19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportStraton visează la națională

Straton visează la națională

Cătălin Straton este jucătorul care se luptă de la egal la egal cu „starurile“ Ligii 1 pentru a capta atenția publicului microbist. Numai că, în timp ce unii punctează mai mult la viața extrasportivă, jucătorul Dunării răspunde pe teren cu evoluții care îi dau echipei sale încredere că poate face față cu brio la debutul în Liga 1. Pe terenul Viitorului Constanța a apărat un penalty în fața lui Ianis Hagi, contribuind din plin la victoria cu 1-0 a oaspeților, pentru ca în weekendul acesta să aibă intervenții salutare în situații de unu-la-unu cu atacanții lui CFR Cluj, Bilel Omrani și George Țucudean, care au făcut ca formația din Călărași să scoată o remiză albă în fața campioanei en-titre.

Straton aproape că se rușinează dacă îi zici că este „jucătorul momentului“ în Liga 1. „Este mult spus. Eu îmi doresc doar să am evoluții cât mai bune și un progres cu echipa“, răspunde el cu modestie. Secretul formei bune? „Nu fac nimic altceva decât să mă pregătesc serios. Pentru mine există doar fotbal și familie. Când termin cu fotbalul abia aștept să merg la fetița mea, Eva Maria, care este probabil talismanul meu norocos“. Interesant!, fără cluburi, fără scandaluri în Centrul Vechi, fără înjurat antrenor – nu pare a fi rețeta pentru a deveni o adevărată vedetă în România.

Straton a ales munca și o face cu plăcere la Dunărea, acolo unde a venit la dorința fostului său coechipier de la Rapid, Dan Alexa. „Am ajuns aici la insistențele lui Dan. Am avut multe oferte – nu mă așteptam la atâtea –, dar am ales Dunărea datorită lui. Contează că este aici, dar până la un punct, pentru că dacă nu te pregătești, nu te ține nimeni. Sunt liniștit, însă, pentru că el este genul de antrenor care ține cont de antrenamente, de viața extrasportivă, și știu că atâta vreme cât îmi fac treaba, voi fi răsplătit cu un post de titular“.

 

Steaua și Dinamo nu mai sunt dușmani

Straton are ambiții mari cu nou-promovata, cu care speră să atace pozițiile fruntașe, nu doar să se lupte pentru supraviețuire. Consideră că doar performanța te poate aduce în situații avantajoase, indiferent dacă va alege să continue la Călărași sau va merge în altă parte pe viitor. „Îmi doresc să avem performanțe bune împreună, pentru că numai așa pot să prind și eu un contract mult mai bun, poate la o echipă din străinătate. Însă, la fel de bine, se poate întâmpla să se creeze un grup frumos aici și să rămân. Așa s-a întâmplat și la Unirea Urziceni, și au ieșit campioni. Sigur, sunt doar gânduri, dar e normal să le ai, nu?”.

În urmă cu mai mulți ani, Cătălin spunea că nu va juca niciodată la „Steaua sau Dinamo”, pentru că este „rapidist”. Între timp a ajuns la 28 de ani și privește lucrurile altfel: „Sincer, acum mă gândesc la familie, pentru că, înainte de a fi jucători, sutem oameni și trebuie să ne întreținem familia. E normal să dau curs unei oferte dacă va fi avantajoasă pentru club și pentru mine”.

Pentru majoritatea fotbaliștilor, satisfacția supremă înseamnă convocarea la națională, vis care apare și în nopțile liniștite ale lui Cătălin, când știe că a făcut un meci bun. „E firesc să te gândești la națională, însă acolo sunt portari buni deocamdată. Totuși, nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul. Pentru mine, un exemplu bun este Florin Niță, care a muncit extraordinar, și uite că a primit răsplata. Merită să aibă șansa lui la națională, dar e normal să mă gândesc și eu: dacă alții au putut, eu de ce să nu pot? Talentul ți-l dă Dumnezeu, dar munca și ambiția nu ți le poate lua nimeni”.

 

„Puteam mai mult”

Cătălin Straton are 98 de prezențe în Liga 1, după ce a mai jucat până acum la Rapid București, FC Vaslui, Universitatea Craiova și Poli Timișoara. „Se putea mai mult, dar la vârsta la care m-am dus să apăr m-am mulțumit cu puțin, să stau în umbra unor portari ca Dani Coman și Mircea Bornescu. Pe de altă parte, era poate normal să mă gândesc că Rapid era o echipă de tradiție și îmi ziceam că o să-mi vină și mie rândul. Oricum, am avut multe de învățat de la Coman, atât profesional, cât și uman. În același timp, mă felicit că am avut ambiția de a crește”, spune goalkeeperul cu o prezență în naționala Under-21 a României.

 

Inter, cea mai frumoasă experiență

În august 2012, pe vremea când juca la FC Vaslui, Straton a avut parte de o experiență unică, atunci când a fost titular pe San Siro împotriva lui Inter Milano, în manșa secundă din play-off-ul Ligii Europa. După 0-2 la Vaslui, echipa antrenată de Marius Șumudică a condus cu 1-0 și 2-1 în fieful milanezilor, însă gazdele au egalat în prelungiri. În formația lui Andrea Stramaccioni au jucat în acel meci nume mari ca Walter Samuel, Javier Zanetti, Philippe Coutinho sau Antonio Cassano. „Este cea mai frumoasă experiență din viața mea ca fotbalist și aș da orice să mai joc împotriva lor”, a mărturisit Straton.

 

La o cafea cu Buffon

Straton nu are pasiuni extravagante în timpul liber. Îi place să îl petreacă în familie și pe YouTube, urmărind filmulețe cu portari celebri. „Mă interesează să mă informez, să văd cum se pregătesc ei”. Cine este preferatul său? „Fără îndoială, Buffon. Chiar dacă AC Milan este echipa mea de suflet, Buffon (ex-Juventus, acum la PSG, n.red.) este portarul meu preferat. I-am zis soției că dacă vrea să îmi facă vreodată o surpriză, să mă ducă într-o vacanță unde să pot sta cinci minute la o cafea cu Buffon”, a spus Straton.

Cele mai citite

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă