13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSpania, în finală după 4-2 cu Portugalia

Spania, în finală după 4-2 cu Portugalia

Echipa de fotbal a Spaniei s-a calificat în finala EURO 2012, după ce a învins Portugalia cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare, miercuri seară, pe Donbas Arena din Doneţk, în prima semifinală a competiţiei. Scorul a fost „alb”, 0-0, atât după 90, cât şi după 120 de minute.

 

Spania, campioana europeană şi mondială en titre, s-a calificat în ultimul act cu mari emoţii, după ce a făcut un meci modest, salvat doar de prestaţia ceva mai bună din prelungiri. Pentru „La Roja” au transformat loviturile de departajare Iniesta, Pique, Ramos şi Fabregas, iar pentru lusitani au punctat Pepe şi Nani. Xabi Alonso a ratat pentru spanioli, iar Moutinho şi Bruno Alves de la portughezi. În finală, Spania va întâlni învingătoarea din a doua semifinală, care le opune pe Germania şi Italia, joi, la Varşovia.

Prima repriză a confruntării iberice a fost una ternă, încrâncenată, cu puţin fotbal şi doar câteva ocazii de gol. Portughezii au fost periculoşi în min. 2, când Miguel Veloso a executat un corner cu efect, iar Casillas a fost nevoit să respingă în corner. Cea mai mare ocazie a spaniolilor s-a consemnat în min. 9, când fundaşul Arbeloa a tras fără preluare de la 16 metri, la capătul unei faze prelungite de atac, dar balonul s-a dus puţin peste transversală. Iniesta şi-a încercat şi el şansa, dar mingea trasă de extrema Barcelonei s-a dus peste poartă (29). Campioana mondială şi europeană nu a avut nici un şut pe poartă în prima repriză, totuşi, iar lusitanii au avut două.

Portugalia a început mai bine partea secundă, dar Hugo Almeida a fost imprecis în mai multe rânduri (57, 59, 68). Spania a tras primul şut pe poartă abia în min. 67, prin Xavi, dar Rui Patricio nu a avut probleme.

Ronaldo a beneficiat de două lovituri libere, prima de la circa 30 m (73), iar a doua de la 26 m (84), dar de fiecare dată a trimis peste transversală. Ronaldo a mai avut o şansă mare în min. 90, pe contraatac, dar a tras complet greşit.

Spania a fost mult mai bună în prelungiri, când a avut o ocazie uriaşă, dar Rui Patricio a salvat în faţa lui Iniesta (104), la centrarea perfectă a lui Jordi Alba. Anterior, Navas avusese o poziţie bună de şut, dar a ratat execuţia. Ramos a bătut periculos o lovitură liberă în min. 105+1, însă balonul s-a dus puţin peste poartă. Navas l-a întrebuinţat pe Rui Patricio în min. 111, dar goalkeeper-ul lusitan a reţinut în cele din urmă mingea. Pedro a avut o şansă mare (114), scăpând singur spre poartă, dar a fost deposedat in extremis de Coentrao.

La loviturile de departajare şansa a fost de partea Spaniei, care a ratat o singură dată, faţă de două lovituri ale portughezilor. Starul Cristiano Ronaldo nu a mai apucat să bată, Fabregas transformând lovitura decisivă, care a dus Spania în finală.

Dezamăgire şi bucurie în cele două tabere

Cristiano Ronaldo era deznădăjduit după semifinala cu Spania. A ratat două ocazii bune în timpul partidei, iar la lovituri de departajare nu a mai apucat să bată, pentru că Moutinho şi Bruno Alves au ratat şi au făcut inutilă executarea celei de-a cincea lovituri a lusitanilor.

Ronaldo a dat greş în tentativa de a-şi duce echipa în finala Euro, iar în plan personal ar putea pierde titlul de golgheter al competiţiei, pentru că are tot trei goluri, ca şi Mario Gomez, însă atacantul german mai are două partide de jucat.

„Simţim o mare tristeţe. Să pierzi o semifinală la penalty-uri nu are cum să nu doară, dar loviturile de departajare sunt o loterie şi cel care are mai mult noroc este cel care câştigă. Adevărul este că suntem frustraţi, pentru că ştim că puteam ajunge în finală”, a spus starul de 27 de ani de la Real Madrid.

De partea cealaltă, spaniolii exultau, iar selecţionerul Vicente Del Bosque a făcut dezvăluiri din vestiar. „Suntem bucuroşi, pentru că este o bază solidă, care poate aduce succes. Cei care au bătut penalty-uri s‑au oferit singuri să o facă. Fabre­gas a spus: «Prefer să-l bat pe al cincilea, este cel care ne va aduce victoria». A avut o presimţire. Este unul dintre jucătorii care oferă cea mai multă siguranţă”, a spus antrenorul Spaniei.

„Sunt foarte fericit să pot juca finala, cred că este o calificare meritată”, a declarat şi fundaşul stânga spaniol Jordi Alba.

De partea cealaltă, selecţio­nerul portughez Paulo Bento a primit cu demnitate eliminarea de la Euro: „Spania a fost mai bună, iar noi am pierdut din eficienţă. În prelungiri am lăsat Spania să joace mai mult în careul nostru, dar cred că în primele 90 de minute am fi putut decide meciul. Spania merită să fie în finală, după efortul pe care l-au făcut”. 

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă