16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFotbalul românesc, luat la pumni la Petrolul - Steaua: seara în care...

Fotbalul românesc, luat la pumni la Petrolul – Steaua: seara în care drogurile şi armele albe au invadat gazonul

Un suporter ploieştean a intrat pe gazon la meciul Petrolul – Steaua, de duminică seara, iar pumnul pe care i l-a aplicat unui jucător stelist a transformat jocul de fotbal într-un câmp de luptă, provocând până la urmă suspendarea meciului.

Dragoş Enache, în vârstă de 25 de ani, a pătruns pe gazon în minutul 44 al partidei, când stelistul Mihai Costea se pregătea să bată un penalty acordat de arbitrul Robert Dumitru la scorul de 1-0 pentru bucureşteni. Fără să fie deranjat de vreun paznic, Enache a sprintat spre George Galamaz şi l-a lovit din spate, lângă ureche, dupa care l-a scuipat în faţă. Potrivit presei locale, suporterul purta pe mână un box metalic. Forţa loviturii i-a provocat lui Galamaz o fractură de pomete care îl va obliga să stea în afara gazonului pentru 45 de zile.

Bătaie în trei

Enache nu s-a oprit aici. S-a îndreptat în momentul următor către un alt stelist, Novak Martinovic. Numai că sârbul nu a stat pe gânduri şi l-a  contrat cu o lovitură ca la karate. Suporterul s-a prăbuşit pe gazon, după care Martinovic a început să-l lovească cu picioarele. A fost ajutat şi de portarul Răzvan Stanca, în timp ce alţi stelişti, alături de jucătorii Petrolului, încearcau să-i despartă. Abia în acel moment au intervenit şi paznicii de la firma de securitate Galant Security.

Petardele au pus capac

Enache a fost imobilizat, iar Robert Dumitru i-a eliminat pe Martinovic şi Stanca. Steliştii au protestat îndelung, “centralul” avertizându-l şi pe Florin Costea, rezervă la acest meci. Tribunele deveneau din ce în ce mai agitate. Partida s-a reluat după 8 minute, iar Mihai Costea a transformat lovitura de la 11 metri. Dar după numai un minut, o petardă aruncată din galeria Petrolului îl lovea pe nou-intratul Ciprian Tătăruşanu, înlocuitorul lui Stanca. Aşa că Robert Dumitru a întrerupt din nou partida, iar peste alte câteva minute i-a evacuat pe jucători de pe gazon.

Verdictul final a fost anunţat după o aşteptare de 20 de minute: partida era suspendată.

Beat şi drogat

A urmat o avalanşă de ştiri care nu se potolise nici luni după-amiază. Suporterul ploieştean avea, în momentul incidentului, o alcoolemie de 0,29 la mie, care echivalează cu consumul a cinci beri, potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Nu doar atât: surse din poliţie au precizat că Dragoş Enache ar fi consumat şi droguri înainte de meci, cel mai probabil amfetamine. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, precum şi de port fără drept de armă în incinta unei arene sportive.

Suporterii violenţi, daţi în judecată

Totodată, clubul Petrolul Ploieşti a anunţat că îi va da în judecată pe Enache şi pe suporterii care au aruncat cu petarde în teren. De asemenea, oficialii formaţiei prahovene au transmis scuze publice pentru incidentele de duminică seara şi au anunţat că rup contractul de pază cu firma Galant Security. Dar nu au cum să scape de penalizarea pe care o vor primi pentru felul deficitar în care au organizat meciul.

Urmează pedepsele

Pedeapsa maximă ar fi o suspendare de 10 meciuri a terenului propriu. Sunt două opţiuni: fie interzicerea suporterilor pe stadionul “Ilie Oană”, fie mutarea Petrolului pe un alt stadion. Decizia Comisiei de Disciplină a FRF ar putea să ţină cont şi de zvonurile conform cărora galeria ploieşteană premeditase acest incident, anunţându-l prin diverse scandări în etapele precedente.

Nici jucătorii Martinovic şi Stanca nu au mari şanse să scape nepedepsiţi. În cazul fotbaliştilor, participarea la o încăierare în teren se sancţionează cu o suspendare de la 6 la 8 meciuri. Totuşi, în regulamentul disciplinar există o prevedere conform căreia”orice persoană care a încercat să prevină incidentele, să-i apere pe alţii sau să-i despartă pe cei implicaţi în încăierare nu va fi sancţionată”.

Bătaia care a traversat Oceanul

Presa internaţională a scris, luni, despre incidentele de la meciul Petrolul Ploieşti – Steaua, criticând în termeni duri agresiunea asupra stelistului George Galamaz.

“Agresiune brutală asupra jucătorului Galamaz, de la Steaua”, a titrat cotidianul argentinian MundoD, precizând că fotbalistul a fost victima unui “atac mişelesc”.

“Un fan loveşte un jucător şi îi fracturează pometele”, a notat  şi cotidianul mexican Record, adăugând că “în România violenţa generată de suporteri a ajuns pe teren”.

Micro-amendă: 500 de lei

Jandarmeria Ploieşti a hotărât să aplice sancţiuni contravenţionale organizatorilor, responsabililor şi suporterilor violenţi care, direct sau indirect, au determinat suspendarea meciului Petrolul – Steaua.

Astfel, clubul Petrolul Ploieşti a fost amendat cu 10.000 de lei, în timp ce firma de pază Galant Security a primit o sancţiune de doar 500 de lei.

De asemenea, jandarmii au descoperit un alt suporter care a forţat pătrunderea pe gazon spre sfârşitul primei reprize.

„În urma vizionării filmărilor a fost identificat încă un tânăr care a încercat să intre pe teren la meciul Petrolul-Steaua. El va fi amendat cu 3.000 de lei şi va primi o interdicţie de a mai intra pe stadioane timp de doi ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Ploieşti, Adrian Oancea.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă