8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSperanţe slabe pentru medalii olimpice la gimnastică în 2012

Speranţe slabe pentru medalii olimpice la gimnastică în 2012

Federaţia Internaţională de Gimnastică a anunţat rezultatele tragerii la sorţi din calificările de la Jocurile Olimpice, România având primii concurenţi la masculin, în subdiviziunea a treia. Gimnaştii vor debuta la inele, calificările în concursul masculin fiind programate în 28 iulie, a doua zi după deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Fetele vor intra în competiţie în 29 iulie, în subdiviziunea a cincea, primul aparat fiind solul. Finala pe echipe la masculin va avea loc în 30 iulie, cea similară feminină, în 31 iulie, concursul individual-compus în 1 august (masculin), respectiv 2 august (feminin), iar finalele pe aparate, între 5-7 august.  Potrivit anunţului de sâmbătă al FIG, preţurile biletelor vor începe de la 20 de lire sterline. În competiţiile de gimnastică vor participa 324 de sportivi, câte 98 la gimnastică artistică (feminină şi masculină), 96 de sportivi la gimnastică ritmică şi 32 la trampolină. România va avea reprezentanţi în competiţiile de gimnastică artistică, ambele echipe obţinând calificarea directă graţie clasării în primele opt locuri, la CM din 2011.

Probleme de efectiv la feminin

Pe de altă parte şansele României să termine în elita gimnasticii olimpice s-au redus destul de mult în ultima perioadă datorită retragerilor  sau accidentărilor din lotul olimpic al României. După ce Ana Porgras s-a retras din activitate în urmă cu două luni, altă veste a zguduit  gimnastica feminină românească  înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra. Sandra Izbaşa, campioană olimpică de la Beijing, s-a accidentat şi poate rata participarea la Olimpiadă din acest an de la Londra.
Gimnasta în vârstă de 21 de ani a suferit o ruptură  de ligamente în timpul unui antrenament efectuat la Izvorani şi are şanse mici să-si revină până la startul competiţiei din Marea Britanie .Sportiva a fost transportată la spital pentru investigaţii amănunţite, dar unele surse susţin  că  şansele ca diagnosticul să fie optimist sunt foarte reduse.Sandra Izbasa a cucerit 15 medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, la Campionatele Mondiale şi 10 la Europene, dintre care şase de aur.  Lotul masculin de gimnastică a avut o prestaţie lamentabilă în finala Campionatului mondial de la Tokyo de anul trecut. Echipa masculină de gimnastică a României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 245.175 puncte.

Londra, provocarea cea mare

Lipsiţi de aportul lui Marian Drăgulescu, accidentat şi retras din finala pe echipe şi cea la individual compus, gimnaştii români au fost urmăriţi de ghinion încă din debutul finalei. La sărituri, în prima rotaţie, Marius Berbecar a fost notat cu 0.000, din cauză că a ratat nu atât execuţia, cât mai ales aterizarea, căzând pe spate, în loc să atingă solul cu tălpile mai întâi. Cu un handicap de aproximativ 15 puncte din start, gimnaştii tricolori nu au mai avut şansa de a lupta pentru o clasare în partea de sus a ierarhiei, încheind finala pe echipe pe ultima poziţie, a 8-a.În calificări, România a încheiat pe locul 7, obţinând şi “biletele” pentru Jocurile Olimpice.

Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic Român declara într-un interviu acordat unui ziar central anul trecut că Olimpiada de la Londra este una dintre cele mai mari provocări din ultimul timp “Să fim cinstiţi, rezultatele din ultimul timp au fost slabe, departe de a ne satisface. Londra se anunţă foarte dificilă, am mai spus-o, cred că este cea mai mare provocare a sportului românesc după cel de-al doilea război mondial. Nu cred că am mai fost vreodată într-o situaţie atât de îngrijorătoare, iar toate vânzolelile şi discuţiile nu fac bine deloc. Singura mea speranţă se leagă însă tot de sportivi. Sper să se ambiţioneze, e motivaţia lor personală să participi la o asemenea competiţie”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă