30.1 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSportSTENOGRAME. Manoloiu ştia că pe listele electorale permanente nu sunt şi românii...

STENOGRAME. Manoloiu ştia că pe listele electorale permanente nu sunt şi românii cu domiciliul în străinătate

Constantin Manoloiu ştia că pe listele electorale permanente nu sunt trecuţi şi românii de peste 18 ani cu domiciliul în străinătate, respectiv 471.301, iar oficialii Ministerului Afacerilor şi Internelor (MAI) erau preocupaţi să actualizeze o astfel de bază de date şi să ia măsuri pentru situaţia în care se verifica veridicitatea datelor, informează Mediafax.

Faptele fostului ministru delegat pentru Administraţie Victor Paul Dobre, alături de ale chestorului principal de poliţiei Ioan Nicoale Căbulea – secretar de stat în MAI şi chestorului de poliţie Constantin Manoloiu – şeful Evidenţa Populaţiei, sunt stabilite prin probele administrate în cauză, susţin procurorii Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Cuţii de Casaţie şi Justiţie, în referatul prin care solicită avizul Parlamentului de începere a urmăririi penale a lui Dobre.

Potrivit procurorilor, „intenţia calificată este evidentă, rezultând din faptul că s-a deturnat răspunsul iniţial şi s-a exprimat în numele ministerului o poziţie contrară celei exprimată public şi asumată de către conducătorul acestuia, ministrul Ioan Rus (care a demisionat în 6 august-n.r.)”.

Citeşte şi SCANDALUL STENOGRAMELOR – Ioan Rus, într-o discuţie cu Dobre: Eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!

Totodată, procurorii arată că faptele lui Victor Paul Dobre, alături de ale lui Căbulea şi Manoloiu, „sunt contrare prevederilor legale aplicabile în materie”.

„Nelegalitatea demersului pe l-au generat a fost în totalitate cunoscută şi acceptată de către aceştia, iar această împrejurare rezultă, cu prisosinţă din probele administrate în cauză”, notează procurorii în documentul citat.

Totodată, procurorii arată că este de reţinut faptul că aceşti înalţi funcţionari publici cunoşteau că nu au înscris în listele electorale permanente pentru referendumul naţional din 29 iulie cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, dar nu au făcut public acest aspect.

Într-o convorbire telefonică din 7 august, Manoloiu discută cu o persoană din MAI în legătură cu situaţia persoanelor din străinătate:

„Domn (râde): Auziţi? Eram cu domnul Firescu (?) şi vrea să ştie sigur, zice că a fost pe la Externe … Ăi cu domiciliul în străinătate … Nu sunt pe listele permanente?

Manoloiu Constantin: Nu sunt, nu!

Domn: Deci, nu sunt probleme acolo.

Manoloiu Constantin: Cei care sunt, ceredesiştii, se găsesc în Evidenţa Paşapoartelor …

Domn: Da, da, asta ştiu.

Manoloiu Constantin: Deci, nu sunt pe listele care sunt acum.

Domn: Şi câţi sunt, în jur de 400.000?

Manoloiu Constantin: Numai puţin, că mi-a dat chiar astăzi, mi-a dat Sime (?) o situaţie şi mă uit pe ea acum. O secundă! Ia să vedem … Deci, avem aşa … Deci, la situaţia cetăţenilor români domiciliaţi aşa … Deci, la 1.1.2012 aveam …

Domn: 1.1.20 …

Manoloiu Constantin: Dar hai să dau la 1.08.2012.

Domn: 1.08, da.

Manoloiu Constantin: 471.301.

Domn: Şi ăştia sunt scoşi toţi, nu?

Manoloiu Constantin: Situaţia cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, cu vârsta de peste 18 ani.

Domn: Aha, aha.

Manoloiu Constantin: Da.

Domn: Da.

Manoloiu Constantin: Deci, ăştia sunt. Şi se găsesc numai … Se găsesc în Evidenţa Paşapoartelor, pentru că au paşaport cu …

Domn: Se găsesc la Paşapoarte în evidenţă, da.

Manoloiu Constantin: Da, cu menţiunea cu domiciliul în străinătate.

Domn: Da.

Manoloiu Constantin: El, la alegeri, comunică tuturor consulatelor din toată lumea câţi cetăţeni ai statului român sunt în statul respectiv, pentru a putea să le asigure dreptul de vot.

Domn: Dar cu rezidenţa ar putea avea cineva?

Manoloiu Constantin: Nu, nu!

Domn: Nu are nimeni nicio evidenţă.

Manoloiu Constantin: Cu rezidenţii, nu, că asta e problema, n-avem …”.

Totodată, procurorii arată că deşi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate nu au fost incluşi în listele electorale permanente pentru referendumul din 29 iulie, există o preocupare a învinuiţilor în a actualiza o astfel de bază de date şi a-şi lua măsuri pentru situaţiile în care se va verifica veridicitatea întocmirii unei astfel de situaţii.

Astfel, în dimineaţa zilei de 6 august, Constantin Manoloiu discută cu un angajat al MAI:

„Manoloiu Constantin: Ce dracu să fac?! Nu vezi? Poţi să-mi zici şi mie… CRDF-iştii tăi… tu faci liste speciale pentru afară?

Domn: Eu?! Nu! Nu!

Manoloiu Constantin: Nu faci.

Domn: Nu! Mie îmi solicită cei de la Externe, de fiecare dată şi le dau numărul lor, pe ţări.

Manoloiu Constantin: Pe ţări! Deci, e implicită problema, da! Da, da, da!

Domn: Nu am cum să le dau altfel decât pe ţări! Nu mi-au solicitat niciodată nume, prenume, CNP.

Manoloiu Constantin: Da.

Domn: Dar, am! În baza de date am şi această posibilitate, să scot extrase cu ei, şi nominal, cu CNP-ul lor, dacă cineva…

Manoloiu Constantin: O să ne gândim acum, să vedem cum am putea face confruntări.

Domn: Păi, confruntările astea pot fi făcute, numai că chiar am făcut o estimare vineri, când am văzut ce amploare ia fenomenul.

Manoloiu Constantin: Da.

Domn: Ar fi vorba de vreo zece mii şi ceva de file şi am zis să… totuşi, le-am constituit într-un lot; ăla poate fi transmis on-line sau scos şi băgat într-un mediu de stocare extern, ca să putem să vi-l dăm, la solicitare.”

Procurorii arată că această preocupare pentru a nu se stabili modul în care a întocmit lista electorală permanentă şi pentru a crea impresia că nu se poate stabili numărul exact al celor înscrişi pe lista electorală permanentă este dovedită prin probele administrate în cauză.

Astfel, în 4 august, Manoloiu discută cu martora Laura Cusa (şeful Serviciului Juridic-n.r):

„Manoloiu Constantin: Noi… ăia de la noi, de la… care fac verificările…

Doamna: Aşa…

Manoloiu Constantin: Trebuie să comunice numele persoanelor verificate, că ai văzut că BEC- u’ a dat dispoziţie să nu umble pă liste.

Doamna: Da…

Manoloiu Constantin: Să nu rectifice copiile listelor şi…

Doamna: Nu, alea rămân aşa.

Manoloiu Constantin: Şi oamenilor ce le trebuie, să aibă numele celor care… pentru o eventuală modificare, dacă e… nu? Sau cum zici?

Doamna: Da, separat ar trebui.

Manoloiu Constantin: Eu asta vreau să scoată ăştia când… după ce va… operaţiunile… ţi-am dat ideea, tu gândeşti mâine, poimâine.

Doamna: Aşa…

Manoloiu Constantin: Nu tabelul ăla insipid cu cifre că n-are nicio valoare.

Doamna: Da, bineînţeles.

Manoloiu Constantin: Numele persoanelor operate în registrul naţional.

Doamna: Da, exact!

Manoloiu Constantin: Nu?

Doamna: Da, da, da…

Manoloiu Constantin: Că asta este…

Doamna: Poate n-ar fi rău.

Manoloiu Constantin: Păi, nu, asta e de sprijin şi pentru ăia când operează în liste…”

În acelaşi sens, Constantin Manoloiu le cere subordonaţilor săi să includă în metodologie modul în care se va face confruntarea bazelor de date cu privire la cetăţenii români cu domiciliul în străinătate în cazul în care se dispune un eventual control.

Astfel, în dimineaţa zilei de 6 august, Constantin Manoloiu discută cu adjunctul său de la Evidenţa Persoanelor, Daniel Gheorghe (martor în dosar):

„Gheorghe Daniel: Ordonaţi, domnule director!

Manoloiu Constantin: Am vorbit cu Sime acum.

Gheorghe Daniel: Da…

Manoloiu Constantin: El, înainte de alegeri, la solicitarea Externelor, dă o listă cifrică…

Gheorghe Daniel: Da…

Manoloiu Constantin: … cu numărul cetăţenilor din ţările respective. Atât.

Gheorghe Daniel: Am înţeles.

Manoloiu Constantin: De asemenea, el a pregătit un lot, că eu i-am spus posibilitatea de a face o confruntare între evidenţe…

Gheorghe Daniel: Da, da!

Manoloiu Constantin: Şi la solicitarea noastră şi noi vom trece în metodologie, treaba asta: «Solicitare. Se va solicita de la Direcţia Paşapoarte, număr, etc.» Ai înţeles? Ca să ştii despre toată treaba.

Gheorghe Daniel: Am înţeles! Le solicităm doar numărul sau nominal, persoanele?

Manoloiu Constantin: Nominal, cu CNP, cu tot ce au, ca să verific…

Gheorghe Daniel: Da! Nominal! Da! Am înţeles. Dar asta trecem în metodologia noastră.”

Procurorii arată că aceste „nelegalităţi flagrante” au fost cunoscute, acceptate de către cei implicaţi şi „ignorate, cu ştiinţă”.

„Atingerea scopului urmărit, prin decredibilizarea totală a Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost întemeiată pe utilizarea unor modalităţi care puteau să ascundă caracterul nelegal şi nereal al acţiunii infracţionale”, susţin procurorii.

Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Un nou cutremur în județul Gorj. Ce intensitate a avut

Un cutremur cu intensitate de 3,8 a avut loc sâmbătă dimineață în județul Gorj. „În ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă