13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPoate ne ajuta altii

Poate ne ajuta altii


Aglomeratie mare pe Aeroportul “Henri Coanda” ieri, la ora plecarii echipelor nationale spre Helsinki, unde numarul reprezentantilor mass-media il depasea pe cel al delegatiei care a facut deplasarea in Finlanda. Din pacate, tricolorii au trecut val-vartej pe langa ziaristi, reporteri si cameramanii televiziunilor, ignorandu-i total pe cei care ii asteptau. Mai mult in bataie de joc si ironic, selectionerul echipei nationale a spus din mers: “Avem maine (n.r. – vineri) conferinta de presa la Helsinki”. Invatati probabil de conducatorii delegatiei, nici jucatorii nu au vrut sa discute cu reprezentantii mass-media. Ne gandim ce s-ar intampla daca si presa, si televiziunea ar trata cu aceeasi insolenta si dezinteres echipa nationala.
Echipa nationala de fotbal nu este nici proprietatea lui Victor Piturca, nici a federatiei, este reprezentanta Romaniei, a 21 de milioane de romani care tremura si sufera pentru ea. Noi vom continua sa ne facem datoria, dar modul in care este tratata mass-media de cei care reprezinta echipa nationala este rusinos si jignitor.

Cele doua echipe reprezentative de fotbal ale Romaniei, A si de tineret, se afla de ieri la Helsinki, acolo unde, in acest week-end, isi vor incheia “aventura” din preliminariile Campionatului Mondial si, respectiv, cel European din 2006. Din pacate, doua partide care Ð chiar si castigate Ð nu ne vor aduce calificarile dorite, ci doar ne-ar putea pastra in cursa pentru ocuparea uneia din primele doua pozitii. “Verdictul” se va da fara noi, miercurea viitoare, atunci cand in grupa din care facem parte se vor disputa ultimele partide, Romania avand zi de pauza…

Tineretul deschide seria

Prima echipa care va evolua va fi cea de tineret, azi, de la ora 19, intalnind Finlanda la Valkeakoski, in grupa I de calificare la Europenele Under-21 din 2006. Ca si prima reprezentativa, si tineretul are sanse doar teoretice de a ocupa una din primele doua pozitii, locuri care duc la jocurile de baraj. Olanda, Macedonia, Cehia, Finlanda si jocurile directe dintre ele sunt cele de care depinde calificarea noastra… normal, in cazul in care azi castigam, caci orice alt rezultat ne lasa acasa fara a mai avea nici o grija…
Lotul avut la dispozitie de Florin Marin este unul de top, cu jucatori precum Hutan (Serif Tiraspol), Sorin Radoi (Poli Timisoara), Marius Constantin si Vasilache (ambii Rapid), Nesu si Nicolita (ambii Steaua), Moti, Pulhac, Plesan, Zicu (toti Dinamo), Andrei Prepelita (FC Arges) sau Claudiu Keseru (FC Nantes).
Antrenorul Florin Marin spune ca este foarte important ca echipa sa invinga, pentru a mai putea pastra sanse de calificare. “Sansele noastre de calificare sunt foarte mici, depindem in mare masura de rezultatele meciurilor Cehia – Olanda, Finlanda – Cehia si Olanda – Macedonia. Sansele s-au diminuat in urma meciului cu Cehia, pe care n-am reusit sa-l castigam. Oricum, trebuie sa credem in posibilitatea calificarii, sa castigam noi in primul rand si apoi sa asteptam celelalte rezultate”, a spus Marin. Tehnicianul echipei de tineret a precizat ca, din moment ce Finlanda nu mai are sanse de calificare, presiunea apasa numai asupra jucatorilor sai. “Sper sa ne impunem jocul. Oboseala jucatorilor este o problema. Sper sa ii recuperez fizic pana la ora meciului”, a comentat Marin.
Marele absent al lotului este Marica, antrenorul Florin Marin explicand de ce nu l-a convocat pe atacantul lui Sahtior Donetk: “Marica a gresit fata de echipa, a dat dovada de lipsa de respect fata de nationala, coechipieri si fata de el. Cand isi va revizui atitudinea, il voi rechema. Este un jucator bun, fotbalul romanesc are nevoie de el, dar in anumite conditii, nu cum doreste el”.
Intrebat daca va demisiona in cazul necalificarii echipei nationale de tineret, Florin Marin a raspuns: “Deocamdata nu s-au terminat meciurile din grupa. Nu pot sa iau acum o decizie”.

Nationala, fara Chivu

Nationala de seniori are o zi in plus de pregatire pentru meciul cu Finlanda, care va avea loc maine, de la ora 17, pe stadionul Olimpic din Helsinki. Marea problema a antrenorului Victor Piturca este legata de acoperirea postului de fundas central pe care de regula evolua Chivu, acum suspendat. Variante sunt destul de putine: in primul rand Iencsi, care in ultimul timp a inceput sa joace meci de meci la echipa sa de club din Moscova, in al doilea rand debutantul Jula de la CFR Cluj.
Cel care stie cel mai bine cat valoreaza Chivu este Dorinel Munteanu, veteranul nationalei afirmand ca in meciul din Finlanda se va resimti lipsa capitanului, suspendat pentru cumul de cartonase galbene. “Va fi greu fara Chivu, pentru ca e un jucator important in angrenajul echipei nationale, dar trebuie gasite solutii pentru a-l inlocui”, a subliniat recordmanul de selectii la prima reprezentativa.
Fundasul dinamovist Gabriel Tamas sustine ca echipa nationala trebuie sa joace bine in Finlanda si fara Chivu si nu crede ca in lipsa acestuia el va fi “stalpul” defensivei Romaniei. “Echipei nationale ii lipseste Chivu, dar vrem sa jucam bine si fara el. Nu cred ca in lipsa lui voi fi un stalp al apararii. Trebuie sa fim modesti. Pe Jula si pe Costin Lazar, aflati la prima convocare, ii vom incuraja si speram sa faca un meci bun, daca intra pe teren”, a afirmat Tamas. Internationalul roman spera ca Olanda sa castige meciul cu Cehia, de la Praga. “Sa speram ca Olanda va juca pentru Romania si va bate Cehia. Noi credem insa ca joaca pentru ei, sa nu mearga la baraj”, a comentat Gabriel Tamas.
Revelatia nationalei din ultimele luni, jucatorul echipei Serif Tiraspol, Razvan Cocis, spera sa confirme la Helsinki evolutia buna din meciul cu Cehia. “Sper sa confirm in continuare la echipa nationala, ca sa mai fiu convocat. Nu ma gandesc de acum la depasirea numarului de selectii ale lui Munteanu. Eu ma gandesc sa am o viata cat mai lunga la nationala. La Chisinau nu ma cunoaste foarte multa lume pe strada. Eu mi-am dorit mereu un tricou in primul “11”, nu tricoul altcuiva”, a subliniat Cocis.
Echipa nationala se afla deja la Helsinki, s-a cazat la hotelul Hilton, aflat la cativa kilometri in afara capitalei Finlandei si, in aceasta dimineata, va avea un antrenament deschis presei, urmand apoi o conferinta de presa a antrenorului Victor Piturca.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă