6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTop 10 transferuri în liga I la fotbal

Top 10 transferuri în liga I la fotbal

Jucătorii bulgari de fotbal au avut nevoie, se pare, de ceva ani înainte să li se deschidă uşa în fotbalul românesc. Acum, cel puţin trei fotbalişti importanţi de la sud de Dunăre au ajuns în Liga I.

Multe transferuri în Liga I la fotbal, care va începe mâine. Dincolo de cifre însă, rămân valoarea jucătorilor care au trecut de la o echipă la alta, experienţa lor şi cartea de vizită, iar noi am încercat ca, folosind aceste criterii, să depistăm cele mai importante mutări din primul nostru eşalon.

Am grupat totul pe trei secţiuni, una despre cei mai importanţi jucători străini care vor juca din această vară în România, a doua despre fotbaliştii care deja evoluau în ţara noastră şi şi-au schimbat domiciliul şi a treia despre cei care au părăsit primul nostru eşalon.

Top 10 nou-veniţi în Liga I

1 Stanislav Angelov (Steaua) – un mijlocaş bulgar care a evoluat de peste 30 de ori în naţionala ţării sale, iar la nivel de club a îmbrăcat tricoul eternelor rivale ŢSKA Sofia şi Levski Sofia, dar şi pe cel al germanilor de la Energie Cottbus.

2 Saşa Bjelanovici (CFR Cluj) – ardelenii au plătit 900.000 de euro pentru atacantul croat care a evoluat mai mulţi ani în Italia, la Como (care atunci când l-a luat de la Varteks a plătit 2,5 milioane de euro), Chievo, Lecce, Ascoli, Torino şi Vicenza.

3 Rodolfo Bodipo Diaz (FC Vaslui) – un atacant care va juca un sezon, împrumutat, la echipa moldoveană, el având la activ prezenţe la nume importante din Spania, Huelva, Santander, Alaves şi La Coruna. Este internaţional al… Guineei Ecuatoriale.

4 Geraldo Washington Re­gufe Alves (Steaua) – extrem de experimentat, fundaşul brazilian a fost şi în lotul lui Benfica Lisabona, doar pentru 5 meciuri. Om de bază, apoi, la echipele lusitane Varzim, Beira Mar, Gil Vicente, Pacos Ferreira şi la elenii de la AEK Atena.

5 Iordan Valkov Todorov (Steaua) – Piţurcă şi-a găsit, pentru numai 50.000 de euro omul care să joace pe flancul drept. Todorov, de 7 ori internaţional bulgar, a fost un jucător de bază, timp de 8 sezoane, la ŢSKA Sofia, evoluând în ultimul an la Lokomotiv Plovdiv.

6 Alejandro Campano Hernando (FC Vaslui) – fost căpitan al spaniolilor de la Gimnastic de Tarragona, echipă din liga secundă spaniolă, Campano este un mijlocaş format la Mallorca, cu care a evoluat în Primera.

7 Dominique Kivuvu (CFR Cluj) – poveste aparte pentru fostul căpitan al naţionalei de tineret a Olandei, dar care a ales apoi să joace, la se­niori, pentru naţionala Angolei. Un mijlocaş foarte puternic achiziţionat de ardeleni de la echipa olandeză Nijmegen.

8 Marcos António Elias Santos (Rapid) – achi­ziţionat cu ani în urmă de FC Porto, fundaşul central şi-a găsit consacrarea totuşi la echipe mai mici din Portugalia precum Gil Vicente, Leiria şi Belenenses, jucând apoi şi în Franţa, la Auxerre, şi în Grecia, la PAOK Salonic.

9 Atanas Bornosuzov (Astra Ploieşti) – un mijlocaş vizat de antrenorul Mihai Stoichiţă, care l-a avut elev la Litex Loveci, cu ani în urmă. Fost de 22 de ori internaţional de tineret al Bulgariei, Bornosuzov a mai evoluat la Levski Sofia, dar şi la Terek Groznâi sau Aris Limassol.

10 Cassio Vargas Barbosa (Rapid) – unul dintre cei mai importanţi marcatori ai caampionatului lusitan, Cassio a fost golgheterul lui Leiria, de unde a ajuns la Rapid în schimbul a 600.000 de euro. A mai jucat în Portugalia la Chaves şi Madeira.

Bugetul total al transferurilor efectuate de echipele din România nu a depăşit 10 milioane de euro, foarte mulţi dintre cei care au parafat contracte cu grupările de la noi fiind liberi de contract sau semnând doar pentru un sezon, după care vor reveni la echipele de unde au fost împrumutaţi. Nici salariile acordate nu au depăşit, în cele mai multe cazuri, 120.000 de euro pe an, diferenţa făcând-o, în unele cazuri, acordarea unei prime „de instalare” pentru cei care au venit cu actele de transfer în mână. 

 

TOP 10 transferuri între echipe din România

Mihai Roman (de la FC Braşov la Rapid);

Mihai Răduţ (d e la Internaţional Curtea de Argeş la Steaua);

Dorel Stoica (de la U Craiova la Steaua);

Alexandru Măţel (de la Farul Constanţa la Astra Ploieşti);

Claudiu Niculescu (de la Dinamo la U Cluj);

Ciprian Hora (de la Gloria Bistriţa la CFR Cluj);

Octavian Abrudan (de la FC Braşov la Steaua);

Iasmin Latovlevici (de la FC Timişoara la Steaua);

Sabrin Sburlea (de la FC Braşov la Rapid);

Iulian Tameş (de la FC Argeş la FC Timişoara).

 

TOP 10 jucători plecaţi din Liga I

Alexandru Ioniţă (de la Rapid la FC Koln/Germania)

Juan Carlos Toja (de la Steaua la Aris Salonic/Grecia)

Bogdan Lobonţ (de la Dinamo la AS Roma/Italia)

Ovidiu Petre (de la Steaua la Al Nassr/Arabia Saudită)

Pawel Golanski (contract încheiat cu Steaua)

Florin Bratu (de la Dinamo la Litex Loveci/Bulgaria)

Artiom Karamyan (contract încheiat cu Steaua)

Sixto Peralta (contract reziliat cu CFR Cluj)

Cristian Săpunaru (împrumut expirat de la FC Porto/Portugalia)

Nicolae Dică (de la CFR Cluj la Manisaspor/Turcia)

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă