10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialImaginea fotbalistică a românilor: prizonierii mediocrităţii

Imaginea fotbalistică a românilor: prizonierii mediocrităţii

Echipa naţională a României a pierdut, scor 1-2, amicalul disputat vineri, la Liege, în compania Belgiei, după o evoluţie foarte modestă. Selecţia făcută de antrenorul Victor Piţurcă s-a dovedit din nou neinspirată, iar speranţele pentru o calificare la Campionatul Mondial din 2014 par neîntemeiate.

 

Chiar dacă putea pleca din Belgia cu un egal, căpitanul Răzvan Raţ ratând un penalty obţinut de Gabriel Torje în ultimele minute de joc, România a arătat mult inferioară Belgiei. Gazdele au dominat net prima repriză, când puteau marca de 4-5 ori, în condiţiile în care Victor Piţurcă a folosit o formulă de start cel puţin curioasă, cu Mihai Pintilii şi Vlad Chiricheş, jucători la Pandurii Târgiu-Jiu, locul cinci în campionatul intern, dar şi cu mult contestatul Răzvan Cociş, fotbalist la FC Rostov, locul zece în prima ligă din Rusia.

România B

Pe de altă parte, sub pretextul că îi cunoaşte suficient de bine ca fotbalişti, Piţurcă nici măcar nu i-a convocat pe Adrian Mutu, Gabriel Tamaş şi Cristian Săpunaru, cei mai bine cotaţi internaţionali români, şi nici pe Marius Niculae, Lucian Sânmărtean şi Gabriel Mureşan, trei dintre cei mai în formă jucători din Liga I.

Consecinţa acestor alegeri era uşor de intuit. În absenţa lui Săpunaru, dinamovistul Srdjan Luchin a fost depăşit foarte uşor de adversari experimentaţi în meciurile internaţionale, precum Witsel, Chadli sau Mertens, în timp ce, fără Mureşan sau Sânmărtean, Fellaini şi Defour nu au avut nicio problemă în a-şi impune jocul la mijloc în faţa tripletei Cociş-Pintilii-Lazăr. Nu a fost doar atât: Dorin Goian nu a prins o zi bună, permiţându-i omologului său van Buyten să înscrie primul gol al meciului cu o lovitură de cap după un corner, iar portarul Ciprian Tătăruşanu a fost nepermis de ezitant la centrările în careu. Cum nici Bogdan Stancu sau Dacian Varga nu au reuşit să influenţeze pozitiv jocul, concluzia primelor 45 de minute din Belgia este una seacă: “tricolorii” nu au jucat nimic.

Motorul Torje

A doua repriză i-a găsit pe belgieni mai relaxaţi, iar apariţia pe teren a lui Gabriel Torje a scos jocul românilor din amorţeală. Daniel Niculae a redus din diferenţă la capătul unei faze de atac iniţiate de jucătorul lui Udinese. Acelaşi Torje putea fi la originea golului egalizator dacă penalty-ul obţinut de el ar fi fost transformat de Raţ, care a şi-a asumat răspunderea executării loviturii de pedeapsă chiar dacă pe teren se mai aflau Niculae, Tănase şi, bineînţeles, Torje.

Înainte de acest moment, Piţurcă mai făcuse două mutări ciudate: le acordase şansa să debuteze la “naţională” unor jucători de valoare neconfirmată, precum Valerică Găman, de la Astra Ploieşti, şi mai ales Marian Pleaşcă, de la Pandurii Târgiu-Jiu.

Piţurcă: “Nu sunt supărat”

În ciuda tuturor minusurilor, Victor Piţurcă s-a arătat satisfăcut de joc: “Nu sunt supărat, avem timp să formăm un grup puternic până la primul meci oficial”.

Totuşi, Piţurcă a bifat deja 5 meciuri de la revenirea sa în funcţia de selecţioner al primei reprezentative, fără ca semnele bune să se arate. Piţurcă şi fotbaliştii săi au învins doar pe Luxemburg în această perioadă, nereuşind să se impună în faţa unor adversari precum Albania sau Belarus. Remiza cu Franţa, obţinută pe un gazon impracticabil, pare doar o excepţie.

Răzvan Raţ şi compania vor avea ocazia să se revanşeze faţă de suporterii “naţionalei” marţi, într-un alt meci amical, în compania Greciei.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă