12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSpania, Portugalia şi Germania continuă drumul spre titlul continental

Spania, Portugalia şi Germania continuă drumul spre titlul continental

Spania-Portugalia şi Germania cu câştigătoarea meciului dintre Anglia şi Italia (‘meci desfăşurat după închiderea ediţiei) vor fi partidele care vor decide finalistele de la Euro 2012, desfăşurat în Polonia şi Ucraina.

 

Echipa de fotbal a Portugaliei s-a calificat în semifinalele Campionatului European din Polonia şi Ucraina, după ce a învins Cehia cu scorul de 1-0 (‘0-0), joi seară, la Varşovia, în primul sfert de finală la EURO 2012.

 

Portugalia merge mai departe graţie golului marcat de Cristiano Ronaldo (’79), aflat la a treia sa reuşită la acest turneu. Lusitanii s-au calificat meritat în semifinale şi vor înfrunta în această fază învingătoarea dintre Spania şi Franţa.

Chiar şi fără vedeta Rosicky, Cehia a început mai bine meciul şi a avut mai multe incursiuni ofensive, în faţa unei formaţii portugheze care a stat în expectativă o perioadă. Lusitanii au avut, totuşi, prima situaţie notabilă a partidei, un şut al lui Moutinho, fără probleme pentru Cech (’11).

Cehia şi-a creat şi ea o ocazie, în min. 18, când Darida a trimis bine o minge în careu, dar Baros a ratat de puţin întâlnirea cu balonul (’18).

Treptat, cehii s-au stins, iar portughezii au trecut la cârma jocului, dar vârfurile Helder Postiga, Ronaldo şi Nani au fost blocate bine de echipa lui Bilek. Ronaldo a scăpat însă din marcaj, la un pas greşit la ofsaid al cehilor, şi a ratat prima ocazie clară de gol, trimiţând mingea alături din foarfecă (’33). Tot vedeta echipei Real Madrid a fost în prim plan în min. 35, când a executat periculos o lovitură liberă de la aproape 30 de metri. Ronaldo a ratat cea mai mare ocazie a primei reprize, în prelungiri (’45+1), când s-a demarcat excelent în careu, a preluat superb şi a tras din unghi în bara porţii lui Cech.

Lusitanii au început partea secundă în trombă şi au ratat două situaţii bune în primele cinci minute de joc: Hugo Almeida (’46) a reluat cu capul peste poartă, după care Ronaldo a trimis din nou mingea în bară (’49), Cech salvând golul la lovitura liberă a portughezului. Ronaldo a avut o nouă şansă (’53), dar a greşit şutul. Apoi, Nani (’58) a expediat un şut periculos, dar Cech a reuşit să respingă.

Cehia a ieşit din propria jumătate după un sfert de oră de forcing al lusitanilor, iar Pilar a avut o acţiune frumoasă pe partea stângă (’59). Portugalia a revenit însă în atac şi a irosit o nouă ocazie – Moutinho a tras excelent, dar Cech a respins de sub transversală (’64). Ocaziile au continuat să curgă la poarta Cehiei, dar golul a întârziat să cadă. Raul Meireles (’72) a tras peste poartă, după o minge întoarsă de Ronaldo, iar şutul lui Nani a fost deviat salvator de Kadlec (’74). În cele din urmă, Portugalia a deschis scorul prin vedeta Ronaldo: Moutinho a centrat de pe partea dreaptă, iar starul lui Real Madrid a scăpat de sub supravegherea lui Gebre Selassie şi a marcat cu capul (’79).

Portugalia a avut şansa de a tranşa disputa, dar Cech s-a opus din nou golului, la şutul lui Joao Pereira (’83). Cehia nu a avut o reacţie consistentă, chiar dacă finalul meciului l-a găsit pe portarul Cech în careul advers şi meciul s-a încheiat cu victoria Portugaliei.

Spania-Franţa 2-0

Spania a învins Franţa cu scorul de 2-0 (‘1-0), sâmbătă seară, la Doneţk, şi s-a calificat în semifinalele EURO 2012.

Campioana europeană şi mondială s-a impus prin ‚’dubla” lui Xabi Alonso (’19, 90 – penalty), după un meci deloc spectaculos, dar pe care l-a dominat. Spania va juca în semifinale cu Portugalia, pe 27 iunie, tot la Doneţk.

Cele două echipe au evoluat prudent în marea majoritate a timpului, practicând un joc de uzură, întrerupt arareori de faze de poartă. Prima ocazie a fost semnată de Xabi Alonso (‘8), dar şutul său de la mare distanţă a poposit în braţele lui Lloris.

Spania a deschis scorul în min. 19, după o fază pe partea stângă, Jordi Alba a centrat, iar Xabi Alonso a marcat cu capul, la selecţia sa cu numărul 100: 1-0.

În prima repriză, Iniesta a fost blocat în careu în două rânduri, în momentul şutului, prima oară de Cabaye (’29), iar apoi de către Koscielny (’38).

Franţa a avut o singură fază notabilă, o lovitură liberă executată de Cabaye, la care Casillas a respins mingea (’32).

La reluare, jocul nu s-a schimbat prea mult, chiar dacă francezii s-au străduit mai mult. Debuchy a trimis cu capul peste poartă (’60), la centrarea lui Ribery. Acelaşi Ribery a centrat periculos, dar Casillas a intervenit excelent (’71). Şi celălalt portar, Lloris, a ieşit salutar în faţa lui Fabregas, la 16 metri, în min. 62.

În final, Pedro, inspirat introdus de Del Bosque, a scos un penalty la un duel cu Réveillere, iar Xabi Alonso a transformat şi a decis soarta partidei (’90).

Franţa a dezamăgit şi în acest joc, după prestaţia modestă în faţa Suediei.

Germania-Grecia 4-2

Germania s-a calificat vineri în semifinalele Campionatului European din Polonia şi Ucraina, după ce învins Grecia cu scorul de 4-2 (‘1-0), la Gdansk, în sferturile de finală ale competiţiei.

Deşi a început fără trei titulari, Thomas Müller, Lukas Podolski şi Mario Gomez, ‚’Nationalmannschaft” s-a impus prin golurile marcate de Philipp Lahm (’39), Sami Khedira (’61), Miroslav Klose (’68), Marco Reus (’74), în timp ce pentru eleni au marcat Giorgos Samaras (’55) şi Dimitris Salpingidis (’89 – penalty). În semifinale, Germania va întâlni la Varşovia învingătoarea din meciul Anglia – Italia.

Cum era de aşteptat, jocul a avut un singur sens în prima repriză, grecii limitându-se la o apărare ‚’ca le Termopile”, în faţa presiunii germane. Germania a forţat poarta lui Sifakis, busculat în min. 5 al partidei, când mingea a intrat în plasă, dar golul a fost anulat pentru ofsaid. Reus (’12) a greşit complet şutul, din poziţie bună, după care nemţii au cerut penalty, Khedira fiind ţinut în careu de Torossidis (’16). Ozil a ratat o mare ocazie în min. 23, când a tras în Sifakis, după care portarul grec a respins şutul lui Reus (’24). Acesta a fost în prim plan şi un minut mai târziu, dar mingea deviată de el din careul mic a ocolit poarta.

Grecia a reuşit să iasă puţine momente din propriul teren şi Ninis a expediat un şut reţinut în doi timpi de Neuer (’32).

După acest scurt respiro, Germania şi-a reluat dominarea categorică, Schurrle nu a nimerit poarta (’33), iar Sifakis a respins şutul lui Khedira (’36).

Nationalmannschaft a reuşit să deschidă scorul prin căpitanul Lahm, care a driblat un grec şi a şutat bine la păianjen din afara careului (’39).

Schurrle a fost în continuare imprecis şi a irosit două şanse bune în finalul de repriză (’45 şi 45+2).  La reluare, elenii şi-au arătat intenţiile, prin introducerea a doi jucători ofensivi, Gekas şi Fotakis, dar tot Germania a condus ostilităţile. Echipa lui Loew a avut o oportunitate bună, prin Klose, rămas liber în poziţie excelentă (’54), dar acesta a preferat o pasă şi faza s-a stins. Un minut mai târziu, grecii au dat lovitura pe un contraatac purtat în doi: Salpingidis a demarat pe partea dreaptă şi a centrat în faţa porţii, de unde Samaras a sancţionat pasivitatea lui Boateng (’55).

După câteva minute de uluială, Germania a reuşit să revină în avantaj, la capătul unei faze superbe: Boateng a centrat de pe partea dreaptă şi Khedira a venit în viteză şi a reluat din voleu fără şanse pentru Sifakis (’61). Reus a fost deposedat în careu de Papastathopoulos (’64), după care Klose a majorat diferenţa, cu o lovitură de cap, la un corner la care portarul a ieşit târziu (’68). Sifakis a respins şutul aceluiaşi Klose (’69), după care Muller a tras pe lângă poartă (’71). Marco Reus (’74) a marcat al patrulea gol al Germaniei, după ce Sifakis a respins şutul lui Klose.

Ozil a mai avut două ocazii de gol (’81, 85), iar grecii au reuşit să mai puncteze o dată, prin Dimitris Salpingidis (’89), dintr-un penalty acordat la henţul lui Boateng. 

Deşi avea ambiţii mari în acest meci, Grecia nu a reuşit să facă faţă până la final diferenţei de valoare dintre cele două team-uri şi a pierdut destul de clar. Elocvente sunt câteva cifre oferite de site-ul oficial UEFA, toate în favoarea germanilor: 24-9 la şuturi (’14-5 pe poartă), posesie 67%-33%.  

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă