9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialNoapte magica in Giulesti!

Noapte magica in Giulesti!

Atunci cand a avut loc tragerea la sorti a grupelor Cupei UEFA la fotbal, Rapid a “primit” sansa a 5-a la calificarea in 16-imile competitiei, iar argumentele specialistilor erau clare. In primul rand, faptul ca o reprezentanta a Romaniei avea de infruntat echipe din Franta, Germania, Grecia si Ucraina, adica tari cu rezultate mult mai bune decat ale noastre; nu e de neglijat nici experienta internationala, si ea in defavoarea giulestenilor; mai e si bugetul, unul minuscul pentru Rapid in comparatie cu adevarati colosi precum Stuttgart, Rennes, Sahtior sau chiar PAOK Salonic, echipa care si-a permis sa il transfere pe capitanul Greciei de la Euro 2004, Zagorakis, cel care si-a condus nationala spre un uimitor titlu continental. In plus, un alt aspect deloc de neglijat, tanarul Razvan Lucescu Ð debutant in cupele europene la inceputul sezonului Ð urma sa se intalneasca cu tehnicieni extrem de versati, in frunte cu geniul italian Giovanni Trappatoni, secondat de compatriotii nostri Mircea Lucescu si Ladislau Boloni.

Un parcurs impecabil

Cine le acorda vreo sansa? Si totusi, iata, Rapid e prima formatie care a obtinut calificarea, avand toate sansele de a se clasa pe primul loc la finalul grupelor. Un parcurs impecabil al Rapidului, cu trei victorii extrem de bine gandite si muncite, cu o disciplina de fier si un antrenor care a asezat perfect echipa in jurul sau. In campionat Rapid e o echipa cu sincope, numai ca in Europa nu a facut pana acum nici un pas gresit, ajungand la noua jocuri fara infrangere in actuala editie a Cupei UEFA! Iar palmaresul meciurilor de acasa e si mai impresionant: cinci meciuri, cinci victorii, zero goluri primite! 5-0, 3-0, 1-0, 2-0, 1-0… acestea sunt rezultatele echipei de sub Podul Grant in meciurile sustinute acasa!
Rapid a impresionat in primul rand prin daruirea fotbalistilor si o disciplina tactica de invidiat. Razvan Lucescu are o formula de baza a echipei sale si, de aici, o omogenitate deosebita, in care fotbalistii au inceput sa isi cunoasca fiecare gest, fiecare pasa, fiecare pozitie viitoare in teren. Ciudat, dar apararea, care de multe ori este punctul nevralgic in campionat, devine o adevarata forta in UEFA; mijlocul construieste mult mai mult si mai util, iar atacul reuseste sa fructifice aproape orice oportunitate de a inscrie!

PAOK, ultima sansa

“Scenariul” partidei Rapid-PAOK (1-0) a fost identic cu cel descris mai sus, gazdele fiind excelent asezate pe teren, cu o aparare sigura si un atac ce a fructificat “la sange” ocaziile avute. Rapid se multumea si cu un egal, suficient pentru a-si asigura calificarea in faza urmatoare, in timp ce pentru PAOK nu conta decat victoria, pentru ca altfel era scoasa din cursa. A venit insa momentul de mare inspiratie al lui Marius Maldarasanu si Rapid a castigat de o maniera categorica a cincea partida “europeana” de acasa.
Normal, Razvan Lucescu radia de fericire la cateva minute dupa meci, mai ales ca aflase si de victoria echipei tatalui sau, Sahtior Donetk, in deplasarea de la Rennes (1-0 pentru Mircea Lucescu intr-un alt razboi cu un tehnician roman, Ladislau Boloni), care ii aducea si acestuia calificarea in faza urmatoare. “Mi-a oferit Dumnezeu o noapte magica. Am vorbit cu mama, cu tata si cu sotia mea. Mama mi-a spus ca tata trebuie sa fie mandru ca paseste in primavara europeana alaturi de fiul sau. Ma bucur pentru mine, pentru Rapid, pentru toti cei care au suferit in ultima perioada alaturi de noi. Pentru noi azi este ziua Rapidului, o asteptam de foarte mult timp”, a spus Razvan Lucescu, care crede ca Rapid a obtinut un succes istoric. “Nu pot fi decat fericit, sunt tanar si mandru ca am ajuns pana aici. Sunt mandru de acesti baieti minunati care au obtinut ceva la care nimeni nu se astepta”.
La randul sau, antrenorul echipei PAOK Salonic, George Kostikos, a declarat ca Rapid a meritat calificarea in 16-imile Cupei UEFA. “Dupa felul cum a jucat, Rapid merita sa se califice, are o echipa foarte buna. A fost un joc foarte bun facut de ambele echipe, in conditiile unui teren greu. Rapid a fost mai buna in prima repriza decat PAOK si a reusit sa marcheze in ultimul minut. In repriza a doua noi am jucat mai bine, dar am avut multe ocazii pe care le-am ratat”, a spus Kostikos.
Rapid asteapta acum ultimul meci, cel cu VfB Stuttgart, avand speranta ca la final va obtine un rezultat care sa o mentina pe primul loc in grupa. O victorie, un egal si chiar o infrangere la un gol diferenta ar infaptui aceasta adevarata minune, caci nu ne amintim ca pana acum o echipa plecata cu sansa a 5-a in grupa sa incheie competitia pe primul loc!

Clasamentul grupei C

1. Rapid 3 3 0 0 4-0 9
2. Sahtior 4 3 0 1 4-1 9
3. VfB Stuttgart 3 2 0 1 4-3 6
4. PAOK Salonic 3 0 0 3 1-4 0
5. Rennes 3 0 0 3 0-5 0
Ultima etapa (14 decembrie): Stuttgart-Rapid si PAOK-Rennes

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă