23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn jucător de la Delta Tulcea a murit în timpul unui meci

Un jucător de la Delta Tulcea a murit în timpul unui meci

Fotbalistul nigerian al echipei Delta Tulcea, Chinonso Ihelwere Henry, s-a prăbuşit pe teren, duminică, în timpul meciului amical cu FC Balo-teşti. Sportivul a murit, după ce medicii au încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o oră.

“La un sfert de oră după ce a intrat pe teren s-a prăbuşit fără să-l atingă nimeni”, a declarat  căpitanul echipei Delta Tulcea, Daniel Florea.

„Pacientul a fost tot timpul în stop cardiorespirator. El a fost găsit în stop cardiorespirator şi s-au făcut manevre de resuscitare de la ora 12.05 până la ora 13.12. Echipajul de prim ajutor a ajuns la 3-4 minute de la apel”, a declarat medicul Ioana Tănase, medic de la echipajul SMURD sosit la faţa locului.

Decesul jucătorului a fost declarat la ora 13.12, el fiind preluat de Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei.

Potrivit martorilor, fotbalistul nigerian s-a prăbuşit pe teren în repriza a doua, cu puţin timp înainte de finalul meciului, la faţa locului ajungând imediat un cadru medical.

Martorii mai spun că o primă ambulanţă a ajuns la faţa locului în aproximativ 7 minute, iar după alte 3 minute a mai ajuns un echipaj SMURD.

La rândul său, Constantin Pascariu, delegat al echipei gazdă, FC Baloteşti, a spus că, din informaţiile pe care le are de la reprezentanţii Delta Tulcea, nigerianul Chinonso Ihelwere Henry era titular al acestei echipe, fiind un jucător de bază. Pascariu a mai spus că a fost informat, de asemenea, că nigerianul nu era cunoscut cu probleme medicale.

El a mai afirmat că echipa Delta Tulcea se afla în cantonament de câteva zile, iar în ultimele 5-6 zile a mai avut trei meciuri amicale, jucătorii fiind cazaţi în această perioadă la hotel în Snagov.

Jucătorul nigerian Chinonso Ihelwere Henry avea 21 de ani şi evolua pe postul de atacant. El fusese adus în România de tehnicianul Ion Marin.

 În România, şirul fotbaliştilor care au murit pe gazon a fost deschis, în anul 1963, de petrolistul Constantin Tabarcea (26 de ani), care, în minutul 16 al meciului Petrolul – Dinamo, a căzut pe gazon. Investigaţiile medicale au relevat că decesul fotbalistului ploieştean a fost provocat de glanda timus, o glandă care funcţiona, deşi ar fi trebuit să dispară din organism la 16 ani.

În data de 24 iulie 1999, în minutul 68 al meciului Rapid – Astra, fotbalistul Ştefan Vrăbioru (23 de ani), care intrase de 13 minute în joc, s-a prăbuşit pe gazon, el murind apoi în drum spre spital. La autopsie, lui Vrăbioru i s-a găsit o hemoragie internă, iar Institutul Medico-Legal a stabilit că acesta a murit doarece era suferind de inimă.

În timpul meciului amical de fotbal Ş.N. Olteniţa – Dinamo Bucureşti, desfăşurat la 5 octombrie 2000, la Olteniţa, jucătorul dinamovist Cătălin Hâldan a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a decedat. Din relatările medicului echipei, Mircea Lucaciu, Hâldan a dus mâna la cap şi a căzut pe teren fără să fie lovit. Au urmat imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie şi de acupunctură, după care a fost continuată resuscitarea în maşină până la spital, jucătorul nemairăspunzând însă la stimuli. Hâldan efectuase, cu o săptămână înainte, alături de ceilalţi componenţi ai lotului dinamovist, un control medical la clinica particulară Medsana, în urma căruia fusese declarat fizic sănătos. De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, el a fost declarat clinic sănătos, nefiind suspect niciodată de o boală coronariană. Născut pe 3 februarie 1976 în Bucureşti, Cătălin Hâldan evoluase în 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri, toate pentru Dinamo, şi fusese selecţionat de opt ori în echipa naţională a României, pentru care marcase un gol.

Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la 6 iulie 2009, la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac suferit după ce a jucat o partidă de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat în cariera sa la echipele FC Naţional, Dacia Unirea Brăila, Gloria IRIS Coreşti, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Braşov, FC Ghimbav, Farul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Fostul atacant a bifat 112 partide în primul eşalon şi a reuşit să înscrie 17 goluri. În Liga a II-a a jucat 44 de meciuri, trecându-şi numele pe lista marcatorilor de 31 de ori.

Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat, la 2 septembrie 2009, în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, la care fusese împrumutat de la Astra Ploieşti. „A plonjat, a apărat balonul, s-a ridicat după a doua minge şutată, a mai sărit de două ori în poartă şi după aia s-a prăbuşit”, a declarat antrenorul Marin Barbu. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.

La 10 mai 2010, Andrei Pricop, jucător al formaţiei vasluiene Magic Deleni, a intrat în stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partidă din campionatul judeţean şi a murit la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, la vârsta de 24 de ani.

Fotbalistul Andrei Mutulescu (23 de ani), care evolua la echipa bucureşteană Juventus Colentina, în liga secundă, a murit la 11 aprilie 2011, în timpul unei partide cu prietenii, desfăşurate pe un teren de agrement din Capitală. Echipajul SMURD a încercat mai bine de o oră să îl resusciteze, însă fără rezultat. Primele rezultate ale autopsiei au arătat că Mutulescu a murit în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii acute.

Alţi doi fotbalişti români şi-au găsit sfârşitul în afara ţării. Un caz care a cutremurat lumea fotbalistică a fost cel al internaţionalului român Michael Klein (33 de ani). În data de 2 februarie 1993, Klein, care avea la activ 90 de selecţii în naţionala „tricoloră”, a murit în timpul unui antrenament în sala de forţă a formaţiei germane Bayer Uerdingen. Raportul medicilor germani susţine că decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afecţiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate şi a stresului.

Portarul echipei Universitatea Craiova, Cristian Neamţu, a decedat la 20 februarie 2002, din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul său Marius Şuleap, în timpul unui antrenament efectuat în cantonamentul din Cipru.

Neamţu s-a aflat o săptămână în comă profundă la spitalul din Nicosia. În timpul antrenamentului, Neamţu a fost lovit involuntar în faţă, cu piciorul, de coechipierul său Marius Şuleap, portarul suferind o fractură de mandibulă şi o hemoragie cerebrală.  Text Box:  

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă