14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportTop 5 potențiali viitori campioni mondiali din România

Top 5 potențiali viitori campioni mondiali din România

România a dat lumii multipli campioni mondiali, începând cu Nadia Comăneci, Iolanda Balaș, Ivan Patzaichin și Ilie Năstase și continuând cu Lavinia Miloșevici, Sandra Izbașa, Ana Maria Brânză sau Simona Halep. Fiecare generație de sportivi români a reușit să ajungă în top, la una sau mai multe discipline sportive.

De la gimnastică și atletism la handbal, scrimă și tenis, sportivii din România au reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Țara noastră este unul dintre statele lumii care prezintă o constantă la nivel de sport, dar, oare viitorul va fi atât de valoros precum trecutul și prezentul?

Care sunt cele mai îndrăgite sporturi în România?

La nivel de echipă, națională de handbal a fost în elita acestui sport, atât la nivel mondial, cât și olimpic. A reușit să obțină patru titluri mondiale și să se claseze pe locul secund la Olimpiadă (1976). De atunci, doar echipa națională de fotbal (cel mai îndrăgit sport din țară) a reușit să atingă sferturile Cupei Mondiale din 1994.

Acest lucru, până în 2019, când echipa națională de tineret U21, cu Fortuna ca sponsor, a reușit să atingă nivelul semifinalelor. Chiar dacă a pierdut contra Germaniei, aceasta și-a asigurat participare la Jocurile Olimpice 2020. Acest lucru înseamnă că, cel puțin la nivel teoretic, România are șanse mari de a ajunge în fazele superioare. Poate niște potențiali campioni olimpici?

În ceea ce privește sporturile individuale, tenisul, gimnastică, canotajul, atletismul sau scrimă (la probele individuale) au reușit să se claseze în topul preferințelor românilor. Iolanda Balaș, Nadia Comăneci, Gabi Szabo, Lavinia Miloșevici, Sandra Izbașa, Simona Halep, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Lucian Bute, iar lista poate continua. România a oferit lumii, de-a lungul istoriei, unii dintre sportivii cei mai emblematici.

Cine mai face sport în România și în Uniunea Europeană?

Sportul este îndrăgit de toată lumea ceea ce constituie baza necesară pentru generarea de noi talente. Cu toate acestea, statisticile UE au identificat o situație îngrijorătoare în ultimii ani. În 2018, 46% dintre români au declarat că nu fac sport deloc, în timp ce doar 7% includ sportul pe lista lor zilnică de activități. Doar 4 din 10 cetățeni ai Uniunii Europene sunt fani ai sportului, conform acestor date statistice. Printre statele în care sportul este o activitate plăcută se numără Luxemburg, Malta, Finlanda și Belgia.

Singurul aspect îmbucurător este de dat de faptul că pe segmentul de vârstă 15-24 de ani, peste 62% dintre persoane fac sport. În momentul actual, 35% dintre tineri fac sport pentru relaxare, în timp ce 49% o fac pentru sănătate, iar 52% pentru a se menține în formă. Acest lucru este un punct în plus pentru ca generațiile următoare de copii să privească sportul ca pe o activitate nu doar recreativă, ci și cu efecte benefice pentru sănătatea lor fizică și mentală.

Top 5 sportivi care vor face performanță pentru România în viitor

Generațiile trecute și prezente de sportivi români vor rămâne în arhivele sportului mondial. Ce se întâmplă cu cele viitoare? Mai are România capacitatea de a oferi noi campioni mondiali, sportivi de elită care să uimească lumea cu aptitudinile lor? Iată o listă a celor mai buni sportivi români care pot ajunge în vârful ierarhiei:

1.      Robert Glință

Este unul dintre tinerii sportivi români cu o cotă foarte bună pentru a face performanță la nivel internațional. Până în prezent, sportivul din România a reușit să cucerească medalia de aur la Campionatele Mondiale de Natație pentru Juniori organizate în 2015 în Singapore. Ulterior, a mai obținut o medalie de bronz la Campionatele Europene din 2017 și una de argint la cele din 2018. Proba să favorită este “100 m spate”, iar tânărul în vârstă de 22 de ani se pregătește să obțină performanțe de top și la nivel de seniori.

2.      Denisa Golgotă

Gimnastică românească este unul dintre cele mai reprezentative sporturi. Așa că, an de an, noi sportivi și sportive reușesc să urce pe podiumurile internaționale. Tânăra de 17 ani a reușit până în prezent să obțină două medalii la Campionatul European din 2018 de la Glasgow, bronz la sărituri și argint la sol. La nivel de juniorat, în 2015, a reușit să câștige aurul la sărituri.

3.      Alexandru Coman

România nu a mai avut de la Ilie Năstase și Ion Țiriac jucători reprezentativi în tenisul mondial. Desigur, Horia Tecău sau Victor Hănescu au încercat să se apropie de performanțele celor doi, dar sunt încă departe (mai ales la nivel individual). De aceea, Alexandru Coman, “pariul” lui Ion Țiriac, este unul dintre jucătorii care vor ține capul afișelor turneelor din viitor. Are numai 14 ani, dar a reușit să cucerească o medalie de bronz la Campionatele Europene din 2019 (Cehia) și pe cea de aur în proba de dublu. La nivel național deja a reușit să acumuleze 10 titluri de campion, iar faptul că a intrat în atenția marelui tenismen român nu face decât să îi sporească șansele de a ajunge în topul internațional la seniori.

4.      Bernadette Szocs

Este una dintre sportivele care au confirmat în tenisul de masă românesc și care poate să câștige un titlul mondial. În vârstă de 24 de ani, “Bernie” a reușit o serie de performanțe în perioada în care activa la cadeți și juniori. Cele mai recente titluri din palmares datează din 2017 la Campionatele Europene (Luxemburg) și din 2019, la Jocurile Europene (Minsk), acolo unde a obținut medalia de aur, respective argintul, în proba pe echipe și la dublu mixt.

5.      Mihai Mihuț

Este unul dintre luptătorii de Greco-române care poate să aducă un titlu mondial României. Câștigător a numeroase medalii, inclusiv a uneia de aur la Campionatele Europene din 2018, tânărul luptător român face parte din noua generație de elită a luptătorilor români.

Avându-i pe acești potențiali viitori campioni români, sportul românesc poate să spere că o să se mențină la un nivel de top și de acum înainte.

Cele mai citite

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Accident Milişăuţi. Patru persoane au fost rănite. Printre ele se afla și un copil

Un accident rutier nefericit a avut loc pe teritoriul localității Milișăuți, iar patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite. Potrivit declarațiilor...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă