7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialViorel Hizo: Am reusit ce ne-am propus cu sacrificii mari, dar a...

Viorel Hizo: Am reusit ce ne-am propus cu sacrificii mari, dar a meritat

FC Vaslui a reuşit o performanţă rar întâlnită la echipele româneşti în ultimii ani: a eliminat o echipă mult mai bine cotată, după ce a pierdut doar cu 1-0 la Sparta Praga, formaţie pe care o bătuse acasă cu 2-0.

“A fost foarte greu pentru noi. Am intalnit o echipa foarte buna, care a dorit sa intoarca acel 2-0 din tur. Din fericire, nu a reusit. Sunt fericit si mândru de jucatori, desi au fost foarte multi fotbalisti importanti care au lipsit. Calificarea este meritorie, jocul a avut de toate, ocazii de ambele parti. Am reusit ce ne-am propus cu sacrificii mari, dar a meritat. Este o stare de multumire dupa un an de munca. Speram ca acum sa mai acumulam puncte, pentru ca de la anul sa fim si noi capi de serie”, a spus pentru sport.ro Viorel Hizo dupa meci.

Porumboiu spune ca e o placere sa le dea bani jucatorilor si spune ca a descoperit un extraterestru in echipa. “Dintre toti jucatorii pe teren, unul a fost extraterestru: Sanmartean. A jucat extraordinar, niciodata nu a mai evoluat asa”, a spus Adrian Porumboiu la Digi Sport.

Sparta Praga – FC Vaslui 1-0. Moldovenii merg în Europa League!

Izbânda fotbaliştilor lui Hizo şi Porumboiu este cu atât mai importantă cu cât vasluienii au evoluat în ”dubla” cu cehii fără nu mai puţin de patru titulari obişnuiţi (Cânu, Papp, Adailton şi Raul Costin).

Gazdele, rănite după meciul din tur în orgoliul de formaţie cu experienţă de Liga Campionilor şi Europa League, au pornit puternic şi au bifat prima ocazie după numai 120 de secunde de joc, când Kadlec mai avea puţin şi finaliza o fază de corner. Cehii aveau să adune până în ultimul minut de joc peste 10 cornere, însă vasluienii aveau să bifeze cele mai mari ocazii.

Beneficiind de un Sânmărtean cu adevărat decisiv – selecţionerul Piţutcă s-a uitat oare la meci? – trupa lui Hizo a trecut de patru ori pe lângă deschiderea scorului (32, 47, 51, 59). Bineînţeles, ocaziile şi le-a creat prin contre la atacurile cehilor – energice, dar previzibile.

Golul praghezilor a venit tocmai când Vasluiul, prin ocaziile mari ale lui Wesley, pusese stăpânire pe joc. Pamic a pătruns cu noroc până la colţul careului mic, de unde a şutat ”pe scurt”, surprinzându-l pe Cerniauskas (60). Cechii au prins aripi, dar doza lor de inspiraţie lor a continuat să fie una pământească. Tăvălugul pe care mizau nu s-a materializat decât prin faulturile foarte dure pe care nu au contenit să le comită până când arbitrul austriac a scos în sfârşit cartonaşul roşu: Pondany (85).

În faţa unei apărări supraaglomerate, mai ales pe final, gazdele nu au reuşit să ameninţe decât prin şuturi de la distanţă (75 şi 90), iar vasluienii au prins curaj pe măsură ce minutele s-au scurs. Au fost cinci, enorme, de prelungire. Dar Sânmărtean şi-a condus echipa, cu calm, spre o calificare meritată!

După 4 ani de încercări, FC Vaslui îi face pe plac patronului Porumboiu şi se califică în grupele unei competiţii europene. Şi încă în ce moment dificil! Sânmărtean, Wesley şi Adailton pot încânta în continuare.  

……………………

FC Vaslui s-a calificat pentru prima dată în istoria clubului în grupele Ligii Europa, în ciuda înfrângerii, scor 1-0  din deplasare, cu echipa cehă Sparta Praga. Vasluienii au stat la adăpostul rezultatului de 2-0 din tur reuşind astfel o calificare meritorie. Singurul gol al meciului a fost marcat de Pamic în minutul 60.

MINUTUL 90+5 – Meciul se încheie şi Vasluiul obţine o calificare istorică!

MINUTUL 90+3 – GALBEN VASLUI: Jovanovic, pentru tragere de timp.

