Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, afirmă că „statul naţional unitar” reprezintă „o noţiune exclusivistă şi jignitoare” pentru comunitatea maghiară şi că „politicul bucureştean i-a trădat pe fraţii lor români de altădată, de după Trianon”, potrivit Mediafax.
Tokes a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş în care a fost prezentat drept „susţinătorul moral” al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), dacă este de acord cu ideea că „statul naţional” reprezintă o noţiune perimată, cum afirmă UDMR, răspunzând că „statul naţional unitar” reprezintă „o noţiune exclusivistă şi jignitoare” pentru comunitatea maghiară, transmite corespondentul Mediafax.
„Este evident că nu este stat naţional unitar, atât timp cât nu numai români trăiesc în această ţară. Este o noţiune exclusivistă şi jignitoare către comunitatea maghiară”, a afirmat Tokes.
Întrebat dacă principiul autodeterminării – în baza căruia Partidul Popular Maghiar din Transilvana cere federalizarea României şi autonomia Ţinutului Secuiesc – nu este, de asemenea, perimat, Tokes a răspuns negativ.
Citeşte şi Tokes a sesizat comisarul european pentru justiţie privind „persecutarea” PPMT de către Poliţie
„E de la sine înţeles şi este un principiu internaţional democratic ideea autodeterminării. Chiar şi românii, în 1918, în sensul acestei idei au votat aderarea la România. Dar ungurii n-au fost întrebaţi, să nu uitaţi”, a spus Tokes.
El a adăugat că „peste tot se sprijină în ţările Europei unite autonomia, federalismul, unde există”, însă în forurile europene se consideră că aceasta este o problemă naţională.
„Se consideră că aceasta este treaba noastră internă, ţine de competenţa României. Şi aceasta e problema noastră, că cu românii nu ne putem înţelege pe aceste teme delicate”, a spus Tokes, care şi-a exprimat speranţa că în cele din la urmă se va ajunge la o astfel de înţelegere.
El a afirmat, în acest context, că „politicul bucureştean i-a trădat pe fraţii lor români de altădată, de după Trianon”, iar Moldova a fost atunci „într-o oarecare măsură colonizată”.
„Cum să nu (ne înţelegem), cum să nu. Şi pentru români ar fi mai bună, pentru transilvăneni ar fi cu mult mai bună, că se ştie prea bine că Bucureştiul, politicul bucureştean, la urma urmei i-a trădat pe fraţii lor români de altădată, de după Trianon, şi a luat puterea şi a centralizat puterea. Până în 1923, de exemplu, a existat un Consiliu Dirigent care conducea Transilvania şi toţi pionierii transilvăneni ai unirii cu România au fost puşi la o parte şi au fost marginalizaţi. Se ştie prea bine. Nici ei, nu la aceasta au visat. Şi Moldova a fost într-o oarecare măsură colonizată de Bucureştiul de altădată, şi Transilvania a fost tratată în aşa fel”, a conchis Tokes.