20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSportTăriceanu îl acuză pe Iohannis că a încălcat ”spiritul Constituției”. Care este...

Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că a încălcat ”spiritul Constituției”. Care este motivul

Copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu consideră că președintele Klaus Iohannis încalcă „spiritul Constituției”, întrucât și-a fixat un mandat pentru summitul de la Varșovia, fără a consulta Parlamentul, potrivit Agerpres.

„În următoarele zile va avea loc la Varşovia Summitul NATO, unde vor fi luate o serie de decizii politice cu un impact deosebit de important asupra securităţii României. Fără să încalce litera Constituţiei, ci doar spiritul ei, preşedintele Iohannis şi-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul şi fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea şi prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluţiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internaţional sunt rezultatul unui consens al forţelor politice parlamentare şi nu vreo improvizaţie politică sau birocratică de moment”, a declarat Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Potrivit șefului Senatului, țara noastră nu ar trebui să se rezume la a spune „da” la orice inițiativă politică venită din partea Alianței Nord-Atlantice.

„Apartenenţa, solidaritatea şi loialitatea noastră faţă de Uniunea Europeană şi faţă de NATO nu trebuie în niciun caz să se rezume la a spune ‘DA’ la orice iniţiativă politică sau birocratică venită dinspre aceste alianţe. Am putea spune că ‘DA’-ul României este singura constantă, singura strategie, în politica noastră europeană şi euroatlantică”, a susținut Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că rezultatul consultărilor care au avut loc la Palatul Cotroceni, după anunțarea rezultatului referendumului este îndoielnic, deși ideea de a invita partidele parlamentare la cosultări a fost bună.

„Ar fi existat o finalitate concretă şi utilă după această întâlnire, dacă Preşedinţia şi participanţii ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic şi al statutului românilor care lucrează sau studiază în această ţară. Aceste analize nu există”, a spus Tăriceanu. 

Potrivit acestuia, nici a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret în definirea politicii noastre externe, în noile condiţii generate de referendumul din Marea Britanie. 

„În locul prezentării unei informări de către preşedintele Iohannis a celor discutate la Consiliul European şi, eventual, a unor propuneri din partea Preşedinţiei legate de viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie şi de necesare reforme instituţionale şi de abordare la nivelul Uniunii, preşedintele a ignorat această temă şi a deturnat dezbaterea spre o ordine de zi neanunţată – o problemă de politică internă”, arată el. 

 

Cele mai citite

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă