15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPrimul antrenor roman la Campionatul Mondial al cluburilor!

Primul antrenor roman la Campionatul Mondial al cluburilor!

Anghel Iordanescu nu a avut o iesire prea frumoasa de pe scena fotbalului romanesc, dar, iata, Generalul e la un pas sa isi ia revansa si sa arate ca e totusi un antrenor de mare valoare! Plecat in Arabia Saudita sa antreneze Al Ittihad, o formatie de prim rang, dar aflata intr-un moment de cumpana in primavara, cand seicii au apelat la Iordanescu in locul sarbului Luka Peruzovici, tehnicianul roman e acum ca si calificat in finala Ligii Campionilor Asiei, competitie similara celei europene, care aduce la start cele mai bune echipe de pe continentul asiatic. Iordanescu are posibilitatea sa faca din Al Ittihad prima formatie din Asia care isi apara cu succes titlul cucerit in sezonul precedent, echipa sa fiind detinatoarea la zi a Ligii Campionilor.

Prea mult respect

In semifinalele Ligii Campionilor Ð tur (in Asia competitia se desfasoara pe sistemul primavara/toamna), Al Ittihad a jucat in deplasare cu una dintre marile favorite, echipa sud-coreeana Busan l'Park. La pauza era 0-0 si toata lumea credea in continuare ca dubla mansa va fi una extrem de echilibrata. Mai mult, sud-coreenii sperau sa continue sirul victoriilor, ei avand inaintea acestui joc opt succese din opt partide in Liga Campionilor! Nu se stie insa ce le-a spus la pauza elevilor sai antrenorul Anghel Iordanescu, caci la final tabela de marcaj arata un incredibil 0-5, Al Ittihad facand astfel un pas imens spre finala competitiei! Mansa retur va avea loc la Jeddah, pe 12 octombrie, dar numai o minune ar mai putea schimba numele formatiei calificate pentru finala!
“Am respectat prea mult formatia adversa in prima repriza – a justificat tehnicianul roman scorul de la pauza, comparativ cu cel din final. A fost un joc bun, cu ambele echipe evoluand excelent in prima parte. Cand am venit in Coreea, nu ne-am asteptat la un astfel de rezultat. As vrea sa urez noroc in continuare celor din Busan, care au jucat foarte bine, dar asa e fotbalul, asa e in viata. Nimeni nu s-ar fi gandit la acest rezultat dupa primele 45 de minute”, a comentat Iordanescu la confernta de presa de dupa joc.

Spre Mondialul cluburilor

Succesul trupei antrenate de Iordanescu vine la numai o saptamana dupa o alta victorie importanta, 7-2 cu Shandong Luneng, in returul sferturilor de finala, dupa ce in prima mansa scorul fusese egal, 1-1. Daca lucrurile merg conform calculelor hartiei, finala Ligii Campionilor Asiei va consemna un duel Al IttihadÐAl Ain (Emiratele Arabe Unite), dubla mansa urmand a avea loc pe 26 si 31 octombrie. Al Ain, posibila adversara din finala – care in prima mansa a semifinalelor a castigat cu 6-0 in fata lui Shenzhen Ð, este antrenata de cehul Milan Macala, asa ca finala va fi un duel al europenilor.
Interesant este faptul ca formatia care va castiga Liga Campionilor Asiei va participa, in decembrie, la prima editie a Campionatului Mondial al cluburilor, in Japonia, alaturi de FC Liverpool (Europa), Sao Paolo (America de Sud), Sydney FC (Australia/Oceania), Deportivo Saprissa (CONCACAF Ð America de Nord, Latina si Caraibe) si campioana Africii, acolo unde competitia a ajuns in faza semifinalelor. Este, de fapt, competitia care inlocuieste Cupa Intercontinentala, care se disputa anual intre campioanele Europei si Americii de Sud, FIFA considerand ca pentru a desemna cea mai buna echipa de club din lume e nevoie de o competitie care sa grupeze campioanele tuturor celor sase confederatii ale sale.
Anghel Iordanescu are, asadar, sansa imensa de a-si face o reintrare triumfala in “fotbalul mare”. Il asteptam, pentru ca fotbalul romanesc are nevoie sa se vorbeasca despre el intr-o competitie atat de selecta cum se anunta a fi cea de la Mondialul din decembrie.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă