27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportSUA: Ne aşteptăm ca România să-şi respecte angajamentele, indiferent cine va câştiga...

SUA: Ne aşteptăm ca România să-şi respecte angajamentele, indiferent cine va câştiga alegerile

Asistentul secretarului de stat american pentru politica spaţială şi de apărare a declarat, marţi, că SUA aşteaptă din partea României să respecte angajamentele din Tratatul NATO, indiferent cine va câştiga alegerile de la Bucureşti, transmite Mediafax.

Întrebat ce aşteptări are SUA din partea României, Frank Rose a precizat că Washingtonul speră în continuarea „cooperării excelente” de până acum. „România a fost un partener fantastic atât în cadrul negocierilor privind acordul de apărare antirachetă, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea cu noi în implementarea acordului. Cred că ceea ce aşteptăm de la România este să continue cooperarea excelentă pe care am avut-o până acum. A fost cu adevărat o cooperare excelentă şi mi-aş dori ca toate locurile să fie ca România. E cu adevărat un model de cum trebuie făcute lucrurile”, a spus Frank Rose.

Oficialul american a subliniat faptul că o schimbare în urma alegerilor în România, Polonia sau Turcia nu va avea niciun efect asupra proiectului de apărare antirachetă.

Citeşte şi: Traian Băsescu, la Deveselu: Această zi semnifică intrarea în clubul statelor membre NATO (VIDEO)

„Suntem pe deplin încrezători în faptul că, indiferent cine va câştiga următoarele alegeri în România, Polonia sau în Turcia se va angaja în respectarea angajamentelor prevăzute de Tratatul Alianţei Nord-Atlantice”, a precizat Rose şi a adăugat că, în general, în cele trei ţări a existat „un sprijin puternic” privind angajamentul în cadrul NATO, iar proiectul de la Deveselu nu este „un sistem american, ci o contribuţie americano-română, americano-turcă şi americano-poloneză la sistemul de apărare al NATO”.

Frank Rose a precizat că Washingtonul nu va accepta niciodată garanţiile juridice pe care Rusia le solicită în privinţa sistemului de apărare antirachetă.

Citeşte şi: James Miller: Pentru SUA, România a devenit unul dintre cei mai de încredere parteneri

„SUA nu vor accepta nicio garanţie juridică sau orice alte limitări ale sistemului de apărare, fie că este vorba de cel american, fie că este vorba de cel al NATO”, a spus Rose.

Pe de altă parte, oficialul american a precizat că Statele Unite doresc să coopereze cu Rusia în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, mai ales că „o astfel de cooperare poate, în primul rând, îmbunătăţi capabilităţile NATO de apărare împotriva unor ameninţări din afara regiunii euroatlantice şi, în al doilea rând, poate furniza Rusiei asigurările de care are nevoie, şi anume că sistemul nostru nu este îndreptat asupra ei”.

Frank Rose a reiterat faptul că scutul european antirachetă nu este „îndreptat împotriva Rusiei” şi „nu ar trebui să fie o preocupare” pentru Moscova.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă