14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLiga a II-a, liga falimentară

Liga a II-a, liga falimentară

FR Fotbal a mai făcut o minune şi a aliniat la startul eşalonului secund 32 de echipe. Aproape jumătate au imense probleme financiare.

La Federaţia Română de Fotbal s-au alcătuit ieri cele două serii de câte 16 echipe care vor lua startul în noul sezon al Ligii a II-a. Iată-le:

Seria I: Politehnica Iaşi, Astra II Giurgiu, CF Brăila, Săgeata Năvodari, Dunărea Galaţi, Gloria Buzău, Juventus Bucureşti, Concordia Chiajna, CS Otopeni, Steaua II Bucureşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, Delta Tulcea, FC Botoşani, FC Snagov, Viitorul Constanţa şi Farul Constanţa.

Seria a II-a: ACU Arad, FC Baia Mare, Voinţa Sibiu, Dacia Mioveni, Arieşul Turda, FC Bihor, Gaz Metan CFR Craiova, CSM Rm. Vâlcea, Alro Slatina, Unirea Alba Iulia, Petrolul Ploieşti, Minerul Lupeni, FC Silvania Şimleu Silvaniei, Internaţional Curtea de Argeş, FC Argeş şi UTA Arad.

Faţă de ceea ce ar fi trebuit să avem în cele două serii dacă s-ar fi respectat valoarea, două modificări: 1. aflată pe poziţie retrogradantă, Gloria Buzău va juca tot în Liga a II-a, pentru că beneficiază de „sinuciderea” FCM Bacău, care, culmea, a fost exclusă din eşalonul secund pentru că nu s-a prezentat la ultimele două mecuri; şi 2. ACU Arad urcă în Liga a II-a, deşi nu a obţinut promovarea, dar beneficiază de faptul că Pandurii 2 nu poate evolua în acelaşi eşalon cu Internaţional, care, după tranzacţia de acum două săptămâni, a devenit gruparea secundă a gorjenilor.

Faliment şi nu prea

Multe dintre echipele care se află la start nu ar fi putut, în condiţii normale, să se înscrie şi, mai ales, să îşi propună să şi termine sezonul.

FC Argeş trăieşte de pe o zi pe alta, nu are bani să-şi plătească jucătorii şi a avut trei antrenori într-o lună: Jean Vlădoiu şi Mihai Zanfir au demisionat după câteva zile de la instalare din lipsa banilor, iar Iordan Eftimie, ultimul venit, are de pregătit o echipă de copii.

Poli Iaşi are datorii recunoscute de 3,3 milioane de euro, clubul nu are preşedinte, antrenor şi jucători, dar echipa e la startul noului sezon.

UTA Arad e într-o situaţie şi mai disperată. Cu datorii de peste 3,5 milioane de euro, „Bătrâna Doamnă” e la un pas de a se desfiinţa şi joacă având permanent spectrul unei posibile excluderi din campionat.

Internaţional Curtea de Argeş s-a înscris, deşi preşedintele Benone Lazăr spune clar că nu îl mai interesează fotbalul. „Nu e de mine. Zilele astea mă decid dacă las echipa în Liga a II-a”, spune Lazăr.

Farul Constanţa e într-o situaaţie la fel de disperată. Nu are echipă, nu are antrenor, iar oamenii de la club nu mai sunt plătiţi de şase luni. Datoriile sunt imense, dar… e la startul noului sezon.

FC Baia Mare a pierdut sprijinul Consiliului Judeţean, care avea majoritatea, şi se află
într-o situaţie la fel de grea. Datorii, credite neonorate etc. Dar asta nu a împiedicat-o să se înscrie în noul sezon.

În aceste condiţii, ceea ce s-a întâmplat în sezonul trecut, când patru echipe s-au retras în timpul sezonului (Cetatea Suceava, Jiul Petroşani, CFR Timişoara şi Drobeta Tr. Severin), este de aşteptat să se întâmple şi acum. Grupările de mai sus – dar şi altele, care au apelat la subterfugii pentru a-şi masca pe moment falimentul – trăiesc periculos şi pot atrage oricând sancţiunile cu neprogramarea în campionat.

Puţine la promovare

În condiţiile în care unele echipe de regulă abonate la prima ligă au mari probleme, promovarea ar putea deveni o „afacere” într-un cerc retrâns. Astfel, în prima serie par a lupta pentru primele două poziţii Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna şi Dunărea Galaţi, cu posibile surprize din partea lui Juventus Bucureşti, Delta Tulcea sau Viitorul Constanţa, în timp ce în seria a II-a au preten­ţii Petrolul Ploieşti, Unirea Alba Iulia şi Dacia Mioveni, cu posibile surprize de la Voinţa Sibiu, FC Bihor şi CSM Rm. Vâlcea.

Cine profită?

250.000 de euro ar fi preţul unui loc în Liga a II-a. Se spune că echipe precum Tricolorul Breaza, Fortuna Covaci, Callatis Mangalia sau ACS Berceni stau „la pândă” pentru a be-neficia de retragerea uneia sau mai multor echipe. Până pe 20 august, când este programată prima etapă în Liga a II-a, mai e timp.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă