13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPerformanță importantă pentru Horia Tecău. Parcursul tenismenului român spre cele mai râvnite...

Performanță importantă pentru Horia Tecău. Parcursul tenismenului român spre cele mai râvnite trofee de Grand Slam

Jucătorul român de tenis Horia Tecău a reușit să câștige un nou titlu de Grand Slam, după succesul dobândit în proba de dublu masculin de la US Open.  La turneul newyorkez, Horia Tecău a jucat alături de coechipierul său din ultima vreme, olandezul cu origini în Curacao, Jean-Julien Rojer. 

Polițe plătite

Pentru Horia Tecău a fost un turneu absolut special, în care, pe traseul spre marele trofeu, a luat câteva revanșe în fața adversarilor întâlniți. Partidele din sferturile de finală și din semifinale au însemnat răzbunări, în sensul sportiv al cuvântului, pentru eșecurile suferite în fața acelorași cupluri, în turneele nord-americane precedente US Open.

Finala i-a adus lui Horia Tecău o revanșă personală în fața lui Marc Lopez, cel care, în urmă cu un an, la Rio de Janeiro, priva România de o medalie de aur la proba de dublu masculin. Lopez, alături de celebrul Rafael Nadal, întrecea echipa românească alcătuită din Florin Mergea și Horia Tecău, vechii colegi din copilărie, reuniți la atâta timp distanță. 

Revenind la US Open, câteva sublinieri cu privire la jocul lui Horia Tecău se cer a fi expuse. Tenismanul nostru a atins un punct maximal al maturității sportive, astfel că el este elementul de forță al echipei. Horia Tecău are servicii remarcabile prin puterea și plasamentul lor, retururile sale sunt impecabile și transformă în contraforță serviciul advers, culoarul de dublu este folosit excelent de Horia Tecău în timpul derulării punctelor, iar rolul de stăpân al fileului i se potrivește de minune. Toate cele afirmate nu sunt doar epitete goale, ci se pot verifica practic, prin activitatea lui Horia de pe terenul de tenis. 

Așii din racheta românului

De exemplu, semifinala a fost încheiată de Horia Tecău cu un as excepțional, acel punct fiind ultimul al partidei cu Kontinen și -Pears, principalii favoriți ai tabloului. Apoi, în finală, după un game sacrificat tactic, la serviciu i-a venit rândul lui Horia Tecău, iar acesta a fost imbatabil. Pentru 30-0 a trimis un as, după care a continuat să deschidă punctele cu servicii excelente, care au facilitat victoria.

Profesionist exemplar, Horia Tecău a digerat rapid succesul, deoarece, la doar câteva ore, s-a reîntors pe teren, pentru semifinala competiției de dublu mixt. Alături de Coco Vandeweghe, din Statele Unite ale Americii, Horia Tecău a forțat intrarea într-o nouă finală, în fața capilor de serie principali, Martina Hingis și Jamie Murray.

Paradoxal poate, Horia Tecău a fost mai proaspăt, comparativ cu partenera sa. Horia Tecău a reușit niște stop-voleuri extrem de rafinate, punând mingea cu o precizie milimetrică în porțiuni de teren unde orice sprint era ineficient. Faptul că Horia Tecău a pierdut semifinala de dublu mixt este doar o consecință nefericită, el nefiind, în opinie personală, vinovat cu absolut nimic de acest eșec.

În plus, Horia Tecău este unul dintre jucătorii care, puțini la număr în circuitul mondial, abordează jocul de dublu mixt cu aceeași seriozitate, chiar dacă nu sunt puse la bătaie puncte ATP, iar premiile bănești sunt mai mult simbolice.  

Drumul spre titlu

Pentru amatorii de statistici, iată rezultatele înregistrate de Horia Tecău la ediția 2017 a celui mai lung turneu de tenis din lume, US Open, care și-a consumat episodul cu numărul 136.

Dublu masculin

Primul tur, cu Damir Dzumhur (Bosnia-Herțegovina)/Dusan Lajovic (Serbia), 7-6 (5), 6-7 (4), 6-3;
Turul al doilea, cu Chung Hyeon (Coreea de Sud)/Lu Yen-hsun (Taipeiul Chinezesc) 6-3, 6-2;
Turul al treilea, cu Ivan Dodig (Croația)/Marcel Granollers (Spania) 6-4, 6-3;
Sferturi de finală, cu Jamie Murray (Scoția)/Bruno Soares (Brazilia), 6-1, 6-2;
Semifinale, cu Henri Kontinen (Finlanda)/John Peers (Australia), 1-6, 7-6 (6), 7-5;
Finala, cu Marc Lopez (Spania)/Feliciano Lopez (Spania), 6-4, 6-3.

Dublu mixt

Primul tur, cu Andrea Hlavackova (Cehia)/Edouard Roger-Vaselin (Franța), 6-1, 6-2;
Turul al doilea, cu Chang Yun–jan (Taipeiul Chinezesc)/Nenad Zimonjic (Serbia), 6-4, 6-3;
Sferturi de finală, cu Timea Babos (Ungaria)/Bruno Soares (Brazilia), 4-6, 6-1, 10-8;
Semifinale, cu Martina Hingis (Elveția)/Jamie Murray (Scoția), 4-6, 6-7 (8).

În ambele competiții, titlul la masculin și semifinala la mixt reprezintă cele mai bune rezultate obținute de Horia Tecău în acest an competițional, dar și la US Open, în întreaga carieră. Horia Tecău, alături de Jean-Julien Rojer, a fost desemnat cap de serie numărul 12 la dublu masculin, fără a primi cotație de favorit la dublu mixt.

Pentru performanța de la dublu masculin, Horia Tecău a primit 2.000 de puncte ATP, dar și un cec în valoare de 375.000 de dolari americani. La aceste premii se adaugă 15.000 de dolari americani după performanța de la dublu mixt. Sumele respective sunt exprimate în valoare brută, iar din ele Horia Tecău își plătește cheltuielile de transport, medicale, staff tehnic și așa mai departe. 

US Open 2017 a fost, pentru Horia Tecău, al patrulea titlu major după Australian Open 2012 (la dublu mixt), Wimbledon și Turneul Campionilor (ambele la dublu masculin, în 2015).

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă