12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPe cine va folosi Piţurcă în locul exilaţilor Mutu şi Tamaş

Pe cine va folosi Piţurcă în locul exilaţilor Mutu şi Tamaş

UPDATE 11.30

Selecţionerul Victor Piţurcă are puţine variante pentru a suplini lipsa din echipa de bază a titularilor de drept Adrian Mutu şi Gabriel Tamaş, în cazul în care îşi va menţine decizia de a nu-i mai convoca la “naţională” în urma escapadei bahice pe care aceştia şi-au permis-o înaintea jocului amical cu San Marino.

Astfel, în perspectiva partidei cu Franţa din preliminariile CE 2012, locul lui Tamaş în centrul defensivei ar putea fi luat de stelistul Gardoş – momentan rezervă la echipa sa – sau de lazialul Ştefan Radu, care ar trebui însă reconverit de pe postul de fundaş stânga.

Problemele mai mari ar fi în atac. Mutu – care urma să fie folosit în stânga vârfului împins Marica – ar putea fi înlocuit de Herea, Zicu sau chiar Varga, potrivit gsp.ro.

Şi mijlocul terenului ar arăta diferit faţă de ultima partidă oficială, cea cu Bosnia din Giuleşti (3-0). Ar dispărea Bourceanu şi Sânmărtean şi ar urma să fie reintroduşi în echipă Cristi Tănase şi Cociş, un jucător preferat de Piţurcă şi în mandatul trecut. 

UPDATE 23.45

Selecţionerul Victor Piţurcă pare că s-a decis în ceea ce priveşte viitorul la echipa naţională pentru Mutu şi Tamaş. Antrenorul a anunţat, după meciul cu San Marino, că nu îi va mai convoca pe cei doi.

”Din acest moment, Mutu şi Tamaş sunt eliminaţi de la echipa naţională! Regulile sunt stricte şi ei trebuiau să ştie asta! Îmi pare rău, dar viitorul echipei naţionale nu se poate clădi pe astfel de momente. Credeţi că nu putem face faţă fără ei? N-au de ce să îmi ceară scuze, trebuie să fii profesionist la naţională. Prefer să pierd cu jucători profesionişti. Dacă voi mai apela la ei, o voi face doar cînd echipa va merge bine. N-am nevoie de salvatori!”, a declarat Piţurcă după victoria chinuită, 1-0, cu San Marino.

Mutu şi Tamaş nu au fost folosiţi deloc în acest meci amical pentru că s-au întors târziu în cantonamentul echipei după ce Victor Piţurcă le-a oferit fotbaliştilor timp de voie. Presa sportivă insistă că cei doi au băut în acea seară. Mutu a negat acest lucru.

…………………

România – San Marino 1-0. Disciplinat, dar ruşinos!

Vă mai amintiţi acel România – Lituania 0-3, când ”naţionala” părea departe de orice urmă de fotbal profesionist? La fel a fost şi jocul cu San Marino de miercuri seară, pe care ”tricolorii” l-au câştigat doar cu 1-0, prin reuşita lui Ovidiu Herea venită cu 20 de minute înainte de finalul meciului.

Numitorul comun al celor două meciuri este Victor Piţurcă, tehnicianul care a ştiut să fie extrem de ferm în relaţia cu Mutu şi Tamaş, lăsându-i pe aceştia în afara lotului pentru o escapadă bahică – a câta? -, dar care nu putuse să fie curat în raţionament cu câteva zile înainte, atunci când a selecţionat o echipă cu puternice accente de Liga a II-a.

Tibi Bălan şi Costin Curelea – chiar dacă au o experienţă însemnată în prima divizie – au retrogradat de drept cu Sportul la finalul sezonului trecut. Srdjan Luchin face parte dintr-o formaţie, FC Timişoara, care nu a mai jucat un meci oficial de câteva luni şi care se află la un pas de faliment după ce a fost retrogradată în liga secundă. Gardoş şi Nicoară sunt momentan rezerve la echipele lor de club. Iar Chiricheş şi Pintilii se afirmă mai mult pe bursa transferurilor decât prin prestaţiile din teren.

Şi încă ceva: Piţurcă nu a selecţionat niciun jucător de la campioana Oţelul.

Poate însă chiar şi aceşti fotbalişti ar fi putut să perforeze de mai multe ori poarta amatorilor din San Marino dacă ar fi arătat vreo dispoziţie de joc. Dintre feţele noi, singurii care s-au zbătut, atât cât au jucat, au fost braşoveanul Chipciu – care a ratat trei ocazii bune în prima repriză -, şi ploieşteanul Strătilă, care a centrat într-una în sfertul de oră pe care l-a prins în teren. În rest, Curelea a irosit ocazii rare în ambele reprize, Tibi Bălan a fost neinspirat în majoritatea execuţiilor sale, iar Chiricheş a reuşit să ia galben după ce un contraatac al adversarilor l-a prins pe picior greşit.

”Tricolorii” lui Piţurcă au părut mai deconectaţi de la meci decât au fost Mutu şi Tamaş de la cantonamentul ”naţionalei”. Excepţii au făcut Nicoliţă, Torje, Mureşan şi Ştefan Radu, care au asigurat axa ce a împins în permanenţă jocul către poarta ”bucătarilor”. De toate, au fost cel puţin cinci ocazii mari, în afara golului marcat de Herea. Au fost şi numeroase cornere şi lovituri libere din preajma carelui tratate cu lejeritate.

Astfel, primul meci de la revenirea lui Piţurcă a semănat dureros de mult cu unul dintre ultimele sale jocuri pe banca ”naţionalei” din mandatul precedent, iar un 1-0 cu San Marino se poate compara, ca impresie artistică, cu un 0-3 acasă cu Lituania.

Poate nici Piţurcă nu a fost însă foarte concentrat la meciul prorpiu-zis. Are o dilemă în faţă: îi exclude sau nu pe recidiviştii Mutu şi Tamaş? Trebuie să decidă repede! Meciul cu Franţa se apropie. Iar francezii se pricep şi ei la bucătărit.

…………………

LIVE TEXT:

MINUTUL 90+3 – Meciul se încheie cu o victorie la limită în faţa unei echipe extrem de modeste.

MINUTUL 90+2 – Jucătorii celor două echipe sunt pe punctul de a se lua la bătaie după un fault asupra unui ”tricolor”.

MINUTUL 88 – Românii trebuie să suporte pressingul de final al celor de la San Marino.

MINUTUL 86 – GOL ANULAT ROMÂNIEI! Cociş înscrie din 2 metri, dar din offside.

MINUTUL 83 – SCHIMBARE! Iese Curelea, intră Nicoară.

MINUTUL 80 – SCHIMBARE! Iese Nicoliţă, intră Luchin.

MINUTUL 77 – Nou-intratul Strătilă este extrem de activ pe partea dreaptă şi centrează într-una baloane în careu.

MINUTUL 75 – MARE OCAZIE PENTRU ROMÂNIA! Curelea trimite cu capul pe lângă din 4 metri.

MINUTUL 73 – SCHIMBARE! Iese Torje, intră Strătilă, jucătorul Astrei Ploieşti.

MINUTUL 72 – GOOL ROMÂNIA! Herea înscrie cu latul din careu, după o fază simplă de atac. Primul gol al lui Herea pentru ”naţională”. Rapidistul se bucură prelung!

MINUTUL 70 – Tot 0-0! Adversarii încep să tragă de timp.

MINUTUL 66 – Sarabandă de ratări la poarta lui Simoncini. Cociş atinge balonul defectuos, în 6 metri, iar San Marino repune din nou.

MINUTUL 63 – Torje cade în urma unei acţiuni în viteză în careul adversarilor. Cere penalty însă arbitrul refuză ferm.

MINUTUL 61 – ALTĂ OCAZIE! Tănase şutează într-un perete de adversari din careu, după o pasă scurtă a lui Herea din lovitură liberă.

MINUTUL 58 – OCAZIE ROMÂNIA! Torje reia din 6 metri, în bară, o pasă a lui Herea!

MINUTUL 55 – Torje execută o lovitură liberă de la 30 de metri, mingea este deviată pe traseu, dar portarul Simoncini reţine. Românii rămân în jumătatea adversarilor.

MINUTUL 50 – România încă nu a înscris împotriva echipei aflate pe locul 203, ultimul!, în clasamentul FIFA.

MINUTUL 48 – OCAZIE ROMÂNIA! Herea luftează de la 13 metri, în urma unei centrări de la Cristi Tănase.

MINUTUL 47 – San Marino scapă pe contraatac şi îl pune la încercare pe Tătărunşanu.

MINUTUL 46 – Începe repriza secundă. Apar după pauză Herea, Pintilii şi Cociş

MINUTUL 45+1 – OCAZIE ROMÂNIA! Curelea trimite slab cu capul din 6 metri, în ultima fază a reprizei.

MINUTUL 45 – Miile de români din tribună scandează ”România!”, chiar dacă ”tricolorii” joacă foarte modest.

MINUTUL 42 – Mureşan trimite mingea pe lângă poartă dintr-o lovitură liberă de la 35 de metri.

MINUTUL 40 – Mingea circulă periculos în careul românilor, iar fundaşii ”tricolori” se chiunie să respingă.

MINUTUL 36 – Alertul Chipciu driblează trei adversari şi primeşte în cele din urmă o lovitură liberă din preajma careului. Torje şutează peste poartă!

MINUTUL 33 – Scene neverosimile. San Marino rămâne în atac şi obţine primul corner. Serva reia puţin peste poartă din lovitura de colţ.

MINUTUL 32 – OCAZIE SAN MARINO! Marani reia din voleu, liber, de la 8 metri, peste poarta lui Tătăruşanu.

MINUTUL 30 – San Marino se apără în 9 oameni, iar românii au un ritm prea lent pentru a-i surprinde.

MINUTUL 26 – GALBEN PENTRU ROMÂNIA! Chiricheş primeşte galben după ce îl trage de tricou pe Selva la un contraatac al celor din San Marino.

MINUTUL 23 – “Tricolorii” irosesc încă un corner.

MINUTUL 20 – România se menţine în atac.

MINUTUL 18 – GOL ANULAT PENTRU ROMÂNIA! Curelea înscrie din 12 metri însă reuşita sa este anulată pe motiv de offside.

MINUTUL 13 – Festival al ratărilor pentru Chipciu. Braşoveanul se încurcă în faţa porţii cu Tibi Bălan după o centrare a lui Nicoliţă.

MINUTUL 12 – România se află în posesie în permenanţă şi caută să deschidă scorul.

MINUTUL 8 – Chipciu şutează de la 25 de metri, însă mingea a trecut peste poartă

MINUTUL 5 – ALTĂ OCAZIE ROMÂNIA! Acelaşi Chipciu trimite pe lângă din 6 metri după o centrare a lui Torje de pe partea dreaptă!

MINUTUL 4 – OCAZIE ROMÂNIA! Chipciu încearcă să dribleze portarul în situaţie de unu-la-unu şi este deposedat!

MINUTUL 1 – Meciul a început!

UPDATE 21.00

Se cunoaşte echipa de start a României pentru amicalul cu San Marino. Cum era de aşteptat, Mutu şi Tamaş nu se află nici măcar pe banca de rezerve.

România: Tătăruşanu – Nicoliţă (căpitan), Gardoş, Chiricheş, Şt. Radu – T.Bălan, G.Mureşan, Tănase – Torje, Curelea, Chipciu

Rezerve: Pantilimon, Luchin, Nicoară, Pintilii, Cociş, Cristescu, Strătilă, Herea.

 

UPDATE 20.25

Adrian Mutu a confirmat faptul că nici el, nici Gabriel Tamaş nu vor fi folosiţi în jocul amical de miercuri seara cu San Marino, selecţionerul Victor Piţurcă pedepsindu-i astfel pe cei doi pentru că nu au respectat programul impus de el. Mutu a negat că el sau Tamaş ar fi consumat alcool, însă presa sportivă continuă să susţină această variantă. Jucătorul Cesenei ratează astfel ocazia de a-şi îmbunătăţi recordul personal de 32 de goluri la echipa naţională şi de a se apropia de cele 35 de reuşite ale lui Hagi, golgeterul all-time al ”tricolorilor”.

….

Adrian Mutu şi compania s-au împăcat cu gândul că nu îi vor mai înfrunta pe Messi, Tevez şi Higuain şi se pregătesc să asedieze poarta amatorilor din San Marino, într-o partidă care va fi disputată în Italia. Spectatorii din România vor putea în cele din urmă să vadă partida la televizor, DigiSport anunţând marţi seara că a cumpărat drepturile de televizare pentru acest meci, potrivit gsp.ro. Iniţial, presa sportivă comunicase că partida nu va fi transmisă în România.  

La câte goluri diferenţă va câştiga “naţionala” României? E o întrebare de care suporterii cu vechime nu s-au mai lovit de ceva vreme. Şi la care vor primi răspunsul miercuri seara, când formaţia antrenată de Victor Piţurcă va întâlni selecţionata cea mai modestă din lume, San Marino, într-un amical menit să-i pregătească pe “tricolori” pentru jocul oficial cu Franţa, de pe 6 septembrie, contând pentru preliminariile Campionatului European din 2012.

Probleme de efectiv

Singurele probleme pe care România le va avea împotriva “liliputanilor” sunt cele de efectiv. Nouă dintre fotbaliştii convocaţi pentru această acţiune au trebuit retrimişi la cluburi, unii din cauza accidentărilor, ceilalţi din cauza obligaţiilor faţă de echipe: Ionuţ Mazilu (Arsenal Kiev), Cristian Săpunaru (FC Porto), Dorin Goian (Glasgow Rangers), Răzvan Raţ (Şahtior Doneţk), Costin Lazăr (PAOK Salonic), Bogdan Stancu (Galatasaray Istanbul), Marius Alexe (Dinamo Bucureşti), Iasmin Latovlevici (Steaua Bucureşti) şi Paul Papp (FC Vaslui).

Mutu, în coasta lui Hagi

Vestea bună pentru Victor Piţurcă este însă că Adrian Mutu pare în sfârşit să-şi fi intrat în rolul de lider al “naţionalei”. După retragerea lui Cristian Chivu, Mutu este căpitanul de drept şi ar putea ajunge cel mai prolific marcator din istoria reprezentativei. Noul jucător al Cesenei are 32 de goluri la “naţională”, trecând pe locul al doilea în topul golgeterilor din toate timpurile după ce l-a depăşit pe legendarul Iuliu Bodola prin reuşita din meciul cu Bosnia-Herţegovina. Adrian Mutu mai are de înscris doar 3 goluri până să-l egaleze pe Gheorghe Hagi.

“Piţi”, arta improvizaţiei şi a lipsei de transparenţă

Aflat în faţa primului joc de la revenirea la “naţională”, selecţionerul Victor Piţurcă arată că nu s-a schimbat. El nu i-a lăsat pe cei 40 de suporteri români care s-au prezentat luni seara la antrenamentul organizat în apropierea bazei “tricolorilor” din Rimini să asiste decât 15 minute. A închis apoi şedinţa de pregătire şi, conform gsp.ro, a căutat soluţii pentru a-i înlocui de jucătorii absenţi. Bănel Nicoliţă şi Viorel Nicoară ar urma să fie coborâţi în poziţii de fundaşi laterali, Ştefan Radu ar trece de pe stânga în centrul defensivei, iar “studenţii” Tiberiu Bălan şi Costin Curelea ar apărea în echipa de start chiar dacă provin de la o echipă cu care ar fi trebuit să evolueze în Liga a II-a. Astfel, primul “11” al României ar putea să arate în această seară în felul următor:

Tătăruşanu – Nicoliţă, Tamaş, Şt. Radu, Nicoară – T. Bălan, G. Mureşan, Cr. Tănase – Torje, Curelea, Mutu

Cine este San Marino

Adversara României este ultima clasată în topul FIFA, ocupând locul 203. San Marino a adunat, în istoria de 21 de ani, o singură victorie, şi aceea venind într-un amical: 1-0 cu Liechtenstein, în 2004. Curios este că amatorii de la San Marino au reuşit primul gol din istorie chiar împotriva României, într-un joc câştigat de “tricolori” în decembrie 1990 cu 3-1. Singurii jucători profesionişti cunoscuţi din actualul lot sunt atacantul Andy Selva (Verona) şi portarul Aldo Simoncini (Cesena). Restul fotbalştilor sunt amatori, evoluând la formaţii precum Murata, Cosmos, Tre Penne (toate din San Marino) sau Sant’Ermete (Italia).

Jocul va începe de la ora 21:30 şi va fi disponibil utilizatorilor de internet, în format live text, pe site-ul romanialibera.ro.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă