21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Performanță românească. Tibi Ușeriu este, pentru a doua oară consecutiv, campionul...

VIDEO. Performanță românească. Tibi Ușeriu este, pentru a doua oară consecutiv, campionul cursei Ultramaratonul Arctic

Tibi Ușeriu, câștigătorul din 2016 al cursei de la Polul Nord, este campionul din acest an al competiției Likeys 6633 Arctic Ultra, Ultramaratonul Arctic. Acesta a ajuns la linia de finish la ora locală 01.25. Evenimentul a avut loc în Canada, la Cercul Polar. Sportivul a suferit degerături pe traseu, și în ciuda avertismentelor medicilor, Ușeriu a îmcheiat cursa pe primul loc. 

Românul a reușit să ia avans în cursă, încă de la început, față de canadianul Scott Donatelli de aproximativ 55 de kilometri (sau peste 12 ore).

Rănile i-au fost provocate de temperaturile extreme, sportivul prezentând degerături la picioare încă de la jumătatea traseului, însă nu a abandonat. După 491 sw kilometri parcurși, medicii i-au interzis românului să continue competiția, având în vedere că ambele picioare, pline de degerături, s-au infectat. Cu topate acestea, Tibi Ușeriu nu a renunțat, iar organizatorii au stabilit că acesta poate continua, mai având doar 75 de kilometri până la final.

“Acuma nu mă mai opresc. Am dormit patru ore şi merg până la capăt. Doctorul a zis că mă scoate afară din cursă şi am stabilit să vină Martin (organizatorul cursei -n.r.) să vadă ce face cu mine. Mi-au dat antibiotice pentru că mi s-a infectat rănile. Doctorul a spus că mă scoate afară, că el nu mă mai lasă. Am stat până a venit Martin şi a spus ok, pe răspunderea mea să mă duc. Dar dacă am probleme să îl anunţ… Nu am febră, nu am nimic, dar mi s-au infectat picioarele de la degerături. A fost foarte frig. Ieri am mers 80 de kilometri fără să mănânc şi fără să beau apă. Efectiv nu puteai, nu puteai să faci nimic… Cum scoteai afară ceva îţi şi îngheţa până să-l bagi în gură… Când am plecat din ultimul punct de control erau – 39° C şi bate vântul.. Acuma e gata, nu mai am ce face… E ultima porţiune şi merg înainte”, a fost ultimul mesaj transmis în ţară de Tibi Uşeriu.

 

Competiţia de anul acesta a fost cu mult mai grea decât cea de anul trecut, temperaturile fiind mult mai scăzute. Sportivii au avut probleme serioase din cauza vântului puternic. La startul din 10 martie s-au înscris 23 de maratonişti, din care 17 pentru cursa de 350 de mile (566 de kilometri), însă numai nouă au rămas în cursă.

Tibi Ușeriu a fost singurul român participant, în vreme ce anul trecut România a avut trei reprezentanți. Condițiile extreme au dus la mai multe abandonuri, astfel că în concurs au mai rămas, la final, doar nouă maratoniști.

Bistriţeanul de 41 de ani, care a câştigat cea mai grea cursă de alergare din lume şi a dus steagul României la Polul Nord, s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuţa din Munţii Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase de iarnă şi a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista la Polul Nord.

Știre în curs de actualizare.

 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă