10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSportul, la cheremul politicului

Sportul, la cheremul politicului

Inundatii catastrofale, demisii ale Guvernului, sesiuni extraordinare ale Parlamentului, alegeri anticipate, convocari de urgenta la Presedintie, crize politice… ai spune ca guvernantii au ce face. Da, convoaca reprezentantii mai multor discipline sportive – o convocare de care presa nu a fost informata, desi zilnic biroul de presa al ANS ne "bombardeaza” cu informatii de tot felul – pentru a stabili un cadru legislativ unic care sa fie respectat in toate ramurile sportului! Iar totul are iz politic din moment ce consfatuirea a fost realizata la ordinul vicepremierului George Copos, cel care i-a raspuns imediat fiind Florian Gheorghe, presedintele ANS, subordonatul sau pe linie politica. Iar amandoi, membri ai aceluiasi partid strecurat prin usa intredeschisa la guvernare.

Acuzatii la adresa lui Copos

In spatele acestei intalniri ciudate au stat insa alte interese: modificari la Legea sportului. Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a dezvaluit ieri subteranele discutiei, acuzandu-l violent pe vicepremierul George Copos.
Presedintele LPF l-a acuzat pe vicepremier – in acelasi timp patronul clubului Rapid – ca vrea sa ia bani de la cluburile sarace pentru a-i da gruparilor Rapid, Steaua si Dinamo. “In proiectul lui a adaugat o virgula la ce scrie in lege, propunand modificarea drepturilor de reclama, publicitate si TV, in favoarea cluburilor "care participa, dupa caz, cu sportivi proprii". Pai mai vrea vreo televiziune sa faca contract cu Bistrita, Galati sau Vaslui? Nu, doar cu Steaua, Dinamo si Rapid, care ne-au reclamat si in instanta si au pierdut”. Dumitru Dragomir a precizat ca George Copos a incercat “sa dea o lovitura”. “Ce face el este tot o calamitate, un act de lipsa de bun-simt, de lasitate. Vrea sa ia si ultima speranta a echipelor de fotbal, acum, cat mai este vicepremier”, a adaugat Dragomir. Dragomir a declarat ca a discutat cu ministrul Bogdan Olteanu, care i-a transmis ca va incerca sa opreasca “aceasta magarie pe care Copos incearca sa o faca impotriva cluburilor sarace”. “A luat din proiectul meu doar ce i-a convenit lui. Acum, drepturile TV sunt repartizate in baza unei grile stabilite in functie de clasamentul din campionatul precedent. Nici Ceausescu nu a nimicit sportul. Distrugi acest popor daca nu-i dai nici paine, nici sport “, a spus Dragomir.

Pozitii corecte

Dincolo de semnele de intrebare pe care le ridica discutia, pozitiile unora dintre participanti la finalul intrevederii au fost corecte, ele referindu-se la impozite si la plata datoriilor pe care cluburile le au catre stat. Sebastian Ghita, patronul clubului de baschet care a inregistrat cel mai mare succes al sportului romanesc din ultimii ani, Asesoft Ploiesti, a fost de parere ca “legea e lege in Romania si trebuie respectata de toata lumea, iar ea spune ca toate veniturile obtinute de persoane care presteaza activitati de orice tip in Romania trebuie impozitate. Nu mai putem avea diverse tipuri de tratamente pentru diversi cetateni ai Romaniei”.
De acord cu pozitiile acestor patroni, insa nu credem ca problemele financiare ale sportului romanesc pot fi rezolvate de 2-3 federatii sau de 2-3 presedinti-patroni de cluburi. In definitiv, cele mai mari datorii la stat le au cluburile de fotbal, iar la discutie nu au fost reprezentantii cu drept de decizie ai acestora, adica de la FRF sau LPF.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă