11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOpt a opta 2008, la ora opt!

Opt a opta 2008, la ora opt!

Fix peste trei ani, in ziua a opta a lunii a opta (august) a anului 2008, la ora opt seara, se va da startul celei de-a 29-a editii a Jocurilor Olimpice, Beijingul urmand a fi gazda unui eveniment care se anunta deja a fi de neuitat. Sa nu credeti ca insiruirea de cifre de mai sus este o coincidenta. E vorba de o dorinta speciala a organizatorilor de a cumula toate aceste date pentru ca in traditia chinezeasca cifra opt este una care aduce noroc, bucurii si bunastare. Asa cum nici rosul care predomina pe emblema Jocurilor nu este intamplator, el reprezentand cea mai reprezentativa culoare a Chinei, aducatoare de fericire, noroc si noi inceputuri. Cu ajutorul colegilor nostri de la cotidianul “Guangming” din Beijing am reusit sa facem o vizita prin capitala chineza pentru a vedea cum se pregateste pentru marele eveniment ce va incepe peste trei ani.

Un imens santier

Beijingul este in acest moment, probabil, cel mai mare santier din lume. Peste tot se lucreaza… la strazi, la poduri suspendate, la noi hoteluri, la arene acoperite sau descoperite, se planteaza pomi, se muta fabrici si uzine etc. Pana si uimitorul Oras Interzis din centrul capitalei a intrat in reparatii totale, urmand ca peste trei ani sa fie “ca nou” pentru a prezenta vizitatorilor unele dintre cele mai frumoase si incarcate de istorie locuri din lume.
La Beijing sunt asteptati in 2008 peste un milion de vizitatori. Vor fi circa 10.500 de sportivi angajati direct in competitii, iar anturajul acestora va fi de circa 8.000 de persoane, antrenori, medici, terapeuti etc. De asemenea, organizatorii apreciaza ca la Beijing vor sosi intre 20.000 si 30.000 de reprezentanti ai presei, ca sa nu mai vorbim de ceea ce inseamna “familia olimpica” – reprezentanti ai federatiilor internationale, oficiali etc. – si “cotata” la cel putin 20.000 de persoane. In aceste conditii, o intrebare sta pe buzele tuturor: unde vor sta acesti oameni?
Organizatorii recunosc faptul ca au nevoie cam de un total de 130.000 de camere de hotel, care acum nu exista. Asa ca in plan se afla construirea a inca 200 de hoteluri, care sa se alature altor catorva sute cu care exista deja contracte ferme pentru 2008. Satele Olimpice vor mai “inghiti” si ele cateva zeci de mii de persoane, asa ca situatia tinde sa se rezolve.

12 miliarde de dolari, in “aer”

Beijingul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai poluate orase din lume, iar Olimpiada din 2008 este un prilej cum nu se poate mai bun pentru ca aceasta situatie sa se schimbe. Se estimeaza ca peste 23 de miliarde de dolari vor fi investite pentru pregatirea Jocurilor, din care 12 miliarde vor merge special pentru protejarea orasului de poluare, furtuni de nisip, vor fi folositi pentru reimpadurirea unor suprafete mari de teren si, in general, pentru ceea ce se numeste “un Beijing verde”. Din acest punct de vedere, inceputul a fost facut in 2004, cand autoritatile capitalei au plantat nu mai putin de 42,3 milioane de copaci! Mai mult, pentru a proteja Beijingul de poluare, peste 200 de fabrici vor fi mutate in afara orasului, taxiurile si autobuzele vor trece pe gaz natural, iar liniile electrice de metrou vor fi extinse.

Cel mai larg spatiu deschis din lume

Organizatorii s-au angajat in fata Comitetului International Olimpic sa investeasca intre 1,6-2 miliarde de dolari pentru a construi 37 de arene speciale pentru competitii si 59 pentru antrenamente. Cele mai spectaculoase dintre ele par a fi Stadionul National, “Cubul de apa” si sala care va gazdui turneul de baschet.
Stadionul National din Beijing va gazdui festivitatile de deschidere si inchidere, plus spectaculosul concurs atletic si finala turneului de fotbal. Este construit de la zero, are 100.000 de locuri si se apreciaza ca este cel mai larg spatiu deschis din lume. Constructia sa costa circa 500 de milioane de dolari si, la un moment dat, a fost sistata pentru aproape o jumatate de an pentru unele “modificari minore”, dupa cum au spus organizatorii. De fapt, din cate se pare, a fost vorba de modificari de proiectare dictate dupa ce o parte a acoperisului aeroportului din Paris s-a prabusit, constructorii limitand cantitatea de otel folosita la acoperis si obtinand, totodata, costuri mai mici.
Centrul National de Inot de la Beijing sau, cum este deja cunoscut printre cei implicati, “Cubul de apa” va gazdui toate intrecerile de natatie. Este una dintre cladirile cele mai spectaculoase care va atrage o multime de vizitatori nu numai pe perioada Jocurilor, ci mai ales dupa ce acestea se vor incheia.
Al treilea centru important este Wukesong Cultural and Sports Center, locul unde vor avea loc intrecerile de baschet, sport devenit extrem de popular in China dupa “explozia” lui Yao Ming in cel mai tare campionat de baschet din lume, N.B.A. Multi au criticat proiectul acestei constructii care se apreciaza ca va deveni “cel mai mare televizor din lume” pentru ca pe una dintre laturile constructiei va exista un ecran urias pe care cei de afara vor putea vedea tot ce se intampla in interior, apreciind ca e un puternic factor de poluare luminoasa in zona, care nu permite locuitorilor sa doarma noaptea… Pana la urma, insa, totul s-a rezolvat si constructia merge inainte!

Cele mai profitabile Jocuri din istorie

Editia a 29-a a Jocurilor va fi, dupa estimarile specialistilor, cea mai profitabila din istorie, cu un profit de peste trei miliarde de dolari. Din acesti bani, peste un miliard vor merge spre organizatorii chinezi, iar restul de doua catre cele 200 de federatii nationale si Comitetul International Olimpic. Ca o comparatie, de exemplu, Olimpiada de la Atena 2004 a adus un profit de 1,5 miliarde de dolari.

Beijing si nu numai

Comitetul International Olimpic a anuntat ca a ajuns la un acord cu organizatorii Jocurilor Olimpice din 2008 privind desfasurarea competitiilor de echitatie, amenintate in capitala Chinei de caldura foarte mare din timpul verii. Astfel, dupa mai multe discutii, Comitetul de Organizare si Federatia Ecvestra Internationala au decis ca intregul concurs olimpic sa aiba loc in Hong Kong, acolo unde caii vor beneficia de conditii de concurs mult mai bune. Cu aceasta decizie – ultima care era asteptata de CIO – toate locatiile competitiilor din 2008 au fost stabilite si parafate.
Nu este pentru prima oara in istoria Olimpiadelor cand concursul ecvestru nu se desfasoara in orasul “oficial” al intrecerilor sau in imprejurimi. Precedentul exista din 1956, cand concursul ecvestru al Olimpiadei de la Melbourne s-a disputat in Suedia, la Stockholm, din cauza carantinei care afecta caii in Australia. Concursul ecvestru este unul dintre cele mai prestigioase din istoria Jocurilor, fiind introdus pe lista din 1900. Din 1912, formatul acestui concurs a ramas aproape neschimbat.
De asemenea, in afara Hong Kongului, alte patru orase din afara Beijingului vor deveni locatii olimpice: Tianjin, Shanghai, Shenyang si Quinhuangdao. Cele patru vor gazdui meciuri ale preliminariilor turneului olimpic de fotbal.
Entuziasmul chinezilor nu are margini atunci cand este vorba de Jocurile Olimpice. Aproape toata lumea a fost de acord cu candidatura capitalei la organizarea marii competitii, iar asta se vede pentru ca pe oricine intrebi despre JO stie sa iti spuna cate ceva. Cu trei ani inainte de startul competitiei, nimeni nu mai pune la indoiala capacitatea capitalei chineze de a organiza Jocurile. Eforturile sunt fantastice, Beijingul se transforma de la o zi la alta, investitiile vin intr-un ritm ametitor, totul pare a fi pe drumul cel bun!


“O singura lume, un singur vis” – sloganul JO

China a dat publicitatii sloganul pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008: “O singura lume, un singur vis”. Acest slogan a fost ales dupa sase luni de cautari. In decembrie 2004, Comitetul de Organizare a lansat un apel pentru a gasi un slogan usor de memorat in engleza (“One World, One Dream”) si chineza.
Pentru a obtine organizarea JO, comitetul de candidatura a lansat sloganul “Noul Beijing pentru Marile Jocuri”.


Criza de apa din cauza partiilor?

Partiile artificiale de schi care s-au construit in Beijing si in imprejurimile orasului ce va gazdui Jocurile Olimpice de vara din 2008 ar putea provoca o criza de apa in capitala Chinei. “Partiile de schi din Beijing consuma o cantitate mare de apa din panza freatica a orasului pentru producerea zapezii artificiale, ceea ce ar putea pune in pericol aprovizionarea cu apa a capitalei Chinei”, a declarat directorul Academiei de turism a Universitatii din Beijing, Wang Fude, citat de publicatia “China Daily”.
In Beijing exista 13 partii de schi care consuma 3,8 milioane de metri cubi de apa pentru producerea zapezii, ceea ce echivaleaza cu consumul anual de apa a 42.000 de locuitori.
Observatiile cercetatorului au fost publicate cu o saptamana inainte ca in Beijing sa se inaugureze prima pista de schi in sala, un proiect in care s-au investit aproximativ 72 milioane de dolari.


Fara decolteu si par lung

Guvernul chinez a decis ca decolteurile la femei si parul lung la barbati trebuie sa dispara din serviciul public, in vederea imbunatatirii imaginii orasului Beijing. Potrivit Agentiei China Noua, in atentia guvernantilor se afla si machiajul prea strident, sandalele si sorturile. Noile masuri au fost puse in aplicare deja in unul dintre cartierele capitalei chineze, urmand sa fie extinse la nivelul intregului oras. Functionarilor publici care nu vor respecta aceste reguli li se va interzice accesul la locul lor de munca si vor fi penalizati in momentul in care se va face evaluarea anuala a performantelor lor. Potrivit China Noua, imaginea functionarilor publici chinezi este mai proasta decat cea a functionarilor din Occident sau din Japonia.


Atacati de sobolani

Jocurile Olimpice sunt amenintate de numarul mare de sobolani din capitala Chinei, care ar putea prezenta un pericol pentru sanatate, dupa cum scrie cotidianul chinez “Jinghua Shibao”. Sursa citata mentioneaza ca pe anumite strazi, cum ar fi cele de la periferie, anchetatorii au descoperit pana la 80 de gauri de sobolani pe kilometru. Acest numar depaseste de departe norma chineza de trei gauri de sobolan pe kilometru, a declarat un responsabil din cadrul Asociatiei Patriotice pentru Sanatate din Beijing. Potrivit cotidianului citat, problema sobolanilor este deosebit de grava in hoteluri, la firmele producatoare de alimente si in spitale.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă