12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSteaua si Rapid, capi de serie in prima faza

Steaua si Rapid, capi de serie in prima faza

UEFA a dat ieri publicitatii lista formatiilor care vor fi “capi de serie” in primele doua tururi preliminare ale Ligii Campionilor, respectiv in primul tur preliminar al Cupei UEFA. Doua vesti bune pentru fotbalul romanesc: atat Steaua (care va intra in turul doi preliminar al Ligii Campionilor), cat si Rapid (prezenta inca din primul tur preliminar in UEFA) vor fi capi de serie si, teoretic, vor avea parte de sorti mai blanzi in aceste faze ale competitiei.

Nimic despre Dinamo, dintr-un motiv foarte clar: forul european nu a comunicat nici o data despre al doilea tur preliminar din UEFA, asa cum a facut si in cazul turului trei preliminar din Liga Campionilor, anunturile oficiale despre aceste faze urmand a fi facute la sfarsitul lunii iulie, atunci cand se vor efectua tragerile la sorti pentru ultimele faze preliminare ale celor doua competitii continentale.

Liga Campionilor: Steaua nu ar trebui sa se teama de turul II

Steaua a fost desemnata ieri drept cap de serie pentru al doilea tur preliminar, urmand a intalni in aceasta faza o formatie venita din primul tur preliminar sau, cu mare ghinion, pe FC Thun din Elvetia, Malmo din Suedia sau Hajduk Split din Croatia, singurele nume mai tari pe lista. Campioana noastra va afla insa cu cine va juca abia vineri, 24 iunie, cand va avea loc la Nyon tragerea la sorti a partidelor. Printre alti posibili adversari mai tari ai Stelei se numara Artmedia Bratislava (Slovacia), NK Gorica (Slovenia), Skonto Riga (Letonia), Sheriff Tiraspol (Moldova) sau Dinamo Minsk (Belarus), toate aceste formatii fiind insa, dupa parerea noastra – pentru o echipa cu pretentii cum este Steaua! -, mai mult decat accesibile campioanei noastre. Meciurile din primul tur preliminar au loc pe 12/13 si 19/20 iulie, cele din turul doi pe 26/27 iulie si 2/3 august (cand va intra si Steaua), iar cele ale ultimului tur preliminar, al treilea, pe 9/10 si 23/24 august. Meciurile din grupe incep pe 13/14 septembrie.
Pentru Steaua este extrem de important sa treaca de turul doi preliminar pentru ca prezenta in ultima faza ii va aduce si certitudinea continuarii drumului europeran, fie in grupele Ligii (daca se impune), fie in primul tur al Cupei UEFA (daca pierde). La polul opus, ar fi o catastrofa ca Steaua sa piarda turul doi pentru ca atunci nu ar mai prinde nici o competitie si ar termina-o cu Europa inca din 2 august!

Cupa UEFA: Rapid face deja “fise”

Tot ieri, Rapid a aflat care-i sunt posibilii adversari in primul tur preliminar din UEFA, care va avea loc pe 14 si 28 iulie. UEFA a impartit cele 50 de cluburi pe trei zone geografice (Nord, Sud-Mediteranean si Central-Est) si a fixat pentru fiecare zona cate sapte capi de serie. In zona Sud-Mediteraneana Rapid este cap de serie si se va intalni cu una din urmatoarele sapte echipe: Birkirkara, Hibernians (ambele Malta), Baskini (Macedonia), KS Teuta, KS Elbasani (ambele Albania), Saint Julia (Andorra) sau Domagnano (San Marino). Am putea spune ca oficialii rapidisti pot face acum “fisele” posibililor adversari, dar noi credem – ca si in cazul Stelei – ca nici giulestenii nu ar trebui sa isi faca griji.
Turul doi preliminar din UEFA e programat pe 11 si 25 august, invingatoarele intrand, practic, in competitia propriu-zisa. Pe 15 si 29 septembrie este primul tur (eliminatoriu) in Cupa UEFA, iar din 20 octombrie se desfasoara meciurile din grupe.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă