15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGiganţii balonului oval luptă între ei

Giganţii balonului oval luptă între ei

Favoritele pentru câştigarea titlului mondial de rubgy s-au calificat în sferturile de finală ale competiţiei din Noua Zeelandă, ţara gazdă având poate cele mai mari şanse de a merge mai departe.

 

Tabloul „sferturilor” propune meciuri de tradiţie. Astfel, Anglia va întâlni Franţa, Africa de Sud va juca împotriva Australiei, Ţara Galilor va înfrunta Irlanda, iar Noua Zeelandă va primi replica Argentinei.

 

Drama scoţienilor

Singura absenţă notabilă din această fază a turneului este Scoţia, care s-a oprit în grupe pentru prima oară din 1987 încoace. Felul în care „ciulinii” au părăsit competiţia a fost însă dramatic. Având nevoie de o victorie în ultimul joc contra englezilor, scoţienii conduceau cu 12-9 când mai erau doar câteva minute până la final. Au ratat însă un atac favorabil şi le-au oferit vechilor rivali ocazia să marcheze un eseu. S-a terminat 16-12 pentru „trandafiri”, un deznodământ asemănător cu cel din meciul Scoţia-Argentina, când „pumele” au reuşit eseul decisiv tot pe final.

Ruşinea „stejarilor”

Şi România a bifat o contraper­formanţă. „Stejarii” nu au izbutit nici un punct în patru meciuri, fiind învinşi clar şi de Georgia, şi au evitat postura de cea mai slabă echipă a Mondialului numai pentru că Namibia a avut înfrângeri mai severe. Românii au fost surclasaţi la eficienţă, stil de joc şi atitudine de selecţionate la care acum câţiva ani priveau de sus, precum Japonia, Rusia, SUA şi Canada.

Război peste Canal

Cel puţin două dintre jocurile din „sferturi” se anunţă extrem de disputate. Eterna confruntare dintre Anglia şi Franţa va avea un nou episod pe terenul de rugby, pe 8 octombrie. Va fi a 95-a întâlnire dintre cele două reprezentative. Anglia este clar în avantaj până în prezent cu 51 de victorii contra a 36 de înfrângeri şi un punctaveraj total de 1.415 la 1.115. Nu se anunţă însă un meci cu multe puncte marcate pentru că o medie a tuturor jocurilor dintre englezi şi francezi arată un scor de 15 la 11 pentru britanici. 

Finala din „sferturi”

De asemenea, între sud-africani şi australieni este o rivalitate specială. S-au înfruntat până acum de 73 de ori, campioana mondială în exerciţiu reuşind 41 de victorii, iar „cangurii” 31. Scorul stabilit în funcţie de punctele reuşite, în medie, de fiecare echipă este de 18 la 17 pentru Africa de Sud. Cele două au împreună patru titluri mondiale.

Meciul cu trei cifre

Nu atât de mediatizată, însă cu rădăcini la fel de puternice este şi partida dintre Ţara Galilor şi Irlanda. De 116 ori s-au întâlnit până acum cele două selec­ţionate, scorul la victorii fiind de 63 la 47 pentru galezi. Un scor mediu înregistrat până acum este de 11-10 pentru pentru Ţara Galilor. 

Vreo şansă pentru „pume”?

Singura favorită fermă în această fază a competiţiei este Noua Zeelandă, chiar dacă gazdele vor întâlni câştigătoarea locului al treilea în 2007, Argentina. „Pumele” au pierdut însă cu Anglia şi au fost foarte aproape de înfrângere şi cu Scoţia, în timp ce Noua Zeelandă a defilat în grupa sa, trecând uşor de principalul adversar, Franţa. Cele două formaţii s-au întâlnit doar de 13 ori până în prezent, Noua Zeelandă reuşind nu mai puţin de 12 victorii. Cel mai bun rezultat pentru sud-americani împotriva giganţilor din Oceania a fost un egal. Scorul mediu este de asemenea grăitor: 45-13 pentru Noua Zeelandă. 

Programul “sferturilor”

Sâmbătă, 8 octombrie:

Irlanda – Ţara Galilor, ora 8:00 (ora României), în direct la Digi Sport 2

Anglia – Franţa, ora 10:30, în direct la Digi Sport 2

Duminică, 9 octombrie:

Africa de Sud – Australia, ora 8:00, în direct la Digi Sport 2

Noua Zeelandă – Argentina, ora 10:30, în direct la Digi Sport 2

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă