14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFluturasi si sepcute pentru combaterea rasismului

Fluturasi si sepcute pentru combaterea rasismului

Suspendarea terenului formatiei Steaua pentru un joc si obligarea formatiei campioane de a disputa meciul retur cu Valerenga, din primul tur al Cupei UEFA, la cel putin 250 de kilometri de Bucuresti a deschis o multime de discutii referitoare la atitudinea pasiva pe care autoritatile fotbalului romanesc, si nu numai, au avut-o pana acum referitor la combaterea rasismului in fotbal.
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, va initia o campanie de combatere a rasismului din fotbalul romanesc si spera sa o faca impreuna cu Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Federatia Romana de Fotbal (FRF). “Actiunile pe care le vom intreprinde vor fi suportate din bugetul nostru pentru ca trebuie sa vedem ce atitudine au cei de la FRF si LPF privind aceasta campanie. Nu am discutat cu dansii inca, o vom face zilele urmatoare. Campania va consta in impartirea de fluturasi, sepci sau tricouri suporterilor din tribune. De asemenea, speram sa ii convingem pe capitanii echipelor sa se adreseze fanilor inaintea partidelor si sa ii roage sa se comporte civilizat. Eu cred ca aceste actiuni pot avea succes in randul suporterilor”, a spus Astzalos.
Intrebat daca Federatia a primit fonduri de la UEFA pentru combaterea rasismului, oficialul CNCD a raspuns: “Nu stiu, noi putem lua doar sume mici, 400-500 de euro, dar banuiesc ca federatia poate obtine mult mai mult. UEFA are un program pentru lupta impotriva acestui fenomen. Chiar anul acesta, CNCD a participat la un seminar pe aceasta tema la Bratislava, dar acolo nu a venit nimeni de la FRF. Noi am luat si cazuistica pe ultimii doi ani de la UEFA si am analizat-o. Este pacat ca nu au facut asa ceva si cei de la Federatie. Nimeni nu le-a spus cluburilor ce se poate intampla in astfel de cazuri si ce masuri ia UEFA pentru a stopa rasismul”.

UEFA, program in zece puncte

UEFA detine un program cu zece puncte pentru lupta impotriva rasismului in fotbal. Planul, formulat de FARE, recomanda mai multe masuri pe care cluburile le pot adopta. Iata cateva: cluburile pot sa formuleze o declaratie in care sa precizeze ca nu vor tolera rasismul si sa explice ce masuri vor lua impotriva celor care vor fi implicati in scandarile rasiste; sa faca anunturi publice prin care sa condamne scandarile rasiste la meciuri; sa le impuna persoanelor care au abonament sa nu ia parte la actiuni rasiste; sa ia masuri pentru prevenirea vanzarii textelor cu caracter rasist in incinta si in afara stadionului; sa ia masuri disciplinare impotriva jucatorilor care se implica in actiuni rasiste; sa incurajeze elaborarea unei strategii in ceea ce priveste actiunile fortelor de ordine in cazurile de rasism; sa inlature urgent orice inscriptie cu caracter rasist din incinta stadionului; sa adopte o strategie care sa excluda orice discriminare in ceea ce priveste angajarea personalului si a colaboratorilor etc.

Scuze puerile pentru neaccesarea unor fonduri

Ionel Piscanu, unul dintre oficialii Federatiei Romane de Fotbal (FRF), a declarat ca institutia pe care o reprezinta este prea saraca pentru a putea accesa fondurile puse la dispozitie de UEFA pentru combaterea rasismului pe stadioane. “Este un proiect mult mai mare si nu s-a accesat. UEFA venea cu o suma, iar federatia trebuia sa puna dublul acelei sume. UEFA ne sprijinea doar cu o parte a sumei, iar noi ca federatie doar stiti ca suntem extrem de saraci si cu Mogosoaia asta si cu toate cheltuielile pe care le-am avut…”, a mentionat Piscanu.
Oficialul FRF a adaugat ca federatia a trimis in mai multe randuri informari catre cluburi privind combaterea rasismului pe stadioanele din Romania. “Nu mai stiu exact cand, pentru ca nu sunt la birou acum, dar s-au facut in mai multe randuri. Cred ca nici nu era nevoie, pentru ca si in presa s-a scris mult despre acest lucru. Noi am informat Liga Profesionista de Fotbal, pe domnul Alexandru, iar LPF cred ca a informat apoi cluburile”, a spus oficialul FRF.
Ionel Piscanu a precizat ca federatia nu a avut nici un reprezentant la conferinta Football Against Racism in Europe (FARE), desfasurata la Bratislava in luna aprilie, la care a participat CNCD, pentru ca nu a fost invitata. Oficialul federatiei s-a declarat de acord cu o colaborare cu CNCD in privinta unei campanii comune de lupta impotriva rasismului pe stadioane.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă