12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua României, marcată la Casa României din Londra

Ziua României, marcată la Casa României din Londra

Marţi la prânz, o mică festivitate a marcat, la Casa României din centrul Londrei, Ziua României la Jocurile Olimpice 2012, într-un moment în care delegaţia ţării noastre se află pe locul 11 în clasamentul pe naţiuni, graţie medaliei de aur cucerite de Alin Moldoveanu la tir, în proba de puşcă 10 m cu aer comprimat, şi celor două medalii de argint adjudecate de judoca Alina Dumitru şi Corina Căprioriu, vedetele, de fapt, alături de maratonista Constantina Diţă, campioană olimpică en-titre, care, la 42 de ani şi 195 de zile, pe 8 august, va alerga din nou, splendidă coincidenţă, cursa de 42,195 km.

De altfel, în alocuţiunea sa, ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jiga a menţionat că locul pe care îl avem acum prin cele trei medalii ne dă dreptul să ne gândim la un loc în Top 10 la actuala ediţie, remarcând, totodată, coincidenţa că prima medalie de aur a României a fost cucerită la tir, în 1952, la Helsinki, de către Iosif Sârbu, iar acum am început cu aur la aceeaşi disciplină, un fapt de bun augur. ‚Nu am putut participa la precedentele Jocuri londoneze, în 1948, dar ne vom revanşa acum’, a mai spus diplomatul român, care a reamintit că în curând ţara noastră va ajunge la borna 300 de medalii, înaintea JO-2012 având 295.

Impresionat de cunoştinţele olimpice ale ambasadorului, preşedintele Comitetului olimpic şi sportiv român, Octavian Murariu, a declarat, mai în glumă, mai în serios, că, dacă vrea să renunţe la diplomaţie, Excelenţa sa are asigurat postul de director al Muzeului Sportului, recent deschis în noul şi modernul sediul al COSR. De asemenea, Octavian Morariu a subliniat că familia sa este legată, de 200 de ani, de Anglia, cu episoade militare, politice, culturale şi sportive, el însuşi locuind la Londra în 1978, astfel că i-a făcut plăcere să le arate copiilor săi locul respectiv.

Preşedintele COSR a reamintit marea tradiţie olimpică a ţării noastre, contribuţia ei la dezvoltarea culturii şi, în cadrul acesteia, a sportului mondial.

Mica festivitate, la care au fost prezenţi, pe lângă membri ai COSR, şi o serie de oameni de afaceri implicaţi în sprijinirea sportului, reprezentanţi ai sponsorilor lotului nostru olimpic, s-a încheiat cu un cocteil, după circa o oră toată lumea plecând spre numeroasele baze de concurs, în care se află ‚la muncă’ sportivii români. Cu ţintă principală, evident, Nord Greenwich Arena O2, unde de la ora 16.30, locală, 18.30 la Bucureşti, începe concursul de gimnastică pentru echipele feminine, cu România printre pretendentele la medalii. 

Record de audienţă a Jocurilor în SUA – 36 milioane de telespectatori

 

Compania Nielsen a anunţat că transmisia efectuată de la Jocurile Olimpice de compania NBC a fost urmărită duminică noaptea de 36 milioane de telespectatori, cea mai mare audienţă pentru o ediţie care nu s-a desfăşurat pe teritoriul ţării, din 1960, de când Jocurile Olimpice de vară sunt televizate.

După ce la ceremonia de deschidere de vineri s-au înregistrat 35,8 milioane de telespectatori, cifră superioară celei înregistrate în 2008 la Beijing şi mult mai mare faţă de cele 24 milioane care au urmărit acelaşi eveniment la Atena-2000.

Echipajul feminin de 8 plus 1 de canotaj al României s-a calificat în finală

 

Echipajul feminin de 8 plus 1 al României s-a calificat, marţi, în finala probei din concursul de canotaj, după recalificări, la Jocurile Olimpice de la Londra.

Sportivele Cristina Grigoraş, Nicoleta Albu, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Irina Dorneanu şi Teodora Gidoiu au luat startul pe culoarul 4, alături de Germania, Marea Britanie, Australia şi Olanda.

La primul punct de control intermediar, la 500 de metri, România se afla pe locul secund, la 1.000 şi 1.500 de metri tot pe doi, pentru a încheia cursa pe aceeaşi poziţie, cu timpul de 6:16.16.

Cele patru echipaje calificate în finală, în care au ajuns direct din serii SUA şi Canada, sunt Olanda (6:15.36), România, Australia (6:18.63) şi Marea Britanie (6:21.58).

În serii, echipajul României a încheiat pe locul doi, cu 6:16.61, ratând calificarea directă în finală, dar s-a revanşat în recalificări.

Finala probei este programată pe 2 august.

Scrimă: Floretistul Radu Dărăban, învins cu greu de italianul Aspromonte

Scrimerul român Radu Dărăban a fost învins la mare luptă de italianul Valerio Aspromonte, principalul favorit al probei de floretă, la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, cu scorul de 15-11, marţi, în şaisprezecimile de finală.

Dărăban a început excelent şi a condus cu 5-0, dar italianul a avut o revenire puternică şi a preluat conducerea cu 6-5. Dărăban a continuat evoluţia bună şi avut din nou avantaj, 7-6, 8-7 şi 10-8, scor la care a fost penalizat cu o tuşă pentru cartonaş roşu. Italianul a revenit, a egalat şi apoi s-a desprins în câştigător (15-11).

Germania, campioană olimpică pe echipe la echitaţie

Germania, avându-i în componenţă pe Peter Thomsen, Dirk Schrade, Ingrid Klimke, Sandra Auffarth, Michael Jung, a câştigat concursul complet de echitaţie pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, cu un total de 133,70 puncte, intrând în posesia medaliei de aur, marţi, după săriturile peste obstacole desfăşurate în parcul regal din Greenwich.

Argintul a fost câştigat de Marea Britanie (Nicola Wilson, Mary King, Zara Phillips, Kristina Cook, William Fox Pitt), cu 138,20 puncte, iar bronzul, de Noua Zeelandă (Jonelle Richards, Jock Paget, Caroline Powell, Andrew Nicholson, Mark Todd), cu 144,40 puncte.

Germania şi-a păstrat astfel titlul de la JO de la Beijing-2008, obţinut în Hong Kong.

În clasamentul final al concursului complet pe echipe locul 4 a fost ocupat de Suedia, cu 148,40 puncte, urmată de Irlanda – 184,80 puncte, Australia – 186,40 puncte, SUA – 208,60 puncte, Franţa – 230,60 puncte, Brazilia – 295,20 puncte, Belgia – 1.134,10 puncte, Olanda – 1.161,70 puncte, Japonia – 1.207,00 puncte şi Canada – 2.071,20.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă