13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialParis, Londra, New York, Madrid sau Moscova?

Paris, Londra, New York, Madrid sau Moscova?


Cinci candidaturi impunatoare

Parca mai mult ca oricand orasele candidate si-au pregatit dosare de sustinere foarte bine structurate. Paris, Londra, New York, Moscova si Madrid au aruncat in lupta in ultimele zile si “artileria grea”, un manunchi de personalitati din toate domeniile care sustin candidaturile incercand sa le dea greutate si credibilitate. Regina Sofia a Spaniei, primul ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero, fotbalistul Raul Gonzales, fostul ciclist Miguel Indurain sau fosta tenismana Arantxa Sanchez Vicario sustin la fata locului candidatura Madridului; presedintele Jacques Chirac, fotbalistul Laurent Blanc, fosta atleta Marie Jose Perec sau fosta scrimera Laura Flessel sustin Parisul; Printesa Ana a Marii Britanii, premierul Tony Blair, fotbalistul David Beckham, fostul atlet Sebastian Coe sau fosta atleta Cathy Freeman au ales Londra; fosta “prima doamna” a Americii, actuala senatoare Hillary Clinton, fosta atleta Jackie Joyner Kersee, inotatorul Jan Thorpe si, nu in ultimul rand, marea noastra campioana Nadia Comaneci merg pe mana New York-ului… Orasul care beneficiaza de cel mai putin sprijin de acest gen este Moscova, ajutat doar de primar – de altfel, toti cei cinci primari se afla la Singapore – si de cei din Comitetul de Organizare.

Miliarde de euro disponibile

Fiecare dintre cele cinci are atuurile sale, fiecare propune proiecte care de care mai indraznete… Ofertele sunt de ordinul a miliarde de euro, Rusia spunand, de exemplu, ca are la dispozitie 1,5 miliarde pentru ceea ce inseamna JO 2012! Capitala Rusiei propune un complex olimpic langa Moscova, de-a lungul raului cu acelasi nume, foarte usor accesibil atat cu masina, cat si pe apa, cu barcile! Stadionul Olimpic ar urma sa fie la Vorobevy Gory, iar Satul Olimpic este fascinant… Valeri Santev, primarul adjunct si presedintele comitetului de candidatura vorbeste foarte mult de securitatea sportivilor. “Noi avem 37.000 de politisti, 30.000 de membri ai serviciilor de ordine si 12.000 de voluntari deja pregatiti sa garanteze o securitate de inalt nivel Jocurilor”, a declarat el.

Londra transforma o zona saraca intr-un paradis

Londra, capitala Angliei, propune delimitarea zonei olimpice in estul metropolei, zona Stratford. De asemenea, pentru competitiile olimpice vor fi puse in circuit locatiile Wimbledon, Wembley, Lord's, The Dome si Hyde Park. Cel mai indraznet plan se refera insa la transformarea unei zone foarte sarace a metropolei, “Lower Lea Valley”, din estul Londrei, intr-o bijuterie care sa includa Stadionul si Satul Olimpic, precum si sediile unor federatii mondiale.

Favorit e Parisul

Parisul a anuntat ca arena centrala va fi Stade de France, iar pe lista mai sunt trecute Roland Garros si stadionul Parc des Princes. Franta are un mare atu in prezentarea candidaturii sale: succesul enorm de care s-au bucurat ultimele competitii gazduite de Paris, adica mondialele de fotbal si atletism, dar si istoricul turneu de tenis de la Roland Garros.
Capitala Spaniei s-a confruntat cu un mare scandal atunci cand a facut “lista” celor pe care se baza pentru a-i sustine candidatura. Astfel, fotbalistul englez al echipei Real Madrid, David Beckham, a refuzat sa apara alaturi de coechipierii sai intr-o fotografie care are ca scop sustinerea candidaturii orasului Madrid la organizarea Jocurilor Olimpice din 2012. Beckham a luat aceasta decizie deoarece sustine candidatura Londrei.

Probleme rezolvate cu noul stadion la New York

Nadia Comaneci sustine candidatura orasului american New York. “Mi se pare cel mai bun, locul perfect pentru organizarea unei Olimpiade perfecte”, a declarat Nadia presei americane. New York planuieste sa aloce cunoscutele arene de la Yankee Stadium, Flushing Meadows si Madison Square Garden pentru organizarea unora dintre cele mai mari intreceri. Recent, americanii au aprobat si construirea unui Stadion Olimpic impresionant, o bijuterie de 600 de milioane de dolari in Queens. Planurile initiale, respinse de Primarie, prevedeau o investitie de 2,2 miliarde de dolari intr-un stadion in Manhattan!
Azi, in jurul orei 14,30, vom afla gazda JO 2012. “Eurosport” va difuza un program special, de la ora 4 dimineata pana la anuntarea deciziei, cu transmisiuni in direct din Singapore si “dosarele” celor cinci candidate. Cei mai multi merg pe mana Parisului si suntem curiosi sa vedem daca va fi asa.

Cele mai citite

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă