16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportPreședintele României a decis să conducă ședința de Guvern de astăzi. Dragnea...

Președintele României a decis să conducă ședința de Guvern de astăzi. Dragnea este plecat în SUA. Șeful statului a blocat introducerea pe ordinea de zi a actelor normative privind grațierea și modificare codului penal | VIDEO

La ședința de Guvern făcută astăzi la Palatul Victoria președintele Klaus Iohannis va conduce ședința. Acolo, șeful statului va discuta împreună cu miniștii despre Codul Penal, despre care Iohannis a spus ieri că are nevoie de o verificare temeinică.

În timp ce Liviu Dragnea este plecat în SUA, șeful statului poate decide înlăturarea actului normativ privind legea amnistiei și a grațierii. Înainte de ședința de Guvern, președintele Klaus Iohannis le-a transmis jurnaliștilor că pot să mai rămână puțin în cameră, dorind să mai transmită anumite lucruri. 

Președintele a transmis că este foarte mulțumit de cum s-a descurcat Guvernul în ultima perioadă, dar și faptul că a vorbit cu Sorin Grindeanu despre amnistiție și grațiere, modificări care nu vor intra în discuții astăzi.




"Avem o premieră astăzi. Să particip la o ședință de Guvern. Am decis să-l vizitez pe domnul prim ministru. Cu dânsul am vorbit de dimineață și el este cel care m-a invitat la ședința de astăzi. Sunt foarte mulțumit de cum funcționează Guvern până acum", a declarat președintele.

De asemenea, Sorin Grindeanu a vorbit și el jurnaliștilor, spunând că legea amnistiei și a grațierii nu vor intra în ordinea de zi.

"O să discutăm informații care se află pe ordinea de zi. Vrem ca toate lucrurile pe care ni le propunem, și noi, și Parlamentul, să le putem adopta în ședință. Este o hotărâre de Guvern pentru data de 23 ianuarie ca zi liberă, astfel încât să se facă o legătură cu ziua de 24 ianuarie", a spus Sorin Grindeanu.

Iohannis a considerat că cele două legi sunt ca doi elefanți.

Este un elefant încăpere. Ei bine, sunt doi elefanți în încăpere: legea grațierii și modificarea codurilor penale. Am vorbit cu Sorin Grindeanu de dimineață. Mi-a spus că aceste două chestiuni, grațierea și modificarea codurilor nu vor fi puse peste noapte în ordinea de zi. Domnul prim ministru mi-a transmis acest lucru. Vrem ca totul să fie transparent și să fie transmis tuturor entităților. Domnul prim ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni.

Și eu și domnul Sorin Grindeanu, precum și toți miniștrii vrem să respectăm legea și societatea civilă, care este foarte interesată de aceste lucruri"

Ieri au apărut informații în presă despre faptul că Ministrul Justitiției ar vrea să modifice Codul Penal, iar amnistiția și grațierea să fie acceptate în lege.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost evaziv în discuțiile despre această lege, iar în timp ce el este plecat în SUA, la investirea președintelui ales Liviu Dragnea, Klaus Iohannis ar putea să blocheze această lege. 

Digi24 a transmis informația că președintele s-a întâlnit cu Sorin Grindeanu la această ședință și au vorbit, premierul încă nefiind plecat în SUA împreună cu Liviu Dragnea.

Aici puteți vedea videoclipul Live transmis de Guvernul României de la ședință.

În conferința de presă de ieri de la Cotroceni, președintele Iohannis a afirmat că este nevoie de modernizarea a 12 legi din domeniul securității naționale, dar pe data de 6 ianuarie, el a afirmat că legea amnistiei și a grațierii ar fi "o catastrofă".

„Este nevoie de modernizarea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, dintre care jumătate se referă la munca și domeniul de activitate al serviciilor secrete”, a spus președintele în ședința de ieri.

Totodată, Iohannis a afirmat că noua majoritate nu a făcut, până în acest moment nimic. „Vom avea o majoritate care va vrea să impună legea majorității orice ar fi, care va dori să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură, care înțelege că România este numai una și care va veni lângă președinte, pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept, și împreună să dovedim că România este o națiune puternică. Eu îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură”.

Pe data de 6 ianuarie, șeful statului a declarat că această lege, de albire a unor persoane, ar fi o catastrofă pentru România.

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule ministru”, a afirmat Klaus Iohannis


Articolul 87 din Constituţie arată că preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politică externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. De asemenea, preşedintele prezidează şedinţele Guvernului la care participa.

Ce înseamnă amnistia și grațierea?

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, a explicat pentru cursdeguvernare.ro pricipalele deosebiri dintre cele două măsuri care ar putea fi discutate în următoarele ședințe de Guvern.

Amnistia înseamnă uitarea faptelor săvârșite până la data legii. Indiferent că au fost descoperite sau că vor fi descoperite, indiferent că persoana se află în proces, sau că procesul s-a terminat și avem o condamnare definitivă.

Nicio infracțiune descoperită până acum nu se va mai cerceta. Cei care sunt în timpul proceselor, la fel, vor beneficia de lege.

În cazul celor condamnați deja fapta se va șterge din cazier, nu va mai exista niciodată”, a spus Cristi Danileț.

În cazul grațierei, situația stă diferit. Ea se aplică doar în cazul condamnărilor definitive până la data publicării legii în Monitorul Oficial.

“Degeaba am avut un proces, degeaba au fost condamnați, pentru că ei vor fi iertați de pedeapsă. Nu vor mai executa deloc pedeapsa, dacă nu au ajuns acolo (în penitenciar – n. red.), sau nu vor mai efectua restul de pedeapsă, dacă sunt deja acolo”, explică judecătorul Cristi Danileț.

Dar în cazul amnistiei, există și o daună financiară produsă. Astfel, prejudiciul nu se mai recuperează, iar de amnistie vor beneficia mai multe persoane decât în cazul grațierii.

În cazul grațierii, prejudiciul trebuie recuperat, numai pedeapsa fiind anulată.

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă