19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIstoria unui esec anuntat

Istoria unui esec anuntat

Cu jumatate de gura sau printre randuri, despre esecul de la Rotterdam s-a vorbit destul de mult in ultima saptamana, chiar daca o umbra de optimism incerca sa ne convinga ca nationala Romaniei ar avea si sansa sa invinga Olanda. Sincer vorbind, sperantele au fost minime si infrangerea este privita acum cu alti ochi.
S-a contat enorm, mai mult decat trebuia, pe revenirea lui Mutu, uitand ca atacantul lui Juventus revine dupa o lunga perioada de inactivitate, care nu avea cum sa nu lase urme. Prezenta lui Chivu in mijlocul defensivei a lasat impresia ca problemele apararii au fost rezolvate. Piturca a apelat la nume consacrate in echipa nationala, fiind convins ca experienta lor e suficienta sa faca fata puternicei trupe conduse de van Basten, chiar daca unii dintre ei sunt sariti de mult din schema cluburilor la care activeaza si au putine meciuri in picioare.

Departe de lumea buna

Dupa ce am vazut finala Ligii Campionilor dintre Liverpool si AC Milan, se poate spune ca fotbalul romanesc face parte dintr-o alta lume fotbalistica. La Rotterdam, tricolorii nostri au avut in fata o echipa ce traieste in lumea noua a fotbalului, care priveste si intretine au alti ochi fenomenul, incepand cu copiii si juniorii. Jucatori talentati avem si noi, si ei. Difera insa modul cum ne ocupam de ei, cum ii ghidam sa ajunga profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. In timp ce in fotbalul romanesc, rezervorul marilor talente a inceput abia sa picure, la ei apar mereu nume noi, capabile sa inlocuiasca oricand marile vedete si exemplul Olandei poate fi edificator. Van Basten a folosit in partida cu Romania trei debutanti.
In ceea ceea ce ne priveste, absenta lui Chivu, Radoi sau Mutu creeaza o adevarata stare de panica, care obliga de cele mai multe ori la improvizatii si ii determina pe selectioneri sa apeleze la amintiri, la jucatori care indiferent de forma au mai trecut pe la echipa nationala. Ne vine greu sa recunoastem unde se afla fotbalul romanesc, continuam sa ne amagim singuri si sa insistam in greseli, sa ne batem cu pumnul in piept ca nationala noastra are valoare, fara sa incercam sa plecam de la zero.

Cu cine facem schimbarea

Motive am fi avut suficiente. Echipa reprezentativa a ratat doua calificari, una la Campionatul Mondial din 2002 si alta la Campionatul European 2004. Motive suficiente pentru a schimba fata nationalei. Intrebarea: cu cine? e fireasca. Competitia interna ofera foarte putin. Exodul de jucatori romani la marile cluburi din Europa este din ce in ce mai mic, singura piata externa fiind din spatiul ex-sovietic si, mai nou, Coreea de Sud si China, unde jucatorii odata plecati pot sa-si ia adio de la nationala. Daca nu am fi martori la ce se intampla in campionatul nostru, unde se ofera sume importante de bani pentru ca o echipa sa-si apere corect sansele, unde castigarea titlului de campioana devine o afacere care se discuta in cafenele si la colt de strada, ai putea fi tentat sa crezi ca cine castiga campionatul ajunge direct in grupele Ligii Campionilor si nicidecum ca-si incearca sansele din turul doi sau trei preliminar. Vorbim de fotbal profesionist, dar el nu exista la noi decat cu numele. Exista o diferenta de atitudine in modul cum este tratat fotbalul profesionist la noi si acest lucru nu are cum sa nu se reflecte la echipa nationala. Decat sa dai 300.000 de euro unei echipe ca sa castige un meci, mai bine investesti banii intr-un centru de copii si juniori si castigul ar fi incomensurabil mai mare. Dar cine gandeste asa? Fotbalul romanesc se conduce dupa alte mentalitati, ce se dovedesc pagubitoare.
Am ratat si a treia calificare. Ii aratam cu degetul pe Mutu, Contra, Chivu, pe toti jucatorii care au evoluat la Rotterdam, pe selectionerul Victor Piturca si refuzam sa spunem ca suntem departe si nu mai tinem pasul cu fotbalul modern. Ca nu mai putem face fata din punct de vedere fizic jocului in viteza, ca jucatorii nostri evita lupta directa cu adversarul, ca evolutia tricolorilor este lenta si batraneasca. S-a vazut in preliminariile pentru Campionatul Mondial si European, care anuntau al treilea esec consecutiv. Ca nationala noastra a pierdut calificarea poate fi considerat ceva dramatic. Marea nenorocire este ca nu joaca nimic din ceea ce inseamna fotbalul modern. Dorim sa construim o noua echipa, dar, din pacate, nu avem cu cine.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă