13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAcuzații de sexism după turneul de la Roma

Acuzații de sexism după turneul de la Roma

Cu toate că mai marii tenisului mondial au decis ca în acest an premiile de la turneele majore să fie egale atât pe tabloul feminin, cât și pe cel masculin, organizatorii competiției de la Roma au iscat un adevărat scandal pe rețelele de socializare.

Diriguitorii turneului Masters 1000 din capitala Italiei au fost acuzați de sexism după ce nu au reușit să reducă complet diferența de remunerație dintre campionul la masculin și câștigătoarea la feminin. Astfel, Novak Djokovic, care l-a învins în finală pe argentinianul Diego Schwartzman, cu 7-5, 6-3, obţinând al 36-lea său titlu ATP Masters 1000, a primit un cec de 205.200 euro, în timp ce Halep, care a profitat de abandonul Karolinei Pliskova la scorul de 6-0, 2-1, a fost recompensată cu un premiu cu 10 euro mai mic pentru titlul cucerit pe zgura de la Foro Italico.

Primul care a remarcat această diferență fină a fost jurnalistul New York Times, Ben Rothenburg, care a catalogat drept hilar faptul că turneul de la Roma, binecunoscut pentru inechitățile din trecut ale premiilor la feminin și masculin, a decis să mențină simbolic supremația bărbaților pentru doar 10 euro în plus la cecul acodat lui Novak Djokovic.

Această decizie a provocat furie și printre fanii tenisului din mediul online, care au perceput-o ca una cu caracter sexist. „Oamenii care au făcut diferenţa la premii sunt misogini. Punct’”, a scris pe Twitter un iubitor al tenisului. „Parcă zici că au avut aşa mare nevoie de acei 10 euro pentru a se simţi mai bărbaţi, în iad cu ei”, a fost reacția virulentă a unui alt împătimit al sportului alb.

Spre comparație, câștigătorul de anul trecut al competiției masculine de la Roma, spaniolul Rafael Nadal, a primit un cec de 958.055 euro, aproape dublu faţă de campioana de la feminin, Karolina Pliskova, care a fost remunerată cu doar 523.858 de euro. În acest an, impactul financiar al pandemiei de coronavirus a redus premiile totale la masculin la 3,47 milioane euro, iar la feminin la 1,69 milioane euro.

Și premiile de la ediția din acest an a turneului de Grand Slam de la Roland Garros vor avea de suferit. Organizatorii turneului din capitala Franței, la care Simona Halep și Novak Djokovic vor fi principalii favoriți, au comunicat faptul că fondul total de premiere va fi cu 11 procente mai mic decât în 2019.

Anul trecut, australianca Ashleigh Barty, campioana de pe tabloul feminin, şi Rafael Nadal, campionul de la masculin, au primit câte 2,3 milioane de euro. Anul acesta, câștigătorii vor lua câte 1,6 milioane de euro

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă