10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFara tensiuni sau certuri inainte de competitie

Fara tensiuni sau certuri inainte de competitie

Intrecerile feminine ale senioarelor din cadrul celei de-a 26 editii a Campionatelor Europene de gimnastica au inceput ieri dimineata, in Sala Sporturilor din cadrul Complexului Sportiv “Nea Ionia” din Volos, dar reprezentantele noastre au intrat in competitie abia seara tarziu. Deocamdata, este interesant de remarcat atmosfera linistita care domneste in cadrul echipei in ciuda faptului ca trei dintre gimnaste, Sandra Izbasa, Steliana Nistor si Alina Stanculescu, sunt pregatite de Nicolae Forminte, care este si antrenorul coordonator al lotului olimpic, Catalina Ponor de Matei Stanei, iar Florica Leonida de Eliza Stoica. Daca gurile rele spuneau ca situatia la lot este extrem de tensionata si ca Forminte nu a mers la etapa de Cupa Mondiala de la Cottbus ca sa nu calatoreasca in acelasi avion cu Stanei pentru ca sunt la cutite, comportarea celor doi la Volos, de pana acum, a spulberat toate zvonurile care au circulat pe seama lor. Tehnicienii nu numai ca, cel putin inainte de startul concursului oficial, au colaborat si au discutat despre strategia care ar trebui urmata in intrecerea pe echipe, dar au ales sa imparta si aceeasi camera de hotel, chiar daca ar fi putut evita foarte simplu acest lucru. Atmosfera calma a contribuit mult la psihicul bun cu care gimnastele si-au efectuat ultimele antrenamente si au intrat in competitie.

Europenele, proba de foc pentru Forminte

Dupa antrenament, specialistii prezenti la Volos au apreciat ca lupta pentru medalii se va da fara dubii intre echipele Romaniei, Ucrainei, Rusiei si Italiei. Pe langa evolutiile promitatoare ale tuturor celor cinci competitoare, Romania conteaza in special pe experienta Catalinei Ponor si ambitia de afirmare a Sandrei Izbasa, Italia are o noua vedeta in persoana Vanessei Ferrari, o gimnasta complexa, cu executii foarte valoroase la toate cele patru aparate, Rusia se bazeaza pe aportul Irinei Isaieva, castigatoare la barna si sol la etapa de Cupa Mondiala de la Cottbus, iar Ucraina pe Alina Kozich, campioana europeana absoluta si medaliata cu argint cu echipa in 2004.
Nicolae Forminte, cel pentru care un succes la aceasta editie a Campionatelor Europene ar putea insemna “definitivarea” in functia de antrenor al lotului olimpic, s-a abtinut de la orice fel de comentarii inainte de concurs vizavi de sansele Romaniei de a urca pe podium. “Cu noul cod de punctaj practic toata lumea pleaca de la zero, pentru ca este vorba de o schimbare aproape totala a exercitiilor. Chiar si pentru arbitri va fi dificil. Practic Europenele de la Volos sunt niste intreceri de sacrificiu si nu vreau sa fac nici un fel de pronostic. Am mai spus, scopul meu este sa cresc o echipa in care toate fetele sa concureze la toate cele patru aparate”, a spus Forminte.

Candidatele la lotul pentru Beijing intra in focuri azi

Daca multe dintre componentele echipelor de senioare – nu numai ale Romaniei – se vor retrage pana la Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing, la junioare, care vor intra in concurs astazi, lucrurile stau cu totul altfel. Cel putin pentru reprezentantele noastre competitia de la Volos ar putea fi rampa de lansare pentru lotul olimpic care va participa la intrecerile de care ne mai despart doar doi ani si cateva luni. Aluissa Lacusteanu, Cerasela Patrascu si Andreea Grigore vor evolua la patru aparate, Madalina Gutu doar la sarituri si paralele, iar Alexandra Ghita – la barna si sol.

“Veterana” la 22 de ani!

Cea mai varstnica gimnasta care participa la intrecerile de la Volos este italianca Monica Bergameli, de 22 de ani. Recordul la acest capitol este detinut insa de uzbeka Oksana Chuchovitina, care, desi nu se afla printre reprezentantele Uzbekistanului prezente la Volos, la 30 de ani inca isi continua activitatea competitionala.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă