7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPetrolul - Steaua. Meci suspendat la 0-2, în urma unor violenţe fără...

Petrolul – Steaua. Meci suspendat la 0-2, în urma unor violenţe fără precedent!

Stelistul George Galamaz a suferit un puternic traumatism cranian – şi nu o fractură de os zigomatic ,cum se credea iniţial – după ce a fost lovit cu un box metalic în figură de un suporter ploieştean intrat pe teren în minutul 44 al meciului Petrolul – Steaua, la scorul de 1-0 pentru bucureşteni, iar colegul său de echipă Ciprian Tătăruşanu s-a ales cu arsuri pe spate şi pe gât, lovit cu o petardă din tribune la câteva minute distanţă, informează Gazeta Sporturilor. Tătăruşanu tocmai intrase în teren în locul accidentaului Galamaz, dar pentru a-l înlocui între buturi pe Răzvan Stanca, eliminat de arbitrul Robert Dumitru pentru că l-a lovit pe suporterul respectiv. Nu a fost singurul care l-a agresat pe intrus: Novak Martinovic a fost primul care l-a lovit pe suporter, cu picioarele, după ce individul părea că încearcă să dea şi în el.

Minutele haotice

După lungi proteste ale steliştilor, Robert Dumitru a reluat meciul. Mihai Costea a înscris din penalty-ul acordat în minutul 43, ducând scorul la 2-0 pentru Steaua. Dar după alte câteva zeci de secunde suporterii ploieşteni au început să arunce cu petarde din tribună, lovindu-l şi pe Tătăruşanu.

Robert Dumitru i-a evacuat în cele din urmă pe jucători în cel de-al 12-lea minut de prelungire. La 20 de minute distanţă s-a dat verdictul: meciul este suspendat.

Ce va urma?

În asemenea cazuri, echipa organizatoare pierde partida cu 3-0. Având însă în vedere circumstanţele grave în care meciul a trebuit suspendat, Petrolul s-ar putea alege cu o pedeapsă extrem de aspră. Conform Regulamentului Disciplinar, ediţia 2011, “clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a suporterilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat cu penalitate sportivă sau interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion ori măsura programării jocurilor fără spectatori DE LA 1 LA 10 JOCURI”, potrivit GSP.

Dacă Petrolul va primi sancţiunea maximă, 10 etape, echipa nu va mai juca pe stadionul “Ilie Oană” niciun meci în acest campionat!

Nu este însă clar ce ar urma să păţească jucătorii stelişti care l-au lovit pe suporterul intrat pe teren. Acelaşi document prevede o suspendare de la 6 la 8 jocuri. Dar articolul 57, punctul 4, spune că “orice persoană care a încercat să prevină incidentele, să-i apere pe alţii sau să-i despartă pe cei implicaţi în încăierare NU VA FI SANCŢIONATĂ“.

La rândul său, suporterul agresiv riscă închisoarea pentru gestul său.

Premeditare?

Conform GSP, suporterul respectiv face parte dintr-o facţiune dură a galeriei ploieştene. Această grupare l-ar fi avertizat pe antrenorul Valeriu Răchită, încă înainte ca sezonul să înceapă, că au de gând ”să facă prăpăd” la partida de acasă cu Steaua.

……………..

MINUTUL 45+11 – Jucătorii sunt evacuaţi de pe teren. Meciul nu se reia deocamdată.

MINUTUL 45+10 – Meciul rămâne întrerupt! Suporterii ploieşteni aruncă în continuare cu petarde în teren.

MINUTUL 45+8 – NEBUNIA NU ARE OPRELIŞTI PE STADIONUL DIN PLOIEŞTI! Tătăruşanu, nou intrat, primeşte o petardă în spate, din tribune.

MINUTUL 45+7 – GOOL STEAUA! Mihai Costea transformă penalty-ul!

MINUTUL 45+6 – SCHIMBARE LA STEAUA! Iese Galamaz, accidentat de acel suporter, şi intră Tătăruşanu.

MINUTUL 45+2 – Protestele continuă. Şi Florin Costea, rezervă, este avertizat.

MINUTUL 45+1 – MOMENTELE DE ULUIALĂ CONTINUĂ! ROŞU PENTRU MARTINOVIC ŞI STANCA. Cei doi l-au lovit pe suporterul intrat pe teren.

MINUTUL 45 – Forţele de ordine îl prind în cele din urmă şi îl evacuează.

MINUTUL 44 – Momente incredibile! Un suporter al Petrolului pătrunde pe teren şi îl loveşte putrenic cu pumnul pe Galamaz, lângă ureche. Apoi îl şi scuipă.

MINUTUL 43 – PENALTY PENTRU STEAUA! Fundaşul Tudor este neglijent şi îl agaţă în careu pe Tănase. Arbitrul Robert Dumitru indică punctul cu var.

MINUTUL 42 – GALBEN LA STEAUA! Tatu este avertizat pentru proteste.

MINUTUL 41- SCHIMBARE LA PETROLUL! Iese Vali Negru, intră Komazec.

MINUTUL 40 – OCAZIE STEAUA! Geraldo îl întinde serios pe Zimmermann cu o lovitură de cap din mijlocul careului.

MINUTUL 38 – Stanca reţine uşor un balon trimis cu capul de Vali Negru, dintr-un pachet de jucători, după un corner al Petrolului.

MINUTUL 36 – GOOL STEAUA! Bicfalvi înscrie cu un ”cap” plasat din 8 metri.

MINUTUL 29 – OCAZIE STEAUA! Brandan şutează mult peste poartă de la 18 metri, poziţie centrală.

MINUTUL 25 – Tibi Bălan execută neinspirat o lovitură liberă din preajma careului ploieştean.

MINUTUL 20 – OCAZIE PETROLUL! Vali Negru se întâlneşte cu mingea în colţul careului mic, la un corner executat de Florentin Dumitru, însă fostul rapidist nu poate relua spre poartă.

MINUTUL 18 – Steaua domină începutul de meci, ploieştenii fiind reduşi la un joc de aşteptare.

MINUTUL 14 – OCAZIE STEAUA! Mihai Costea reia slab de la 8 metri de poartă, în urma unei noi centrări marca Brandan.

MINUTUL 11 – Jocul se poartă mai mult la mijlocul terenului. Apar primele dueluri hotărâte pentru minge.

MINUTUL 6 – OCAZIE STEAUA! Geraldo trimite în bară din 4 metri. Steaua creează presiune din start la poarta ploieştenilor.

MINUTUL 6 – Tibi Bălan este blocat de Melinte în 6 metri, după o centrare de pe stânga a lui Brandan.

MINUTUL 3 – Bourceanu opreşte cu un efort considerabil un contraatac al Petrolului. Meciul debutează în forţă.

MINUTUL 1 – Meciul începe. Ce două echipe se întâlnesc pentru a 83-a oară.

……….

UPDATE 21.25 Stadionul ”Ilie Oană” este plin-ochi. 15.000 de oameni au venit să vadă un meci de o mare rivalitate, Petrolul – Steaua.

…………

UPDATE 21.05 Se cunosc echipele de start:

PETROLUL: Zimmerman – Tudor, Sipovic, Melinte, Stoica – Bărbulescu, Enescu – Opriţa, Dumitru, Buhuşi – Vali Negru

STEAUA: Stanca – Martinovic, Galamaz, Geraldo, Brandan – Tibi Bălan, Bicfalvi, Bourceanu, Cristi Tănase – Mihai Costea, Tatu

………..

Două rivale de tradiţie, Petrolul şi Steaua, se vor întâlni, duminică seara, în epilogul etapei a 12-a a Ligii I, pe noul stadion “Ilie Oană” din Ploieşti, într-un meci care stă sub semnul fatalităţii mereu iminente create de Gigi Becali în jurul propriei echipe.

Dacă nu câştigaţi următoarele patru meciuri, vine taifunul!”, şi-a ameninţat Becali jucătorii după întâlnirea pierdută în Cupa României, 0-2 cu Poli Timişoara. Aşadar, o echipă care nu a mai înscris din 2 octombrie, încasând 7 goluri în ultimele 3 jocuri, ar trebui să-şi încheie seria neagră pe terenul unei formaţii care nu a mai pierdut în campionat din 25 septembrie şi are un moral excelent după ce şi-a eliminat bogata vecină de oraş, Astra, în Cupă. 

Ce înseamnă să baţi Steaua

De partea cealaltă, o victorie cu Steaua ar fi ca un trofeu câştigat pentru ploieşteni. Galeria prahoveană i-ar ierta pe jucători pentru bătaile încasate pe teren propriu cu Dinamo, 1-5 în etapa a 8-a, şi cu Rapid, 0-1 în etapa a 3-a, iar antrenorul Valeriu Răchită, care a adunat peste 100 de meciuri în tricoul Stelei, şi-ar trece în cont un succes moral în faţa lui Gigi Becali, cel pe care îl învinovăţeşte pentru situaţia dezolantă în care se găseşte fosta sa echipă. Nu trebuie uitată nici tripleta Florentin Dumitru – Pompiliu Stoica – Daniel Opriţa, trei foşti stelişti care adună împreună 15 ani şi peste 350 de prezenţe în tricoul Stelei.

Petrolul porneşte aşadar uşor favorită în meciul de duminică seara, mai ales că are tot lotul disponibil, ceea ce nu se poate spune despre Steaua.  Gabi Matei, Dorinel Popa, Valentin Iiev şi Mihai Răduţ sunt accidentaţi, Cristian Tătăruşanu încă nu este la potenţial maxim, iar Florin Gardoş şi Andrei Prepeliţă sunt suspendaţi.

Statistica

Din cele 82 de meciuri disputate până în prezent între Petrolul şi Steaua, 49 au fost câştigate de bucureşteni şi doar 19 de ploieşteni. 14 jocuri s-au încheiat la egalitate. Golaverajul este net favorabil Stelei: 83-137.

Primul meci: 1-2 la Ploieşti, în 6 aprilie 1952

Scoruri maxime: 6-1 la Ploieşti – pe 3 mai 1959 şi 1-6 la Bucureşti – în 14 septembrie 1985

Ultima victorie a steliştilor la Ploieşti: 2-1 – pe 18 aprilie 1998

Ultimul meci jucat la Ploieşti: 1-1 – pe 31 august 2003

Echipe probabile:

Petrolul: Zimmermann – M. Tudor, Sipovic, Melinte, P. Stoica – Fl. Dumitru, V. Negru, Bărbulescu, Stoimirovic – Opriţa, Komazec.

Steaua: Stanca – Martinovic, Galamaz, Geraldo, Latovlevici – T. Bălan, Bourceanu, Brandan, Cr. Tănase – Tatu, M. Costea

Meciul va fi transmis, de la 21:30, în direct pe DigiSport 1 şi în format live text pe romanialibera.ro.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă