6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSport„Stejarii“ se pregătesc de a 8-a participare la Cupa Mondială

„Stejarii“ se pregătesc de a 8-a participare la Cupa Mondială

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, și căpitanul „stejarilor“, Stelian Burcea, comentează aceste evenimente, în exclusivitate pentru „România liberă“.

autor: Aristotel Bunescu

Pe stadionul Dinamo din Tbilisi, Georgia și România s-au întâlnit în ultima etapă a ediției 2018 din Rugby Europe International Championship. Victoria a revenit georgienilor, rezultat 25-16, care astfel au intrat în posesia titlului de campioană a competiției și a Cupei „Antim Ivireanul“. Dar, în urma rezultatului surprinzător înregistrat în meciul Belgia – Spania, 18-10, ,,stejarii“ au obținut, în mod nesperat, calificarea directă la Cupa Mondială din Japonia, terminând în clasament înaintea Spaniei.

În ciuda acestei calificări, jocul „stejarilor“ nu a convins, iar antrenorul Lynn Howells a demisionat. „Sunt evident extrem de întristat de felul cum se încheie colaborarea noastră și de faptul că trebuie să renunț la rolul de antrenor principal al echipei României. Așa cum am spus de fiecare dată, accept și îmi asum întreaga responsabilitate pentru performanțele echipei și pentru faptul că nu am atins obiectivul pe care ni l-am propus în acest turneu, calificarea directă la Cupa Mondială din Japonia 2019 și că nu am avut succes pe teren atunci când conta rezultatul, cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru astea, dar eu în special, ca antrenor principal”, a declarat, atunci, Howells.

Demisia lui Howells, „o decizie rugbystică, bărbătească“

Alin Petrache, președintele F.R. de Rugby, spune că această calificare la Cupa Mondială „înseamnă o normalitate a lucrurilor care se întâmplă în ultimii ani în rugby-ul românesc“. „Această calificare înseamnă foarte mult pentru mișcarea rugbystică din țara noastră. România a fost prezentă la toate edițiile Cupei Mondiale, e o tradiție pe care suntem bucuroși că am menținut-o“, a declarat Alin Petrache pentru RL. Despre Lynn Howells, președintele Federației spune că a fost „poate una dintre cele mai bune alegeri făcute la un moment dat, galezul aducând un plus valoric pentru noi ca națiune rugbystică“.

„Cred că după momentul Spania, acel eșec la Madrid, hotărârea lui, a staff-ului de a demisiona, mi se pare o hotărâre rugbystică, bărbătească, aceea de a face pasul înapoi.

Să nu uităm că înfrângerea pe care am avut-o în Germania sezonul trecut și acum, cu Spania reprezintă un pas în spate, fiind pregătiți, la nivel mental, pentru meciurile din barajul de calificare“, crede Alin Petrache. În ceea ce privește aducerea unui  nou staff, federația a avut discuții cu World Rugby, forul suprem. „Am stabilit să nu ne grăbim, România este calificată la Cupa Mondială, vom face niște alegeri, după care vom lua ok-ul și acordul de la World Rugby pentru că suntem în contact cu ei și ei ne finanțează o parte din ceea ce înseamnă salarizarea antrenorilor. După ce vom avea ok-ul lor și toate lucrurile vor fi puse la punct, vom face anunțul oficial“, a adăugat președintele F.R. de Rugby.

Primul hop, meciul de deschidere cu Japonia

La rândul său, căpitanul Stelian Burcea – 72 de selecții pentru România, de 17 ori căpitan al „stejarilor“ – speră să urmeze o perioadă de liniște pentru rugby-ul românesc, pentru a pregăti cât mai bine participarea la Cupa Mondială. „Calificarea la Cupa Mondială din Japonia este obiectivul pe care ni l-am propus, este visul fiecărui jucător român și mă bucur că am putut duce mai departe această tradiție de a fi prezenți la această prestigioasă competiție. Am luptat până la finalul acestei ediții de Rugby Europe Championship și am sperat că ne vom califica, având în vedere chiar și o calificare indirectă”, a punctat Stelian Burcea.

Pentru România, primul hop este chiar meciul de deschidere împotriva țării gazdă, Japonia. “În primul rând, trebuie să facem un prim meci foarte bun, ținând cont că vom juca în deschiderea Cupei Mondiale, cu țara gazdă și acela zic eu că va fi un meci foarte greu. Contează să ajungem în cea mai bună formă și formulă la momentul respectiv, să arătăm că avem potențial de a juca de la egal la egal cu echipele din primul eșalon valoric. Ne dorim să avem evoluții foarte bune și să reușim să prezentăm un rugby frumos”, spune căpitanul. 

EVOLUȚIE

Sub conducerea lui Lynn Howells (67 de ani), „Stejarii“ au disputat 70 de meciuri din care au câștigat 48, au obținut un rezultat de egalitate și au pierdut 21, procentul de victorii fiind de 68%. În cinci ani la conducerea naționalei, Lynn Howells a câștigat un titlu de campion european, patru titluri în World Rugby Nations Cup (fost IRB) și a participat cu echipa la Cupa Mondială de Rugby din 2015 din Anglia, acolo unde „Stejarii“ au înregistrat o victorie, cu Canada (17-15) – cea mai mare revenire din istoria competiției și trei înfrângeri, în meciul cu Irlanda stabilindu-se recordul de spectatori al competiției, 89.267.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă