7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLondra: cei din urma au fost cei dintai!

Londra: cei din urma au fost cei dintai!

La “cota pariurilor”, Parisul era mare favorit in a primi organizarea Jocurilor Olimpice de vara din 2012, dar ieri, la Singapore, acolo unde s-a desfasurat a 117-a sesiune a Comitetului Olimpic International, s-a produs surpriza: va fi Londra! E adevarat, capitala Angliei era cotata ca principala contracandidata a Parisului, dar aproape nimeni nu se astepta la acest deznodamant. Parisul demonstrase in ultimii ani ca este o gazda perfecta a unor mari competitii sportive, facuse investitii enorme in constructia unor baze si se afla cel mai aproape de “dosarul perfect”. Votul a decis, insa, altceva, iar Londra a devenit surprinzatoarea gazda a competitiei de peste sapte ani. Culmea e ca englezii si-au depus candidatura chiar in ultima zi a termenului de depunere a dosarelor, iar cei din urma, iata, au devenit cei dintai!

Patru voturi diferenta!

Doar patru voturi au despartit, in finala, Londra de Paris! Pana atunci, electorii eliminasera pe rand Moscova (era cotata, de altfel, cu sanse aproape nule), New York (o semisurpriza, se astepta sa ajunga macar in turul III) si Madrid, spaniolii fiind la un pas de marea finala.
Ce a inclinat balanta in favoarea Londrei? Englezii au promis ca vor reface aria olimpica din estul Londrei, ei au deja multe baze ce ofera mari facilitati pentru sporturi, primesc un puternic suport din partea Reginei Elisabeta a II-a, a guvernului britanic, a autoritatilor locale, bugetul este foarte detaliat, chiar meticulos, iar transportul local promite investitii substantiale in reteaua supraterana.
Dar lucrul care a decis totul pare a fi “foarte convenabila” propunere pentru Satul Olimpic, amplasat in Parcul Olimpic, un proiect extrem de ambitios care la un moment dat era pus sub semnul intrebarii chiar de catre organizatori! Ei au primit, insa, “unda verde” din partea autoritatilor si promisiunile ferme ca totul va fi posibil. Mai mult, autoritatile au promis ca vor rezolva si toate problemele cu terenurile ariei olimpice care nu erau rezolvate. Cel mai indraznet plan se refera, asadar, la transformarea din temelii a unei zone foarte sarace a metropolei, “Lower Lea Valley”, aflata in estul Londrei, intr-o bijuterie care sa includa Stadionul Olimpic si alte locatii importante precum Satul Olimpic si sediile unor federatii mondiale. Dosarul trimis la Lausanne de Londra continea 600 de pagini. Principalele lui proiecte includeau delimitarea zonei olimpice in estul metropolei, in zona Stratford, dar pentru competitiile olimpice vor fi puse in circuit locatiile Wimbledon, Wembley, Lord's, The Dome si Hyde Park.

Stade de France, la prima “infrangere”

Franta a vrut organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 1998 si, cu “Stade de France” varf de lance, obtinut-o; aceeasi capitala, Parisul, a dorit organizarea Campionatului Mondial de atletism din 2003 si, tot cu “Stade de France” in frunte, a obtinut-o… A incercat si a treia oara dorind Jocurile Olimpice din 2012 si anuntand, aproape logic, ca acelasi “Stade de France” va deveni Stadionul Olimpic. Si, pentru prima oara, a pierdut… Asa cum se poate spune si ca zgura de la Roland Garros a fost invinsa de iarba de la Wimbledon.

Moscova, “ucisa” de Samil Basaiev

Prima care a iesit din cursa a fost Moscova. Din pacate, am putea spune, pentru ca rusii aveau un plan bine pus la punct, prezentau niste machete si proiecte absolut uluitoare, dar aveau destul de putine garantii si nu au beneficiat nici de un sprijin pe masura. Mai mult, ieri-dimineata, exact cand a inceput procedura de alegere, liderul radical cecen Samil Basaiev a amenintat ca va comite mai multe atentate la Moscova, in 2012, in cazul in care capitala rusa va organiza Jocurile Olimpice… “Nimeni nu va putea garanta securitatea sportivilor daca unitatile noastre vor lovi”, a avertizat Samil Basaiev. “Faptul ca am detonat bombe la Moscova si ca o vom face si in continuare ar trebui sa fie clar pentru toata lumea”, a adaugat liderul separatist, care a revendicat mai multe atentate si luari de ostatici in Rusia, in ultimii ani. “Jocurile Olimpice ne intereseaza putin. Oamenii nostri au cu totul alte probleme”, a subliniat el.
Intrebati despre problemele de securitate, organizatorii “Moscova 2012” au raspuns, la Singapore, ca incepand din 1980, capitala rusa a gazduit peste 100 de campionate internationale organizate fara dificultati si ca pentru Jocurile Olimpice vor fi mobilizate 50.000 de persoane pentru a asigura securitatea evenimentului. Se pare, insa, ca nu a fost suficient… Torino 2006, Beijing 2008, Toronto 2010 si, de ieri, Londra 2012 vor fi gazdele urmatoarelor Olimpiade, de iarna sau de vara. Altfel spus, Europa, Asia si America de Nord. Deja lumea celor cinci cercuri olimpice infratite se intreaba cat va mai dura pana va veni si “randul” Africii. Multi spun ca nu mult.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă