TRIBUNAL. Au întors-o ca la... Lausanne

TAS o bagă pe Manchester City în Europa

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul intentat de Manchester City, care fusese exclusă din cupele europene pentru încălcarea fair-play-ului financiar.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

15.07.2020 - 22:55

Cu toate că la jumătatea lunii februarie UEFA o excludea pe fosta campioană a Angliei din competițiile europene pentru două sezoane din cauza neregulilor financiare, tribunalul cu sediul în Elveția a întors decizia la 180 de grade. Astfel, „Cetățenii” vor putea evolua și în viitoarea stagiune din Champions League, în pofida faptului că au încălcat fair-play-ul financiar.

Englezii au fost acuzați că au avut cheltuieli mult mai mari decât câștigurile realizate și că ar fi primit injecții de capital din partea proprietarilor. Clubul condus de familia regală din Abu Dhabi a fost sancţionat de UEFA pentru subevaluarea veniturilor din contractele de sponsorizare intrate în buget în perioada 2012-2016.

Mai mult, în afară de anularea suspendării, TAS a redus și valoarea amenzii aplicate inițial, de la 30 de milioane de euro, la „doar” 10 milioane.

După această veste, Pep Guardiola, celebrul antrenor spaniol al celor de la City, are toate motivele să continue la gruparea de pe Etihad Stadium. Dacă ar fi absentat din cupele europene în următoarele două sezoane, City ar fi urmat să aibă pierderi financiare de peste 200 de milioane de euro.

Decizia a stârnit nemulțumire printre rivalii din Premier League. Cel mai vocal a fost Jose Mourinho, tehnicianul celor de la Tottenham Hotspur. „Cred că acesta va fi sfârşitul fair-play-ului financiar, fiindcă nu are sens. Aş dori să-l văd folosit într-un mod corespunzător. Cred că e mai bine să deschidem uşa circului şi să lăsăm toată lumea să se bucure”, a spus portughezul. Nici Juergen Klopp, antrenorul lui FC Liverpool, nu privește cu ochi buni decizia TAS. „Nu sunt eu cel în măsură să judec asta, dar cred că acest sistem trebuie menţinut. Altfel, competiția va deveni foarte dificilă şi cred că va conduce automat la un soi de superligă mondială cu vreo zece cluburi, care va depinde de patronii de cluburi şi nu de numele echipelor. Este logic să avem aceste reguli”, a explicat Klopp.

În actuala ediție a Champions League, City este foarte aproape de eliminarea celor de la Real Madrid, după ce în partida tur a optimilor, disputată în Spania, înainte de pandemie, s-a impus cu 2-1.

Comentarii