MINUTUL 90 – OCAZIE SPARTA! Şut extraordinar al lui Mares, Cerniauskas scoate de sub bară!

MINUTUL 89 – SCHIMBARE LA VASLUI! Iese Temwanjera, intră Yero Bello.

MINUTUL 88 – GALBEN PENTRU SPARTA: Brabec.

MINUTUL 85 – ROŞU PENTRU SPARTA! Podany este eliminat după un fault dur, din spate, asupra lui Sânmărtean – irezistibil în această seară!

MINUTUL 83 – Annang se accidentează!

MINUTUL 80 – GALBEN PENTRU VASLUI! Annang este penalizat pentru simulare.

MINUTUL 74 – OCAZIE SPARTA! Vacek prinde un şut bun de la 25 de metri, mingea trece puţin pe lângă.

MINUTUL 73 – GALBEN PENTRU VASLUI! Milanov este avertizat.

MINUTUL 71 – SCHIMBARE LA VASLUI! Iese Wesley, epuizat, intră Annang.

MINUTUL 67 – Temwanjera şutează pe mijlocul porţii de la 20 de metri. Svenger prinde.

MINUTUL 66 – Cehii forţează al doilea gol, vasluienii rezistă cu greu.

MINUTUL 60 – GOL PENTRU SPARTA! Pamic deschide scorul cu un şut din unghi, la o fază la care defensiva vasluiană a fost extrem de ezitantă.

MINUTUL 59 – OCAZIE IMENSĂ PENTRU VASLUI! Wesley ratează incredibil din 7 metri, şutând în portar după ce şi-a deschis excelent unghiul!

MINUTUL 58 – GALBEN PENTRU SPARTA! Kweuke este avertizat.

MINUTUL 57 – Până acum, cehii joacă lent şi destul de previzibil.

MINUTUL 52 – DUBLĂ SCHIMBARE LA SPARTA! Ies Husek şi Juhar, intră Podany şi Mares.

MINUTUL 51 – OCAZIE VASLUI! Sânmărtean face ce vrea pe partea stângă, centrează bine în 6 metri, dar Wesley trimite cu capul peste.

MINUTUL 50 – OCAZIE SPARTA! Şut de la distanţă al lui Vacek, pe lângă.

MINUTUL 49 – Wesley se ridică greu de pe gazon după un fault dur al lui Vacek. Arbitrul le permite deocamdată acest tip de joc.

MINUTUL 47 – OCAZIE MARE PENTRU VASLUI! Wesley trimite puţin pe lângă poartă de la 12 metri, din marcaj, după o pasă de pe dreapta a lui Temwanjera.

MINUTUL 46 – A început repriza a doua.

MINUTUL 45+2 – Prima repriză se încheie. Vasluienii au rezistat foarte bine atacurilor cehe.

MINUTUL 44 – GALBEN PENTRU VASLUI! Zmeu este avertizat.

MINUTUL 37 – OCAZIE VASLUI! Sânmărtean ”şerpuieşte” isteţ la 20 de metri de poarta cehă şi trimite pe poartă. Svenger este însă la post.

MINUTUL 36 – Zapotocny comite un fault dur asupra lui Buhăescu, dar nu este avertizat. Dacă ar fi primit galben era eliminat!

MINUTUL 33 – GALBEN şi PENTRU VASLUI, şi PENTRU SPARTA! Zapotocny şi Balaur sunt avertizaţi pentru împingeri reciproce.

MINUTUL 32 – OCAZIE PENTRU VASLUI! Sânmărtean trimite în plasa laterală dintr-o lovitură de la 25 de metri lateral dreapta.

MINUTUL 28 – GALBEN PENTRU SPARTA! Kusmir este avertizat.

MINUTUL 27 – Vasluiul iroseşte o lovitură liberă de la 35 de metri.

MINUTUL 23 – Temwanjera înscrie în urma unei faze care a curs frumos pentru vasluieni, însă reuşita este anulată pentru offside.

MINUTUL 21 – OCAZIE SPARTA! Alt corner, alte emoţii pentru vasluieni. Kweuke prelungeşte cu capul, dar Kadlec nu ajunge la minge în 5 metri.

MINUTUL 19 – GALBEN PENTRU VASLUI! Cerniauskas este avertizat pentru tragere de timp.

MINUTUL 13 – SCHIMBARE LA VASLUI! Hizo este nevoit să-l înlocuiască pe Bălace cu Buhăescu. Milanov trece pe partea stângă, iar Jovanovic coboară pe postul de fundaş dreapta.

MINUTUL 12 – OCAZIE SPARTA! Kweuke şutează în blocaj din 12 metri. Corner! Vasluienii scapă şi de lovitura de colţ.

MINUTUL 11 – Bălace se accidentează şi este scos cu targa de pe teren.

MINUTUL 10 – Sânmărtean avansează pentru prima oară cu mingea la picior, îi pasează lui Temwanjera în colţul careului advers, însă africanul nu are cui pasa mai departe. Vasluienii ţin foarte mulţi jucători în jumătatea proprie.

MINUTUL 6 – Fundaşii vasluieni se luptă din greu cu cehii, care atacă fără oprelişti.

MINUTUL 2 – OCAZIE SPARTA! Kadlec trece puţin pe lângă deschiderea scorului în urma unui corner.

MINUTUL 1 – A început meciul! Vasluiul este la adăpostul a două goluri.

UPDATE 20:55 Echipa de start a Vasluiului:

VASLUI: Cerniauskas – Milanov, Balaur, Farkas, Bălace – Zmeu, Pavlovic –  Sânmărtean, Wesley, Jovanovic – Temwanjera.

……………….

Vasluienii lui Adrian Porumboiu încă n-au făcut nimic în “dubla” cu Sparta Praga. După un neaşteptat şi spectaculos 2-0 pe teren propriu cu cea mai puternică echipă din Cehia, trupă decimată a lui Hizo are nevoie de mult realism pentru a putea intra, în premieră, în grupele Europa League.

În primul rând, veteranul Hizo trebuie să găsească încă o dată modalitatea de a-i suprinde pe cehi, care rămân echipa mai valoroasă, mai ales în condiţiile accidentărilor din rândurile vasluienilor. În tur, improvizaţia cu tânărul atacant Balaur în centrul defensivei a mers şnur, iar ineficientul Temwanjera a putut să profite (poate nu îndeajuns!) de greşelile portarului Spartei. Acum, Repka, Sionko şi compania vor şti cu cine au de-a face. Iar o tactică defensivă şi fricoasă – în genul celei abordate de Hizo în deplasarea de la Twente – nu ar face decât să-i încurajeze spre atac pe cehi.

Miza pe mijloc

În al doilea rând, oamenii importanţi ai Vasluiului vor trebui să reediteze prestaţia bună din primul joc. Adailton este dat accidentat, dar revine Wesley. Acesta, împreună cu Sânmărtean şi Gerlem ar trebui să asigure o linie de mijloc matură şi flexibilă, care să poată lansa cotraatacuri rapide, dar şi ţine de minge.

În al treilea rând, jucătorii din planul secund de la FC Vaslui vor putea să arate că merită mai mult sau, după caz, că au fost judecaţi greşit. În prima situaţie să găsesc Farkaş şi Zmeu, iar în a doua – Pavlovic, reprimit în lot după ce fusese exclus în urma prestaţiilor foarte slabe din debutul sezonului.

Complexul ceh

Şi mai e ceva: necesitatea ca cehii să nu-şi regăsească apetitul de a încurca echipele româneşti. Amatorii de fotbal din ţară nu au cum să fi uitat victoriile Slaviei Praga asupra Stelei (4-1 în 1999 şi 2-1 în 2007) sau dubla victorie a Spartei în faţa CFR-ului (2-0 şi 3-2 în 2009). Nici Vasluiul nu uită că a fost eliminată de Slavia Praga, în aceeaşi fază a întrecerii în care se găseşte acum, după un 0-0 afară şi 1-1 acasă în 2008. Mai degrabă, vasluienii ar avea nevoie de o sincopă în genul celei pe care a suferit-o Slovan Liberec cu Dinamo acum doi ani. Atunci, după un 3-0 obţinut la masa verde în România (din cauza suporterilor dinamovişti care au invadat terenul), Dinamo a scos un neverosimil 3-0 în deplasare şi a bătut la penalty-uri.

Echipe probabile:

Sparta Praga: Blazek – Vlidicka, Zapotocny, Repka, Pamici – Sionko, Husek, Matejovski, Vacek – Juhar, Kweuke.

FC Vaslui: Cerniasukas – Milanov, Balaur, Farkaş, Bălace – Zmeu, Pavlovici – Sînmărtean, Wesley, Gerlem – Temwanjera.

Meciul va fi transmis în direct de Digi Sport, de la ora 21:00.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă