8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNicolae Forminte: "Daca as avea trei gimnaste ca Sandra Izbasa..."

Nicolae Forminte: “Daca as avea trei gimnaste ca Sandra Izbasa…”

Noul antrenor al lotului olimpic al Romaniei, Nicolae Forminte, va pleca in cursul zilei de astazi la Lyon, unde, la sfarsitul saptamanii, se va desfasura prima etapa de Cupa Mondiala a anului, impreuna cu Sandra Izbasa, cea mai in forma componenta a reprezentativei noastre de senioare. Atat pentru tehnician, cat si pentru eleva sa aceasta este prima prezenta intr-o competitie internationala de senioare de anvergura. Ieri, inainte de a pleca spre Bucuresti, de unde in aceasta dimineata trebuiau sa ia avionul catre Franta, am avut o scurta conversatie cu Nicolae Forminte.
– Cu ce ganduri plecati la Lyon?
– In primul rand, vrem sa luam pulsul concursurilor dupa noul cod de punctaj si apoi speram sa ne facem treaba. De asemenea, vrem sa vedem si in ce masura s-au adaptat adversarele noastre la noul cod. Nu sunt de principiul sa participam doar pentru a face act de prezenta, dar nici nu ma intereseaza Cupa Mondiala in mod expres. Important este ca Sandra sa-si faca exercitiile fara ratari.
– Aveti emotii la prima prezenta intr-o competitie internationala de anvergura rezervata senioarelor?
– Daca ar fi s-o luam in ordine cronologica, practic Swiss Cup a fost prima competitie unde au participat si senioare, si junioare, iar Campionatele Nationale a fost de asemenea open. Desigur ca exista unele emotii, dar va trebui sa nu le luam in seama. Un lucru e clar, daca as avea trei gimnaste ca Sandra la lot as merge fara emotii la Europenele de la Volos.
– La ce aparate va participa?
– La toate cele patru. Chiar daca nu exista si concurs separat la individual compus, Sandra va fi inscrisa la toate aparatele, pentru ca are nevoie de o verificare complexa.
– Aceleasi exercitii le va executa si la Europenele de luna viitoare?
– In mare parte, da. Daca se va impune si va fi timp, vom mai introduce elemente suplimentare, dar, in principiu, aceleasi exercitii vor fi prezentate si la Campionatele Europene.
– Are note de plecare din 10 la toate aparatele?
– Dupa noul cod de punctaj, nu mai exista note de plecare din 10. Exista doua note, una pentru dificultate – care va putea fi de maxim 7, iar una pentru valoarea executiei – care va fi cu plecare din 10, in cazul unei executii perfecte, iar suma lor va da nota finala. Adica notele bune vor fi intre 15 si 16. Vom vedea cum va fi, pentru ca este ceva nou si pentru noi.
– Aveti informatii despre adversarele de la Lyon?
– Nu prea multe, pentru ca inscrierile se fac la fata locului. Cu siguranta insa ca, din Europa cel putin, vor veni cele mai valoroase gimnaste ale momentului. Frantuzoaicele, italiencele si rusoaicele vor fi prezente, fara dubii.
– Multa bafta!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă