10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSepp Blatter îşi pune ochelari de cal: "Nu există rasism pe terenul...

Sepp Blatter îşi pune ochelari de cal: “Nu există rasism pe terenul de fotbal”

Controversatul preşedinte FIFA, Sepp Blatter, reuşeşte din nou să stârnească indignare. Într-un interviu acordat televiziunii CNN, elveţianul care conduce de 13 ani fotbalul mondial le-a sugerat jucătorilor care se simt discriminaţi pe teren să-şi aducă aminte că “fotbalul este doar un joc”.

Blatter le-a transmis fotbaliştilor care suferă jigniri cu caracter rasist în timpul meciului să dea mâna cu cel care îi ofensează la finalul jocului.

Afirmaţia preşedintelui FIFA vine în condiţiile în care rasismul a acaparat din dezbaterea publică în chiar cel mai puternic campionat din lume, Premier League. Căpitanul lui Chelsea, John Terry, şi atacantul lui Liverpool, Luiz Suarez, sunt acuzaţi de insulte rasiste. Cei doi neagă, însă anchetele care îi privesc se află în desfăşurare.

Roberto Carlos, atacat cu o banană

Alte două incidente similare au făcut înconjurul lumii anul acesta. Fostul star brazilian Roberto Carlos, ajuns la echipa rusă FC Anzhi Makhachkala, a părăsit terenul în timpul unui joc de campionat după ce un suporter din tribune a aruncat cu o banană în direcţia sa. Iar Federaţia de Fotbal din Malaezia a trebuit să-şi ceară scuze oficial clubului Chelsea în urma jignirilor la care a fost supus israelianul Yossi Benayoun într-un amical disputat în statul musulman. 

Comentariul lui Blatter a fost unul mai debragă neutru: “Toată lumea ştie ce efoturi depune FIFA pentru combaterea rasismului. Se întâmplă totuşi ca jucătorii să spună câteodată lucruri care nu sunt în regulă. Dar există întotdeauna următorul meci, în care aceşti fotbalişti se pot comporta mai bine”.

Starostele FIFA, criticat

Reacţiile la cuvintele lui Sepp Blatter nu au întârziat. “Spuneţi-mi că am citit eu greşit ce a zis Blatter. Dacă nu e aşa, atunci sunt şocat!”, a scris fundaşul lui Manchester United Rio Ferdinand pe Twitter. Fratele său, Anton Ferdinand, fotbalist la QPR, susţine că a fost jignit de Terry şi îşi caută dreptatea la Federaţia Engleză de Fotbal.

Şi reprezentanţii campaniei “Kick It Out” – care combate rasismul în Europa – s-au declarat deranjaţi. Opinia lor despre afirmaţiile lui Blatter: “Îngrijorător de neadaptate”.

Criticile l-au făcut pe Blatter să rectifice.

“Nu vreau să minimizez efectul rasismului asupra fotbalului. Am vrut să spun, de fapt, că bătăliile pe care le dau jucătorii pe teren atrag, uneori, lucruri greşite. Dar normal este ca, la sfârşitul meciului, jucătorii să-şi dea mâna”, a completat oficialul FIFA. 

Scandalurile lui Blatter

Sepp Blatter – reales în 2011 pentru un al patrulea mandat – a creat o suită de controverse de-a lungul timpului. Cea mai recentă: doi oficiali din comisiile care au decis, în decembrie 2010, organizatorii Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar) au fost suspendaţi după ce au devenit ţinta unor solide acuzaţii de corupţie.

Tot în decembrie anul trecut, Sepp Blatter însuşi a fost criticat pentru o glumă pe care a făcut-o în legătură cu o problemă sensibilă referitoare la organizarea Cupei Mondiale în Qatar. Întrebat dacă suporterii homosexuali nu vor avea dificultăţi într-o ţară în care astfel de relaţii sunt ilegale, Blatter a replicat destul de relaxat: “Le-aş sugera acestor persoane să se abţină de la orice activitate sexuală”.

Dar acuzaţiile la adresa lui Blatter au deja o istorie proprie.

La alegerile din 2002, vicepreşedintele confederaţiei africane şi liderul federaţiei somaleze au declarat în presă că la scrutinul din 1998 primiseră fiecare câte 100.000 de dolari pentru a-l vota pe Sepp Blatter.

În aceeaşi perioadă, asistentul lui Blatter l-a acuzat pe acesta de management defectuos care ar fi dus la falimentarea partenerului financiar al FIFA de atunci, ISL, “afacere” care ar fi provocat pierderi de 100 milioane de dolari. Cazul a fost anchetat de justiţia elveţiană, care l-a achitat însă pe capul FIFA. Asistentul său a plătit cu postul după acest scandal.

În 2004, ciudatul simţ al umorului de care dă dovadă din când în când Blatter a “lovit” din nou. Preşedintele FIFA a sugerat atunci ca fotbalistele profesioniste să îmbrace echipamente mai sumare şi mai mulate pe corp pentru a atrage mai mulţi fani.

Imaginea din ce în ce mai proastă pe care şi-o crease l-a făcut să nu participe la festivitatea de decernare a medaliilor în urma finalei Cupei Mondiale din 2006. “N-am vrut să fiu fluierat”, a justificat atunci Blatter. Varianta neoficială spune că elveţianul ar fi fost extrem de supărat că Italia a câştigat finala în faţa Franţei.

Sepp Blatter nu s-a oprit aici. În perioada 2007-2008 a insistat ca legile de angajare din Uniunea Europeană să fie schimbate astfel încât niciun club de fotbal de pe continent să nu poată alinia în formula de start mai mult de 5 jucători cu naţionalitate diferită de cea a echipei. Blatter se referea în special la campionatul englez, unde străinii joacă un rol adesea decisiv în prestaţia echipelor lor.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă