Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Gândul Live, că în urma alegerilor va trebui „securizat” votul din Parlament pentru învestirea noului Guvern al USL, precizând că în situaţia în care şeful statului nu va accepta desemnarea lui Victor Ponta trebuie avută în vedere suspendarea sa, potrivit Mediafax.
Tăriceanu a fost întrebat dacă este de părere că Traian Băsescu îl va desemna premier pe Victor Ponta. „Cunoscându-l pe Traian Băsescu, mi se pare posibil să încerce o astfel de soluţie, deci să găsească o alternativă. Practic, semnalele pe care le-a dat, declaraţiile pe care le-a făcut, mi s-au părut lipsite de echivoc, par să indice că va forţa lucrurile”, a menţionat fostul premier.
El a mai apreciat despre şeful statului că nu crede că va desemna pe cineva din afara USL pentru poziţia de prim-ministru.
Fostul premier a fost întrebat dacă ar mai accepta funcţia de prim-ministru. „Teoretic pot să vă spun că da, în situaţia dată de la noi, după aceste alegeri nu. Eu nu consider că propunerea este dezonorantă, a fi prim-ministru nu e o propunere dezonorantă, a accepta în condiţiile în care există nişte reguli, în condiţiile în care există un acord între PNL şi PSD în cadrul USL, privind desemnarea primului-ministru, nerespectarea acestei reguli a jocului, acestei convenţii stabilite între noi ar duce practic la o situaţie la care eu m-aş dezonora”, a explicat liderul deputaţilor PNL.
Tăriceanu a precizat că în Parlament va trebui ca USL să ia măsuri pentru securizarea votului, astfel încât să nu se repete episodul din 2009 când unii parlamentari au cedat presiunilor pentru a fi instalat Guvernul Boc. „Astăzi există mai multă experienţă politică la nivelul celor două partide în această chestiune şi probabil că o să reuşim să luăm măsurile de a securiza votul (…) şi de a nu lăsa să li se înmoaie picioarele (parlamentarilor, n.r.) aşa de repede”, a mai susţinut fostul premier.
În ceea ce priveşte o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, în contextul în care ar refuza desemnarea lui Victor Ponta ca premier din partea USL, Tăriceanu a susţinut că acest demers trebuie avut în vedere. El a precizat că şeful statului nu se mai află la cota de popularitate din 2008-2009, iar acest lucru îi limitează opţiunile politice.
„El nu mai are aceeaşi marjă de manevră, sigur că încearcă să joace tare, dă mesaje … S-ar putea să fie şi o formă de presiune, de descurajare a adversarilor lui, adică asupra noastră. (…) În cazul în care vom asista la o desconsiderare a votului popular cred că noi avem obligaţia unei reacţii care să fie extrem de tranşantă, care poate să ia în calcul, bineînţeles, suspendarea”, a afirmat Tăriceanu.
El a apreciat faptul că nu a observat la liderii USL o dorinţă „neînfrânată” de a dezgropa securea războiului cu şeful statului. „Va trebui să vedem şi noi exact cum procedăm, nu pot să spun că am sesizat la conducerile celor două partide o dorinţă neînfrânată de a dezgropa securea războiului cu suspendarea, aşa, pe nemestecate. Există şi din partea noastră conştiinţa responsabilităţii unor astfel de acţiuni politice, nu ne jucăm de-a suspendarea, n-o fluturăm toată ziua bună ziua, dar sigur că în anumite condiţii trebuie avută în vedere şi această opţiune”, a mai explicat liderul deputaţilor PNL.