14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMarian Oprea intra in istoria atletismului romanesc

Marian Oprea intra in istoria atletismului romanesc

In sfarsit, medalie pentru delegatia Romaniei prezenta la cea de-a zecea editie a Campionatelor Mondiale de atletism de la Helsinki! Marian Oprea, vicecampion olimpic la Atena, unul dintre principalii favoriti la titlu, a cucerit bronzul in proba de triplusalt cu o saritura ce a masurat 17,40 m, reusita din ultima incercare. Reprezentantul nostru a intrat astfel in istoria atletismului romanesc ca fiind primul sportiv care a urcat pe podium la o editie a Mondialelor in aer liber. Pentru performanta de la Helsinki Marian Oprea va primi din partea organizatorilor un premiu de 20.000 de dolari.

Bronz din ultima incercare

– Marian, erai unul dintre principalii favoriti la titlu si pana la ultima saritura erai in afara podiumului…
– N-a fost ziua mea cea mai buna. Am incercat sa sar foarte bine din prima, dar adversarii mei au avut o prestatie mai buna. Am avut apoi o saritura mai slaba, apoi am prins mai bine pragul si dupa doua depasite m-am concentrat cat am putut pentru ultima incercare si am obtinut rezultatul cunoscut.
– Cat ti-a influentat durerea de la calcai performanta?
– Nu foarte mult, dar ceva tot a fost. Inainte de concurs am facut o anestezie locala in articulatie pentru a nu simti durere asa de mare la bataie. Partea mai proasta a fost ca m-a durut in calificari, unde nu am sarit decat o singura data, iar apoi nu am mai putut face antrenamente de tehnica. A trebuit sa-mi gasesc cadenta in finala.

Surpriza americana din finala

– Te asteptai ca titlul sa-i revina americanului Davis Walter?
– In nici un caz. El nu a fost prezent la prea multe concursuri in aer liber inainte de Mondiale iar performantele sale nu au atras atentia nimanui. In sala a avut ceva rezultate, dar nu ma gandeam ca ar fi un potential candidat la medalia de aur. Mai degraba credeam ca o sa castige cubanezul (Betanzos Yoandri a cucerit medalia de argint cu 17,42 m, cea mai buna performanta a sa din acest sezon Ð n.r.) sau brazilianul (Gregorio Jadel, care l-a invins pe Oprea la ultima etapa de Grand Prix iar la Mondiale s-a clasat pe sase cu 17,20 m Ð n.r.).
– Va urma o perioada de refacere pentru tine?
– In nici un caz. Accidentarea de la calcai nu-i atat grava, practic o bursita, o inflamatie datorata socurilor pe care sper sa o pot trata ca si pana acum pentru a nu-mi crea prea mari probleme. Oricum, este clar ca nu va trece complet decat dupa o pauza mare. Pe 10 septembrie insa as vrea sa fiu prezent in finala Super Grand Prix-ului IAAF.

Tentat de premiul de 30.000 de dolari

– Te tenteaza premiul de 30.000 de dolari care i se acorda invingatorului sau vrei sa-ti iei un fel de revansa pentru infrangerea, sa-i spunem, de la Mondiale?
– Si una, si alta. Ar fi pacat sa ratez finala dupa ce am dominat competitia anul acesta.
– Ce parere ai despre sansele Romaniei de a mai cuceri, in cele doua zile care ne despart de finalul competitiei, o medalie la Helsinki?
– Am incredere in Bogdan Tarus, care, chiar daca nu se numara printre favoritii la medalie, poate face o figura frumoasa. Asa cum in proba mea a castigat surprinzator americanul, de ce sa nu ne gandim ca Bogdan ar putea fi surpriza de la lungime…
– Multumim si mult succes!

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă