6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFinala orgoliilor

Finala orgoliilor

CFR Cluj-FC Vaslui, finala Cupei României la fotbal, este şi o dispută între doi dintre cei mai importanţi investitori din sportul românesc, Arpad Paszkany şi Adrian Porumboiu.

Pentru prima oară în istorie, finala Cupei României la fotbal are loc la Iaşi, iar disputa din această seară, de la ora 21.00, este mai ales una a orgoliilor, între doi dintre cei mai importanţi şi mai „implicaţi” patroni din sportul românesc. Pe de o parte, CFR-ul lui Arpad Paszkany, un finanţator care în urmă cu 10 ani a stârnit zâmbete şi chiar hohote de râs când, în eşalonul secund fiind, a spus că şi-a propus ca în câţiva ani să câştige campionatul, Cupa României şi să participe în Liga Campionilor (şi aşa a fost!), pe de alta, Vas­luiul lui Adrian Porumboiu, un fost mare arbitru care, şi el, şi-a propus o adevărată revoluţie cu echipa sa, într-o zonă a ţării (Moldova) în care mai degrabă sărăcia dictează, şi cu care a reuşit (deocamdată, spune el!) să urce până pe locul 3 al ierarhiei.

Cupa nu va rezolva nici una dintre ecuaţiile participării europene. CFR Cluj, în calitate de campioană, ştie deja că va evolua direct în grupele Ligii Campionilor, iar FC Vaslui are asigurat un traseu „scurt” în Liga Europa (un singur tur preliminar, ultimul, până la grupe), aşa că la mijloc este „doar” trofeul încărcat de o istorie care pleacă din anul 1933 şi pe care l-au ridicat deasupra capului cei mai mari fotbalişti români, de la Hagi şi Dinu la Baratky şi Lucescu.

Ultimul meci pentru Lăcă?

Finala din această seară ar putea însemna ultimul meci pentru Marius Lăcătuş pe banca tehnică a vasluienilor. Deşi patronul Porumboiu l-ar vrea în con­tinuare la echipă, se pare că Lăcătuş ar vrea să renunţe, existând chiar voci care spun că „Fiara” ar dori, pe moment cel puţin, să se retragă din antrenorat şi să se mute în Spania, acolo unde are o casă, pentru a dedica mai mult timp familiei. „Este problema lui dacă îşi mai doreşte sau nu să rămână la echipă. Cum să mă amestec în familia lui? Nu o poate face nimeni. Aşa că poate să plece dacă vrea. Mai are contract cu FC Vaslui pe încă un an, însă se poate rezilia pe cale amiabilă”, a afirmat Adrian Porumboiu.

Lăcătuş nu a vrut să comenteze pe seama acestor zvonuri, spunând că va face precizări numai după finala Cupei. El crede că echipa sa e favorita finalei. „Moral, stăm bine în confruntările directe cu CFR, în condiţiile în care, în acest campionat, am luat patru din cele şase puncte. Însă nu se compară un meci de campionat cu unul de cupă. Eu cred că echipa care va fi într-o formă fizică şi psihică mai bună va câştiga trofeul. De aceea, la meciul de miercuri seară trebuie să fim cu mintea limpede şi să conştientizăm că este un moment unic.”

Cu casa închisă

Preşedintele clubului Poli Iaşi, Cristian Stărică, a anunţat că biletele pentru finala Cupei României, puse în vânzare la Iaşi, s-au epuizat. „Aşa cum ne aşteptam, biletele pentru finala Cupei României s-au epuizat în câteva ore. Dacă ţinem cont de numărul mare de iubitori de fotbal din Iaşi, cererea a fost foarte mare în comparaţie cu numărul de bilete avute de noi la dispoziţie”, a spus Cristian Stărică. În afara gazdelor finalei, cele două cluburi finaliste au primit fiecare un număr egal de bilete care, la rândul lor, s-au epuizat. Finala Cupei României are loc în această seară, de la ora 21.00, la Iaşi, între CFR Cluj şi FC Vaslui, meciul fiind transmis în direct de Pro TV.    

Statistici

Finala ediţiei 2009-2010 este a treia consecutivă în care se vor întâlni echipe din provincie, după ce deţinătoarea trofeului, CFR Cluj, s-a impus în 2008 în faţa Unirii Urziceni şi în 2009 în faţa formaţiei FC Timişoara.

Învingători

Precedentele 71 de finale ale Cupei României au fost câştigate de 18 echipe: Steaua (20 de trofee), Rapid (13), Dinamo (12), U Craiova (6), Ripensia, Poli Timişoara, Petrolul Ploieşti, CFR Cluj, ITA Arad, Flamura Roşie Arad, Metalul Reşiţa, Progresul Oradea, Arieşul Turda, Chimia Rm. Vâlcea, Jiul Petroşani, Gloria Bistriţa, U Cluj, CFR Tr. Severin, Progresul Bucureşti (câte una).

În sezonul 1972/1973, finala Cupei României s-a disputat între două echipe din eşaloanele inferioare: Chimia Râmnicu Vâlcea, Divizia B, şi Constructorul Galaţi, Divizia C.

Rapid Bucureşti este singura echipă care a reuşit să câştige trofeul de şase ori consecutiv (1936-1942).

 

Arbitrul Alexandru Deaconu a fost desemnat să conducă la centru finala Cupei României, el fiind ajutat de asistenţii Cristian Nica şi Eduard Dumitrescu, în timp ce arbitru de rezervă va fi Sebastian Colţescu.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă