Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că Parlamentul trebuie doar să ia act de eliminarea articolelor neconstituţionale din legile de austeritate, fără a se putea modifica alte prevederi.
Toader a anunţat de asemenea că PDL va solicita luni convocarea unui Birou Permanent reunit, pentru a trimite cele două legi către Comisia juridică comună a celor două Camere, înainte de a fi prezentate votului în plenul comun.
„Intenţia este să solicităm convocarea unui Birou Reunit al celor două Camere mâine, care să trimită spre a adopta cel puţin proiectele de lege asumate, conform deciziei Curţii, în comisia juridică comună a Senatului şi Camerei, apoi venit cu ele în plenul reunit”, a spus Mircea Toader.
Întrebat dacă se poate modifica ceva în conţinutul celor două legi, în afară de articolele declarate neconstituţionale, Toader a negat. „Nu, n-ai ce să modifici, doar iei act că s-au retras articolul neconstituţional. (…) În plen, raportul respectiv se votează”, a precizat democrat-liberalul, adăugând că este vorba despre „o simplă adoptare” a deciziei Curţii Constituţionale.
PSD susţine însă că intenţionează să modifice şi alte prevederi din legile austerităţii. Senatorul PSD Dan Şova a declarat vineri că social-democraţii vor uza de toate mijloacele pentru a repune în discuţie, în Parlament, şi prevederile din legile de austeritate care nu au fost declarate neconstituţionale, pentru a opri şi tăierea salariilor. „Regula constituţională este că, atunci când proiectul se întoarce de la CCR (în Parlament – n.r.), care s-a referit doar la anumite articole, regula este să repui în discuţie doar acele articole. Fireşte că, aflându-se în plen, noi vom uza de toate mijloacele parlamentare posibile pentru a repune în discuţie toate măsurile, dar strict procedural nu se poate discuta decât cele care au fost declarate neconstituţionale”, a spus Şova. El a precizat că PSD va încerca să depună noi amendamente şi să convingă parlamentarii de la UDMR şi UNPR să le susţină.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus şi el că legile respinse de CCR vor putea fi amendate integral, nu doar pe articolele neconstituţionale. „Parlamentul nu este obligat să opereze exclusiv amendamentele introduse prin decizia Curţii, ci întregul proces de amendare a întregii legi se redeschide. Deci din punct de vedere procedural, regulamentar, în Parlamentul României, de săptămâna viitoare – şi dacă va fi nevoie de sesiune extraordinară, evident că o vom face – se va putea opera cu amendamente pe ansamblul legii, inclusiv pe zona salariilor la bugetari, inclusiv în alte zone”, a explicat social-democratul.