23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialS-a modificat Legea sportului

S-a modificat Legea sportului

Statutul de sportiv profesionist va fi acordat doar daca persoana in cauza a obtinut licenta pentru aceasta activitate si a incheiat un contract individual de munca sau o conventie civila cu o structura sportiva, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern. Actul normativ modifica Legea educatiei fizice si sportului, clasificand sportivii de performanta in amatori si sportivi profesionisti. Executivul aminteste ca, pana in prezent, in privinta sportivilor de performanta, legea facea distinctia intre sportivi amatori si non-amatori.
Necorelarea prevederilor interne cu cele internationale poate conduce, pentru structurile sportive din Romania, la pierderi financiare insemnate in cazul circulatiei interne si internationale a sportivilor, arata Executivul.
Ordonanta prevede ca licenta de sportiv profesionist se obtine in conformitate cu procedurile din statutele si regulamentele federatiilor sportive nationale.
Sportivului profesionist care a incheiat o conventie in conditiile Codului Civil i se asigura, la cerere, participarea si plata contributiei la un sistem de pensii, public si/sau privat, in conditiile legii.
Sportivii straini pot desfasura activitatea de sportivi profesionisti la o structura din Romania, in baza permisului de munca eliberat in conditiile legii. De asemenea, ordonanta mai prevede ca drepturile si obligatiile sportivului profesionist sunt cele prevazute in statutele si regulamentele federatiilor sportive nationale, precum si in contractele sau conventiile, dupa caz, incheiate intre sportiv si federatie.
Calitatea de sportiv profesionist inceteaza in conformitate cu prevederile statutelor si regulamentelor federatiilor sportive nationale.
Conform modificarilor aduse legii, ramurile de sport in care se poate practica sportul profesionist se stabilesc prin hotarare a guvernului, initiata de Agentia Nationala pentru Sport, la propunerea federatiilor sportive nationale.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă