10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina, pe primul loc în Grupa D

Ucraina, pe primul loc în Grupa D

Echipa de fotbal a Ucrainei a învins Suedia cu scorul de 2-1 (0-0), luni seară, pe Stadionul Olimpic din Kiev, în Grupa D la EURO 2012, competiţie găzduită de Polonia şi Ucraina în perioada 8 iunie-1 iulie. În aceeaşi grupă, Franţa şi Anglia au terminat la egalitate, în urma unui joc destul de modest.

Suedia a deschis scorul prin Zlatan Ibrahimovic (’52), dar Ucraina a reuşit să întoarcă scorul în doar zece minute, prin „dubla” veteranului Andrei Şevcenko (’55, ’62). Ucraina a obţinut victoria la meciul său de debut la EURO, spre deosebire de cealaltă organizatoare a ediţiei din acest an, Polonia, care a remizat cu Grecia (1-1). Minutele de debut ale meciului au fost rezervate tatonării, dar apoi gazdele au preluat iniţiativa şi au încercat să construiască atacuri rapide care să surprindă apărarea suedeză.  Totuşi, oaspeţii au avut prima ocazie de gol, în min. 17, când Piatov a respins neinspirat centrarea lui Ibrahimovic, dar nu a fost nici un suedez să reia în plasă. Şevcenko a ratat prima oportunitate pentru Ucraina în min. 23, când mingea expediată din unghi a trecut prin faţa porţii. Rosenberg l-a testat pe Pia­tov (’31), care a prins balonul.

Ucraina a avut momente mai bune în continuare, dar Isaksson a fost la post la şutul lui Voronin (’35), Konoplianka a tras pe lângă poartă (’37), după care, la cea mai bună fază de atac, Şevcenko a fost blocat în momentul şutului de Mellberg, iar apoi Granqvist a respins şutul lui Iarmolenko (’38).

Suedia a fost foarte aproape de gol în min. 39, când Ibrahimovic a reluat mingea cu capul, iar balonul a şters bara. Ultima situaţie notabilă a primei reprize a fost semnată de Konoplianka, dar voleul său la centrarea lui Gusev a trecut peste transversală (’42).

La reluare, prima ocazie a aparţinut oaspeţilor, în min. 49, când Selin a blocat şutul lui Rosenberg. Peste doar trei minute, scandinavii au reuşit să deschidă scorul prin Zlatan Ibrahimovic (52), care a reluat din 6 metri mingea pasată de Kim Källström, la o fază la care gazdele erau în 10 oameni, Selin accidentat şi căzut la pământ. Doar trei minute a avut Suedia avantaj pe tabelă, pentru că Şevcenko a egalat în min. 55, cu o lovitură de cap din marginea careului mic, la centrarea lui Iarmolenko. Acelaşi Şevcenko a adus echipa gazdă în avantaj în min. 62, când a reluat excelent cu capul la colţul scurt, de lângă Ibrahimovic, la cornerul lui Konoplianka. Eroul meciului, Şevcenko a declarat după partidă: „Dacă ar fi să aleg o zi importantă din viaţa mea, cea de azi ar fi. Este o zi fantas­tică. Mă simt cu zece ani mai tânăr. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au muncit cu mine în ultimul an şi jumătate. Am avut multe probleme la genunchi şi la spate, dar astăzi mă simt perfect”.

Echipele de fotbal ale Franţei şi Angliei au terminat nedecis, 1-1 (1-1), luni, la Doneţk, într-un meci Grupa D la EURO 2012. Englezii au deschis scorul prin fundaşul Joleon Lescott (’30), Franţa egalând prin Samir Nasri (’39). Franţa a dominat prima repriză a partidei cu Anglia şi a avut prima ocazie, prin Nasri, care a tras pe lângă poarta colegului său Joe Hart (’11). Anglia putea deschide scorul în min. 15, când Young i-a dat o pasă strălucită lui Milner, acesta l-a driblat pe Lloris, dar a trimis din unghi pe lângă poarta goală. Cabaye (’16) l-a testat şi el de la distanţă pe Harte, iar jocul a con­­tinuat să curgă spre poarta echi­­pei antrenate de Roy Hodgson.

Pe acest fond, Anglia a reuşit să înscrie, în min. 30, prin fundaşul Lescott, care a marcat cu capul din careul mic, la centrarea lui Gerrard, din lovitură liberă. Franţa replicat prin Diarra, care a ratat de două ori la aceeaşi fază (’35), mai întâi lovitura sa de cap a fost respinsă de Hart, după care mijlocaşul francez a reluat pe lângă poartă. În cele din urmă „Les Bleus” au reuşit egalarea, prin Nasri, cu un şut de la marginea careului (’39).

Partea secundă a fost modestă, cu un joc lipsit de spectaculozitate, în care nici una din cele două formaţii nu a riscat şi nici nu a reuşit prea multe.  O fază notabilă s-a petrecut în min. 65, când Benzema a tras de la circa 25 de metri, în braţele lui Hart. Goalkeeper-ul englez a fost la post şi în min. 75, la şutul din unghi al lui Ribery. Dominarea francezilor s-a accentuat şi elevii lui Blanc au ratat o nouă situa­ţie, prin Cabaye (’81), al cărui şut a fost deviat de Welbeck.

Un rezultat care a mulţumit ambele echipe, la capătul unui joc sub aşteptările spectatorilor şi specialiştilor.  

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă