10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialWeekend de aur pentru sportul feminin românesc

Weekend de aur pentru sportul feminin românesc

Cinci medalii au câştigat sportive din România, vineri şi sâmbătă, în două competiţii europene. Patru componente ale lotului de atletism au luat aur şi argint la CE de la Ostra-va iar scrimera Ana Maria Brânză, bronzul la CE de la Sheffield.

 
Pentru sportivele românce deplasate în Cehia, seria victoriilor a început vineri, 15 iulie. Iar debutul a fost unul spectaculos. Sprintera Andreea Ogrăzeanu (21 de ani, din Teleorman) a stabilit o premieră pentru sportul românesc câştigând proba-regină a atletismului, cea de 100 de metri plat. Românca a scos un timp de 11 secunde şi 65 de sutimi. Pe locul al doilea a ieşit ucraineanca Daria Pijankova, cu 11 secunde şi 69 de sutimi, iar locul al treilea a fost ocupat de germana Leena Goether, cu 11 secunde şi 75 de sutimi. Victoria Andreei este cu atât mai impresionantă cu cât ea a început slab cursa, având cel mai modest timp de reacţie dintre favorite. Dar sportiva de la Farul Constanţa a accelerat pe partea a doua a cursei şi le-a luat faţa rivalelor.

Tot vineri, Carmen Toma (22 de ani, din Constanţa) a câştigat argintul la proba de triplusalt, cu un rezultat de 13,92 metri. Carmen a fost depăşită doar de marea favorită a probei, grecoaica Paraskevi Papahristou, care a sărit până la 14,40 metri. Bronzul a fost adjudecat de poloneza Anna Jagaciak – 13,86 metri.

Recorduri pentru Bianca Perie şi Esthera Petre

Sâmbătă, 16 iulie, succesele au continuat. La aruncarea ciocanului, cvadrupla campioană mondială la juniori Bianca Perie (21 de ani, din Neamţ) s-a impus cu un rezultat-record în istoria competiţiei: 71,59 metri. Podiumul a fost completat de poloneza Joanna Fiodorow (70,06 metri) şi de britanica Sophie Hitchon (69,59 metri). Bianca a debutat bine în concurs, reuşind o aruncare de 67,83 de metri din prima încercare. A depăşit apoi graniţa celor 70 de metri cu a doua încercare, pentru ca la a patra să dea lovitura. A cincea şi a şasea aruncare nu au mai contat.

A urmat aurul obţinut la săritura în înălţime de Esthera Petre (21 de ani, din Bucureşti). Românca a reuşit ceea ce presa de specialitate a catalogat „concursul vieţii”, îmbunătăţindu-şi de trei ori recordul personal până să ajungă la rezultatul care i-a adus aurul: 1,98 metri. Cu un „vârf” de 1,92 de metri până la proba de sâmbătă, Esthera a sărit bine şi la 1,94, şi la 1,96, asigurându-şi cu al doilea rezultat primul loc. Dar nu s-a mulţumit decât atunci când bara a rămas la locul ei după un salt de 1,98. Remarcabil este şi că reuşita Estherei o aduce pe sportiva de la Olimpia Bucureşti la doar patru centimetri de recordul stabilit la competiţiile de seniori de fosta mare campioană Monica Iagăr.

Brânză şi complexul german

Tot sâmbătă, deja cunoscuta scrimeră Ana Maria Brânză (27 de ani), vicecampioană olimpică la Beijing, în 2008, a încheiat concursul de la CE de la Sheffield pe locul al treilea. A fost învinsă tocmai de cea care i-a furat aurul în China, germana Britta Heidemann. Poreclită de Ana Maria „Vulpea”, Heidemann a reuşit să „strecoare” o nouă victorie contra româncei, 15-10. Brânză rămâne însă cu un palmares bogat: pe lângă argintul olimpic, ea a câştigat bronzul individual la CE din Lisabona (2002), argint la individual şi aur cu echipa la CE de la Kiev (2008), plus aur cu echipa la CM 2010 (Paris). În 2007, Ana Maria a fost numită maestru emerit al sportului. 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă