10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLupta pe banii televiziunilor

Lupta pe banii televiziunilor

La sediul Ligii Profesioniste de Fotbal va avea loc azi, de la ora 11, Adunarea Generala Ordinara a forului care organizeaza Divizia A, iar unul dintre punctele care, cu siguranta, va inflama discutiile este legat de recenta decizie guvernamentala de modificare a legilor privind drepturile de televizare.

Dumitru Dragomir, cel mai mare sustinator al ideii de a vinde “la pachet” Divizia A, s-a vazut pus la podea de catre patronul Rapidului, George Copos, care, din pozitia de vicepremier pe care o are in guvern, a promovat o lege prin care drepturile pot fi vandute de fiecare club in parte, nu ca un intreg numit “Divizia A”!

Doua cuvinte care schimba totul

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii Educatiei Fizice si Sportului din 2000, prin care drepturile de televizare vor apartine cluburilor, si nu ligilor profesioniste. In urma modificarii legii, articolul 45, punctul 1, litera c are urmatorul continut: “Structurile sportive (n.r. – asociatii sportive, cluburi sportive, ligi profesioniste, federatii sportive etc.) si Comitetul Olimpic Roman detin exclusivitatea: …c) drepturile de reclama, publicitate si de transmisie radio si de televiziune la competitiile pe care le organizeaza sau la care participa, dupa caz, cu sportivii proprii.” Practic, OU a adaugat ultima parte – “sportivii proprii” – la articolul 45, punctul c initial, ceea ce face ca drepturile de televizare sa revina cluburilor si nu ligilor profesioniste, care nu au “sportivi proprii”.
Prevederile acestei Ordonante de Urgenta vor intra in vigoare o data cu depunerea la Parlament si publicarea ei in Monitorul Oficial.

Cluburile mici, defavorizate

Dumitru Dragomir, presedintele LPF, l-a acuzat pe patronul rapidist ca a facut “un simulacru de proiect” privind modificarea Legii Sportului, prin care vrea sa ia bani de la cluburile sarace pentru a-i da gruparilor Rapid, Steaua si Dinamo. “In proiectul lui a adaugat o virgula la ce scrie in lege, propunand modificarea drepturilor de reclama, publicitate si TV in favoarea cluburilor “care participa, dupa caz, cu sportivi proprii”. Pai mai vrea vreo televiziune sa faca contract cu Bistrita, Galati sau Vaslui? Nu, doar cu Steaua, Dinamo si Rapid, care ne-au reclamat si in instanta si au pierdut”, a declarat Dragomir.
Adunarea Generala de azi nu are forta de a schimba cu ceva decizia guvernamentala, numai ca cluburile pot lua o pozitie impotriva acestor prevederi sau pot adopta o prevedere care sa se refere numai la Divizia A. Urmeaza sa vedem care sunt “taberele” si ce sustinere are fiecare dintre cele doua parti.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă