16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeSportAlte sporturiSuperbet Chess Classic România 2023: Runda a VII-a s-a încheiat cu două...

Superbet Chess Classic România 2023: Runda a VII-a s-a încheiat cu două victorii

Cea de-a VII-a rundă a competiției de șah Superbet Chess Classic România s-a încheiat, sâmbătă, cu două victorii. Totodată, meciul disputat între cei doi șahiști valoroși ai României, Richard Rapport și Bogdan Deac, s-a terminat la egalitate.

Cea de-a șaptea zi competițională Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2023 – a început, sâmbătă, 13 mai a.c. cu o primă mutare simbolică, făcută de ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român Adrian Mutu.

Cronica rundei a VII-a

Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave ½ – ½ 

Exact cum a declarat după partidă, reprezentantul Poloniei încă nu uitat înfrângerea suferită în fața lui Richard Rapport și pare să nu își regăsească forma. A prestat un joc curat, principial, dar fără să reușească să-l surprindă pe adversarul său. După simplificarea mai multor piese în jocul mijloc, s-a ajuns la un final complet egal în care jucătorii au găsit rapid direcția către o remiză imposibil de evitat. 

Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi 1 – 0 

Marele maestru francez venea după o remiză obținută în extremis în fața liderului turneului, dar îl avea ca adversar, de această dată, pe vicecampionul mondial. S-a jucat o deschidere relativ simetrică, care nu promitea o partidă cu un rezultat decis într-un sens sau altul. Cu toate acestea, Alireza a reușit să obțină inițiativa și să câștige un pion. Nepo s-a grăbit la mutarea numărul cu De2 și i-a permis francezului să obțină un avantaj decisiv și să urce la egalitate pe locul 1.

Wesley So – Fabiano Caruana ½ – ½ 

A fost cea mai liniștită partidă a zilei. Fără prea multe artificii și pretenții din partea vreunuia dintre jucători, s-a ajuns rapid într-o poziție relativ egală. Fabiano Caruana, liderul clasamentului, nu a forțat complicarea jocului și am asistat, astfel, la cea mai scurtă partidă a zilei, care s-a încheiat la egalitate. 

Anish Giri – Ding Liren 1 – 0 

Cel mai bine cotat jucător al Olandei a înregistrat 6 remize în primele 6 runde și nimic nu anunța ’’furtuna’’ care avea să se întâmple pe tabla de joc. Încă de la mutarea 11, a sacrificat un Cal pentru doi pioni, în încercarea de a dezechilibra poziția și pentru a pune presiune pe campionul mondial. Deși este considerat unul dintre cei mai buni apărători din întregul circuit, Ding Liren nu a reușit să oprească avalanșa de piese care s-a năpustit asupra pieselor sale. Cu un joc precis, Anish Giri a reușit să bifeze o victorie importantă în fața campionului mondial. A devenit, astfel, singurul jucător care a reușit să-i învingă, în acest an, atât pe campion mondial en-titre (Ding Liren), cât și pe fostul campion mondial (Magnus Carlsen).

Richard Rapport – Bodgan Deac ½ – ½ 

A fost cel mai urmărit duel de către șahiștii români. Reprezentanții României se aflau față în față, și toată lumea era curioasă să vadă cine va reuși să iasă învingător. După o deschidere atipică, în care Richard a schimbat cei doi nebuni, a reușit să slăbească temporar poziția Regelui advers. În jocul de mijloc, după ce piesele ambilor jucători au ajuns în poziția ideală, poziția a părut blocată. De la mutarea 28 și până la finalul partidei, la mutarea 63, nu s-a mai mutat vreun pion și nici nu s-a mai schimbat vreo piesă. Preț de 35 de mutări și două ore s-a dat o luptă a nervilor, în care ambii jucători au rămas neclintiți, iar partida s-a încheiat remiză. 

Rezultate runda a VII-a

  • Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave ½ – ½
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi 1 – 0
  • Wesley So – Fabiano Caruana ½ – ½
  • Anish Giri – Ding Liren 1 – 0
  • Richard Rapport – Bodgan Deac ½ – ½

Clasamentul după runda a VII-a

1 – 2 Fabiano Caruana, Alireza Firouzja (4,5 puncte)

3 – 5 Richard Rapport, Wesley So, Anish Giri (4 puncte)

6 – Maxime Vachier-Lagrave (3,5 puncte)

7 – Jan-Krzysztof Duda (3 puncte)

8 – 10 Bogdan Deac, Ding Liren, Ian Nepomniachtchi (2,5 puncte)

Pogramul rundei a VIII-a

Runda a opta va începe duminică, 14 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

  • Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac
  • Ding Liren – Richard Rapport
  • Fabiano Caruana – Anish Giri
  • Ian Nepomniachtchi – Wesley So
  • Jan-Krzysztof Duda – Alireza Firouzja

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de către fostul fotbalist român Florin Răducioiu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, a secat din nou. Tocmai din acest motiv, celebrul nămol recunoscut pentru proprietățile sale...

Cupa Mondială de Rugby. Scoția a zdrobit România cu 84 – 0

Scoția, una dintre cele mai bune echipe de rugby din lume, a învins România cu 84 - 0. Meciul s-a jucat în Grupa B a...

UE va impune o taxă pentru emisiile de CO2 pentru mai multe tipuri de produse, precum oțel sau ciment

Uniunea Europeană a lansat duminică prima fază a primului sistem din lume ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru oţel, ciment şi alte...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies