13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialObligatoriu, victorie!

Obligatoriu, victorie!

Steaua intalneste in aceasta seara intr-un meci decisiv pentru calificarea in turul trei preliminar al Ligii Campionilor formatia irlandeza Shelbourne. Remiza alba din prima mansa disputata la Dublin aduce campioana noastra in pozitia de favorita. In Ghencea nu se vorbeste decat despre victorie si de sansa oferita de tragerea la sorti care i-ar aduce in faza urmatoare Stelei ca adversar campioana Norvegiei, Rosenborg Trondheim, o echipa accesibila, care le-ar permite ros-albastrilor sa se gandeasca la grupele Ligii Campionilor.

Accidentarile, marea problema a lui Protasov

Steaua are mari probleme de efectiv inaintea partidei retur cu Shelbourne si cu ele vom incepe. Sase jucatori sunt accidentati si foarte probabil indisponibili pentru meciul decisiv cu campioana Irlandei. Daca problemele medicale mai vechi ale lui Florentin Dumitru (operat de menisc), Curt (in recuperare dupa o operatie la un genunchi), D. Goian (fractura la mana stanga), Petre Marin (varicela) erau cunoscute, Supercupa a mai adus in infirmeria ros-albastrilor inca doi jucatori de baza, Nesu – suspect de entorsa la glezna, si Paraschiv – de ruptura musculara. Daca in privinta fundasului stanga Nesu exista o sansa minima de recuperare, lui Paraschiv medicul echipei Steaua nu-i acorda nici o sansa. Ramas fara fundas stanga, Protasov nu are alta solutie decat titularizarea lui Keca, jucatorul din linia a doua valorica a rezervelor Stelei, care a gresit la golul doi inscris de Dinamo in Supercupa. Absenta lui Paraschiv cantareste enorm in linia de mijloc a ros-albastrilor, mijlocasul stelist fiind o piesa de rezistenta in angrenajul pus la punct de Protasov in intreaga perioada de pregatire. Situatia se complica si datorita faptului ca nu exista un inlocuitor pentru Paraschiv. O prima solutie totusi exista, chiar daca ea presupune un risc: scoaterea din defensiva a lui Radoi si urcarea lui in linia mediana. A doua varianta pe care tehnicianul ucrainean o are la dispozitie este cea in care Dica sa preia rolul lui Paraschiv iar in atac Protasov sa inceapa meciul cu Cristea si Victoras Iacob. Ultima solutie nu ar aduce modificari decat in linia ofensiva si pastreaza intact compartimentul apararii, punctul forte al echipei campioane. Protasov nu are deloc o sarcina usoara. Steaua trebuie sa inscrie fara sa primeasca gol. Campioana noastra, dupa egalul de la Dublin, pleaca cu prima sansa, chiar si cu indisponibilitatile amintite. Steaua este superioara irlandezilor mai ales din punct de vedere tehnic si, deloc neglijabil, are de partea ei avantajul terenului propriu si al galeriei. Mai mult ca sigur ca nu va fi un meci usor. Daca echipa lui Protasov va juca asa cum a facut-o in prima parte a meciului cu Dinamo din Supercupa, motivat la maximum, nu are cum sa rateze calificarea in turul trei preliminar al Ligii Campionilor si are dreptul sa se gandeasca la Rosenborg.

Sufocati de caldura, irlandezii raman optimisti

Optimisti sunt si irlandezii, care au sosit la Bucuresti cu doua zile mai devreme pentru acomodarea cu canicula, in capitala fiind de doua ori mai cald decat la Dublin. Emisarii irlandezi au fost impresionati de partida Steaua-Dinamo, disputata, apreciaza ei, intr-un ritm superior celui aratat de ros-albastri la Dublin. Antrenorul echipei Shelbourne, Fenlou, crede ca Steaua este mai buna decat Hajduk Split si aproape la fel de valoroasa ca Deportivo La Coruna, cu care echipa sa a jucat in sezonul trecut. “Steaua – spune Fenlon – este ca valoare intre Coruna si Lille”. Vorbind de sansele de calificare, tehnicianul irlandez este convins ca “Steaua este o echipa foarte buna si va trebui sa jucam in conditii grele. Daca vom inscrie, sansele noastre cresc. Steaua are prima sansa, este favorita, dar noi n-am venit in excursie la Bucuresti, ci sa facem un joc bun si daca este posibil sa ne calificam”. Tehnicianul echipei Shelbourne nu este de acord cu declaratiile stelistilor dupa meciul de la Dublin, care acuzau jocul dur al gazdelor, faulturile repetate si sicanele permanente ale elevilor sai. “Din cate stiu – a zis Fenlon – Steaua a avut patru cartonase galbene iar noi doua. Deci cine este agresiv? In nici un caz noi nu am jucat agresiv”.
Irlandezii au efectuat luni un antrenament in Ghencea iar ieri, de la ora 19.30, l-au sustinut pe cel oficial. Antrenorul Fenlon a anuntat ca va folosi echipa cu care a inceput meciul cu Steaua la Dublin, mai putin fundasul Colin Hawkins, suspendat.
Partida din aceasta seara, programata sa inceapa la ora 20.30, va fi condusa de o brigada de arbitri din Franta si il va avea la centru pe Claude Colombo, ajutat la cele doua linii de asistentii Vicente Texier si Eric Dansault. Meciul va fi transmis in direct de TVR1. Meteorologii anunta la ora disputarii intalnirii o temperatura de peste 25 de grade.

Pat Fenlon, la a treia vizita in Romania

Antrenorul echipei Shelbourne, Pat Fenlon, a declarat inaintea meciului de azi ca fotbalul irlandez nu a progresat la fel de mult cum a facut-o cel romanesc. “Uitati-va la Steaua! Are jucatori de calitate pe toate posturile. Au un fundas stanga tanar, de 20 de ani (n.r. – Mihai Nesu), dar la Dublin a jucat ca un fotbalist experimentat. Daca noi am arunca in lupta un jucator de 19 sau 20 de ani, ar juca prost. Noi am evoluat in pregatire si atitudine, dar la capitolul jucatori nu ne-am miscat asa cum au facut-o tari ca Romania, care a progresat din punct de vedere fotbalistic”.
Antrenorul irlandez a mentionat ca “este o diferenta incredibila intre Romania anilor '90 si cea din prezent”. In 1990, cand am venit cu Saint Patrick's Athletic, nu era nimic aici. Nu era mancare, nu era nimic. Totul era gol. Am venit cu mancarea noastra si cu propriul bucatar si bine am facut, altfel ar fi fost rau. Lucrurile se schimbasera un pic in 1992, cand am revenit cu Bohemians, dar nu mult. Probabil erau mai multi bani, dar, oricum, nu ca in prezent”, a spus Fenlon.
Pat Fenlon a mai fost de doua ori in Romania, in calitate de jucator, in 1990, cand Dinamo a eliminat formatia Saint Patrick's Athletic din Cupa Campionilor Europeni, dupa 1-1 la Dublin si 4-0 la Bucuresti, precum si in 1992, cand Bohemians Dublin a intalnit Steaua in Cupa Cupelor, 0-0 la Dublin si 4-0 pentru romani in Ghencea.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă