11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRapid şi Dinamo câştigă în debutul Ligii I

Rapid şi Dinamo câştigă în debutul Ligii I

Dinamo Bucureşti începe sezonul cu o victorie la limită, 1-0, într-un meci cu FCM Târgu-Mureş disputat pe stadionul Astra din Ploieşti din cauza suspendării terenului din Ştefan cel Mare.

Singurul gol al întâlnirii a fost reuşit de Marius Niculae în minutul 12, cu o lovitură de cap pe care fostul stelist Ghionea nu a reuşit să o degajeze.

Dinamoviştii au făcut o repetiţie utilă pentru meciul din preliminariile Europa League cu croaţii de la Varadzin, iar echipa lui Ioan Ovidiu Sabău a căpatat un prim indiciu despre felul în care va arăta sezonul 2011-2012.

……………………….

CRONICĂ: Rapid umileşte Vasluiul, 3-0, în meciul de deschidere al Ligii I

Răzvan Lucescu a revenit cu succes pe banca tehnică a Rapidului, profitând de prestaţia extrem de ştearsă a Vasluiului pentru a învinge cu 3-0 într-un joc disputat, fără spectatori, pe terenul din Regie.

Giuleştenii au pornit iureşul la poarta tânărului Cerniauskas încă din primul minut şi după câteva încercări pericoluase spre buturile adverse au deschis scorul. Jucătorul împrumutat de la Schalke, Deac, a finalizat pe jos, de la 12 metri, o minge primită de la Cassio.

Jucătorii lui Hizo şi Porumboiu au încercat să replice şi au reuşit chiar să înscrie la scurt timp, dar golul lui Wesley a fost anulat pe motiv de offside. Moldovenii prind curaj şi îl trimit pe Bello să-i sâcâie pe Marcos Antonio şi Ovidiu Burcă, cuplu încă nesudat în centrul apărării rapidiste. Atacantul reuşeşte să se descotorosească de cei doi suficient de mult pentru a semna o ocazie periculoasă la poarta lui Coman (29).

Dar vasluienii nu au ritmul necesar pentru a surprinde flancurile viteziste ale Rapidului, iar giuleştenii rezistă. Mai mult, obţin o nouă lovitură liberă din preajma careului – reţeta perfectă pentru pasatorul Apostol – şi profită de somnolenţa defensivei moldovene pentru a dubla avantajul, prin Surdu (34). Este momentul care decide meciul.

Hizo nu mai reuşeşete să-şi motiveze jucătorii cu strigătele sale obişnuite de pe marginea terenului, iar Wesley, Sânmărtean şi Adailton sunt neinspiraţi şi foarte puţin dispuşi la efort.

A doua repriză îi găseşte pe giuleşteni apărându-se strategic, Răzvan Lucescu confirmând din nou că este un tehnician mai mult decât prudent. Brazilienii Vasluiului nu ies în evidenţă decât la fazele fixe, dar nici acolo suficient de mult pentru a crea probleme reale.

Şi vine faza din minutul 66, când bulgarul de pe flancul drept al apărării vasluiene, Milanov, îl calcă intenţionat pe Bozovic, aflat la pământ. Este cartonaş roşu direct. Alexa se simte apoi nevoit să le răspundă moldovenilor, dar este iertat de un al doilea cartonaş galben de către un Ovidiu Haţegan indulgent cu gazdele.

Sfârşitul jocului concretizează umilinţa vasluienilor. Cânu pasează unui adversar la 20 de metri de propria poartă, mingea ajunge la Herea şi rapidistul înscrie pentru 3-0 (88). Papp ia şi el un galben în ultimele secunde, iar Hizo are motive serioase să fie îngrijorat de prestaţia defensivei sale înaintea dublei din preliminariile Ligii Campionilor cu olandezii de la FC Twente.

Da, Vasluiul se bate pentru grupele Champions League! După jocul din Regie, realitatea fotbalului românesc pare şi mai puţin credibilă.

…………………………….

MINUTUL 90+4 – Meciul se încheie. Rapid câştigă detaşat un joc pe care l-a controlat în permanenţă, ajutată fiind de o echipă FC Vaslui care nu pare nici pe departe pregătită să joace în preliminariile Ligii Campionilor.

MINUTUL 90+3 – GALBEN PENTRU RAPID! Roman îl forţează pe Papp să-l faulteze iar vasluianul primeşte cartonaşul galben.

MINUTUL 89 – GOOL RAPID! Herea înscrie lejer după o greşeală gravă a lui Cânu.

MINUTUL 87 – GALBEN PENTRU VASLUI! Este avertizat Buhăescu.

MINUTUL 82 – DUBLĂ SCHIMBARE VASLUI! Ies Bălace şi Yero Bello, intră Temwanjera şi Buhăescu.

MINUTUL 81 – OCAZIE VASLUI! Adailton ”îndoaie” un şut din lovitură liberă şi-l trimite, din unghi, la colţul lung al porţii lui Coman, însă portarul rapidist se întinde şi scoate în corner.

MINUTUL 77 – SCHIMBARE LA RAPID! Iese Apostol, intră Grigorie.

MINUTUL 73 – GALBEN PENTRU RAPID! Herea este avertizat pentru un fault asupra aceluiaşi Adailton.

MINUTUL 70 – Meciul se urâţeşte! Alexa îl agaţă pe Adailton cu un salt agresiv, după care se izbeşte de un coechipier. Arbitrul Haţegan ar fi trebuit să-i acorde un al doilea cartonaş galben lui Alexa, dar nu o face.

MINUTUL 68 – ROŞU PENTRU VASLUI! Bulgarul Milanov este eliminat după ce îl calcă intenţionat pe Bozovici, tocmai faultat de un alt vasluian.

MINUTUL 62 – SCHIMBARE RAPID. Iese Surdu, intră Mihai Roman.

MINUTUL 61 – Wesley, foarte şters în meciul de astăzi, faultează în atac. Vasluienii nu îşi regăsesc forma din sezonul trecut.

MINUTUL 54 – OCAZIE RAPID! Cânu este aproape de autogol după ce trimite spre propria poartă o centrare de pe partea stângă a lui Bozovic.

MINUTUL 52 – Vasluiul este echipa cu iniţiativă în debutul reprizei secunde, însă formaţia antrenată de Viorel Hizo nu a reuşit deocamdată să ameninţe poarta giuleşteană.

MINUTUL 46 – A început repriza secundă.

MINUTUL 45+1 – Haţegan fluieră sfârşitul primei reprize. Rapidul a fost clar echipa mai bună, însă vasluienii s-au dovedit periculoşi ori de câte ori au izbutit să ducă mingea la 30 de metri de poarta lui Dani Coman.

MINUTUL 43 – Răzvan Lucescu şi-a retras echipa în propria jumătate în aşteptarea pauzei. FC Vaslui combină mai mult la mijlocul terenului. Wesley şi compania par obosiţi şi fără idei.

MINUTUL 37 – GALBEN RAPID. Deac este avertizat pentru un fault la mijlocul terenului.

MINUTUL 33 – GOOL RAPID! Surdu face 2-0 cu un şut sec din câţiva metri, mingea revenindu-i în urma unei lovituri libere aruncate în careul vasluian şi a unei serii de ezitări ale moldovenilor.

MINUTUL 32 – GALBEN VASLUI. Adailton primeşte cartonaşul pentru proteste.

MINUTUL 31 – OCAZIE VASLUI! Bello dă pe lângă din colţul careului mic.

MINUTUL 30 – GALBEN RAPID. Alexa este cel avertizat!

MINUTUL 29 – Yero Bello scapă singur spre poarta lui Coman, însă iarăşi se dictează offside împotriva echipei lui Hizo. Bello protestează!

MINUTUL 24 – Vasluienii obţin o nouă lovitură liberă. Brazilianul Adailton trimite însă mult peste poartă.

MINUTUL 21 – OCAZIE VASLUI! Meciul s-a echilibrat iar echipa oaspete punctează la capitolul ofensivă. Nu însă şi pe tabelă pentru că lovitura liberă bătută de pe dreapta de Adailton nu este ajunsă, în 6 metri, de Papp.

MINUTUL 14 – Duel dur între Apostol şi Wesley aproape de mijlocul terenului. După câteva zeci de secunde de întrerupere, jocul este continuat.

MINUTUL 11 – Gol anulat pentru FC Vaslui! Wesley trimite mingea în poartă după o fază fixă, dar ”centralul” semnalizează o poziţie de offside neclară.

MINUTUL 8 – GOOL RAPID! Deac deschide scorul cu un şut pe jos, de la 12 metri, după o pasă din prima primită de la Cassio, angajat în mijlocul careului vasluian cu o deja tradiţională pasă în adâncime.

MINUTUL 7 – OCAZIE RAPID! O nouă pasă peste apărarea lui FC Vaslui îl găseşte pe Deac demarcat în 6 metri, dar fostul clujean trimite peste poartă.

MINUTUL 5 – OCAZIE RAPID! Apostol îl găseşte pe acelaşi Surdu cu o pasă peste apărarea vasluiană, însă fostul stelist trimite greşit cu capul.

MINUTUL 4 – Primul corner al meciului revine echipei aflate la cârma jocului, Rapid. Bate Deac şi Surdu reia peste.

MINUTUL 3 – Rapidul a început tare şi a reuşit să obţină două lovituri libere în preajma careului vasluian. Moldovenii au respins, nu fără emoţii.

UPDATE 18.30. A început jocul şi sezonul 2011-2012. Meciul se joacă în Regie, cu porţile închise, pentru că Rapidului i-a fost reziliat contractul de închiriere a stadionului ”Valentin Stănescu” după ce George Copos a refuzat să plătească datoriile acumulate. Câţiva suporteri rapidişti şi-au făcut însă loc în balcoanele căminului de studenţi de lângă stadion şi pot, astfel, să vadă întâlnirea, dar şi să-şi încurajeze echipa.

UPDATE 18.15. Se ştiu echipele de start în meciul care deschide ediţia 2011-2012 a Ligii I, Rapid – FC Vaslui.

RAPID: D. Coman – Rui Duarte, Marcos Antonio, Burcă, Bozovici – I. Apostol, Alexa, Herea – Deac, Cassio, Surdu. Antrenor Răzvan Lucescu

Rezerve: Straton, N. Grigore, Şt. Grigorie, Pancu, Oros, Teixeira, Roman

FC VASLUI: Cerniauskas – Milanov, Cînu, Papp, Bălace – R. Costin, Pavlovici, Wesley, L. Sînmărtean – Adailton, Yero Bello. Antrenor Viorel Hizo.

Rezerve: Puia, Zmeu, Farkas, Milisavljevici, Temwanjera, Jovanovici, Buhăescu

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad) Asistenţi: Cr. Nica (Ploieşti), A. Oniţa (Constanţa)

…………………

Sezonul 2011-2012 al Ligii I debutează vineri cu meciul Rapid – Vaslui, un joc care, prin circumstanţele în care se desfăşoară, înfăţişează o parte din noianul de scandaluri şi controverse în care s-a înglodat fotbalul românesc în ultimii 21 de ani.

Astfel, Rapid, echipa gazdă a acestui joc, este nevoită să evolueze pe stadionul din Regie, fără suporteri. Motivele sunt relevante.

Formaţia lui Răzvan Lucescu are terenul propriu suspendat deoarece, în ultimul meci al sezonului trecut, Rapid – FC Braşov, câţiva suporteri giuleşteni au aprins torţe în peluză şi le-au aruncat în teren. O torţă i-a provocat arsuri extrem de grave unei tinere de 18 ani, aflate în galeria rapidistă.

Violenţa neprovocată şi exhibiţionismul fără minte din tribune este, la echipele cu pretenţii, dublat de regulă de mişmaşurile de la nivelul conducerii. “Vişinii” nu ar fi putut oricum să joace în Giuleşti pentru că CS Rapid a rupt contractul de închiriere pentru stadion din cauza unei datorii de 150.000 de euro pe care patronul George Copos a refuzat să o plătească.

Exilul, starea naturală în Liga I

În starea de exil se găseşte şi Steaua Bucureşti după ce ciondăneala dintre George Becali şi Ministerul Apărării – proprietarul arenei din Ghencea – a atins punctul maxim. Becali nu a plătit nici el datoriile pentru folosirea stadionului şi, somat din nou să achite, şi-a împachetat echipa şi a mutat-o la Mogoşoaia. Până ce Stadionul Naţional va deveni disponibil, Becali a decis să pilmbe echipa prin ţară pentru meciurile de acasă. Aşadar, jocul Steaua – Mioveni, din etapa a doua, se va desfăşura la Constanţa.

Nici Dinamo nu s-a hotărât dacă va continua sau nu pe arena din Ştefan cel Mare, existând şi în acest caz o nemulţumire legată de facturile neplătite de şefii Cristi Borcea şi Nicolae Badea. “Câinii” se gândesc de asemenea să închirieze Stadionul Naţional, însă rămâne de văzut câte meciuri pe lună poate suporta cel mai cochet stadion din ţară.

Alţi “clandestini” din Liga I: Universitatea Cluj – care până la finalizarea Cluj Arena joacă la Mediaş şi Petrolul – care va evolua la Buzău în aşteptarea noului stadion Ilie Oană.

Famiglia din fotbalul românesc

Improvizaţia şi provizoratul parc mărci înregistrate de cele două foruri de conducere ale fotbalului românesc, Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal. Ecourile scandalului creat de retrogradarea cluburilor FC Timişoara şi Gloria Bistriţa nu s-au stins încă. Va rămâne în memoria amatorilor de fotbal celebra şedinţă în care şeful LPF Dumitru Dragomir a încercat, ad-hoc şi fără vreun temei regulamentar, să întoarcă decizia Comisiei de Licenţiere şi să salveze echipele prietenilor Marian Iancu şi Jean Pădureanu. “Naşul” Mircea Sandu a ieşit atunci din sală, în semn de protest. După ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a “îngropat” definitiv cele două formaţii, şeful FRF a arătat încă o dată de ce s-a pricopsit cu o poreclă insiprată din cel mai bun film cu mafioţi. A dezafiliat Universitatea Craiova pentru că patronul Adrian Mititelu, sătul doar să injure Federaţia la televizor, a depus plângeri penale împotriva FRF şi a selecţionerului Victor Piţurcă.

“Naţionala”, care “naţională”?

Echipa naţională este o altă pată pe blazonul fumuriu al fotbalului românesc. Şi nu e vorba neapărat de locul 53 ocupat în clasamentul FIFA. Formaţii cu tradiţie în fotbalul mondial, precum Columbia, Scoţia şi Austria sunt mai slab clasate. Problema este imaginea din ce în ce mai neatrăgătoare a “naţionalei”. Răzvan Lucescu a părăsit pe furiş echipa, fără să simtă cea mai mică obligaţie de a oferi măcar explicaţii sumare suporterilor. Gheorghe Hagi – cel care a devenit un star mondial nu la Barcelona sau la Real Madrid, ci la “naţională” – a refuzat postul de selecţioner, livrând argumente neconvingătoare. Şi, atunci când suporterii începeau să se întrebe dacă nu e cumva timpul ca FRF să încerce să aducă expertiză de afară, Mircea Sandu a virat spre trecut: l-a rechemat pe Victor Piţurcă. Schimbare de atitudine? Nouă mentalitate? Civilizaţia fotbalului? Un răspuns indirect vine tot de la “Naşu'”. După meciul pierdut de selecţionata U19 în faţa echipei similare de Cehiei, 1-3, în grupele Campionatului European găzduit de România, Mircea Sandu s-a prezentat în faţa ziariştilor mestecând gumă şi “scuipând” critici. Era zeflemitor, înfierând jucătorii şi antrenorul unui lot aflat în propria ogradă. Responsabilitate? Întrebare retorică.

Rapid – FC Vaslui, meciul pretendentelor

De la aceste premise începe noul campionat. Rapid şi FC Vaslui par două echipe cu forţa de a se lupta pentru titlu. Giuleştenii au transferat ca niciodată, aducând fotbalişti ca Deac, Surdu, Alexa sau I. Apostol, pe când vasluineii au fost surprinzător de cuminţi la capitolul achiziţii, reuşind chiar să piardă jucători precum Kuciak sau Pouga.

În jocul din Regie, giuleştenii sunt aşteptaţi să aibă iniţiativa, să atace poarta vasluiană. Cu jucători de viteză precum Deac şi M. Roman, susţinuţi din spate de alţi vitezişti, Creţu şi Bozovici, şi alimentaţi de pasele marca I. Apostol şi Herea, Rapidul poate exploata flancurile şi poate provoca ruperi de ritm decisive. De partea cealaltă, cu artişti precum Adailton, Wesley şi Sânmărtean, Vasluiul poate încerca să ţină mingea şi să taie din elanul giuleştenilor.

În defensivă, moldovenii par mai echilibraţi. Cuplul Papp – Cânu este deja sudat, iar “lateralii” Bălace şi Milanov au arătat că pot oferi suport pentru ofensivă fără să uite de sarcinile defensive. Spre deosebire, M. Antonio şi Burcă nu formează un cuplu încă sudat, iar Bozovic şi Creţu sunt jucători care tind să se lase prea mult atraşi de mirajul atacului.

În poartă, Rapidul ar trebui să aibă avantaj net, însă totul depinde de forma de moment a lui Dani Coman. Goalkeeper-ul giuleştean a avut de-a lungul anilor meciuri în care şi-a salvat echipa de unul singur, pentru ca în alte jocuri să greşească nepermis şi decisiv. Cerniauskas, rezerva lui Kuciak în campionatul precedent, a arătat potenţial, dar nu a avut când să confirme sau să infirme.

Campionatul trecut a debutat exact la fel pentru cele două echipe. Doar stadionul a fost diferit, meciul jucându-se în Giuleşti şi cu spectatori. A câştigat atunci Rapidul cu 2-0, un start care a păstrat echipa giuleşteană mai multe etape pe primul loc. Vasluiul a suferit mult de pe urma experimentului cu Lopez Caro pe banca tehnică, însă şi-a revenit formidabil în a doua parte a sezonului şi a terminat pe locul 3, cu şase puncte în faţa locului 4 – Rapid. Acum, ambele formaţii vor mai sus.

Prima impresie o vor oferi vineri, începând cu ora 18:30, într-un meci transmis pe DigiSport. Iată echipele probabile:

Rapid: D. Coman – Creţu, M. Antonio, Burcă, Bozovic – I. Apostol, Alexa, Herea – Deac, Sburlea, M. Roman. Antrenor: R. Lucescu

FC Vaslui: Cerniauskas – Milanov, Cânu, Papp, Bălace – Milisavljevic, Pavlovic, Wesley, Sânmărtean – Y. Bello, Adailton. Antrenor: V. Hizo

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad). Asistenţi: Cr. Nica (Ploieşti), A. Oniţa (Constanţa)

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă