12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDoar 16 tari au acces la "sacul cu bani" al UEFA

Doar 16 tari au acces la “sacul cu bani” al UEFA

Liga Campionilor nu mai are timp de “joaca”, si-a desemnat deja primele 32 de “premiante” si, de ieri, se cunosc deja si grupele primei faze a competitiei. Dupa cum se stie, 16 formatii au fost calificate direct in grupe, gratie coeficientului de tara foarte bun, iar alte 16 au trebuit sa treaca prin “furcile caudine” a trei tururi preliminare.
Marile castigatoare ale preliminariilor sunt Liverpool si Artmedia Bratislava, formatii care au intrat in primul tur preliminar si au reusit sa ajunga pana in grupe. Totusi, Liverpool este un caz special, fiind detinatoarea trofeului! Cum formatia din orasul Beatles-ilor se clasase la finalul sezonului pe locul 5 in Anglia, iar calificante in Liga erau doar primele patru pozitii, UEFA a facut un compromis pentru a le permite “cormoranilor” sa-si apere totusi trofeul, inscriind echipa in primul tur preliminar. Rand pe rand, pornind de la “munca de jos”, cei de la Liverpool au eliminat pe TNS Wrexham din Tara Galilor, FBK Kaunas din Lituania si TSKA Sofia din Bulgaria.
Mult mai impresionanta a fost aventura micutei formatii Artmedia Bratislava din Slovacia, o echipa total necunoscuta, care, totusi, a trecut si ea peste trei tururi, avand insa adversari mult mai puternici, cum ar fi Celtic Glasgow in turul secund si Partizan Belgrad in ultimul tur!

115 milioane de euro pleaca in 16 tari

Fiecare dintre cele 32 de echipe participante si-a asigurat deja o “prima” de 3,6 milioane de euro. Interesant este faptul ca banii – aproximativ 115 milioane de euro – vor merge in doar 16 dintre cele 52 de tari europene, cele care au reprezentante la acest nivel al grupelor. Cel mai bine plasate din acest punct de vedere sunt Spania, Italia si Anglia, cu cate patru echipe aflate in grupe si cu mentiunea ca englezii ar fi putut realiza un adevarat record de cinci echipe daca Everton nu ar fi fost eliminata… Imediat dupa acest grup al “superputerilor” urmeaza Germania, cu trei echipe, Portugalia, Franta, Olanda, Grecia si Belgia – cu doua, Cehia, Scotia, Norvegia, Turcia, Austria, Elvetia si Slovacia – cu cate una.
Avantajele financiare ale celor 32 nu se vor opri aici, pentru ca, pe langa “prima” de mai sus, vor veni alti bani din drepturile de publicitate si televiziune si, mai ales, din rezultatele inregistrate, fiecare succes aducand inca 325.000 de euro, iar fiecare egal – alti 165.000 de euro.

Cinci debutante si trei superorase

Betis Sevilla, Udinese Calcio, FC Thun, Artmedia Bratislava si Villarreal CF s-au calificat in premiera in grupele competitiei, toate eliminand formatii cu o carte de vizita mult mai impresionanta.
Trei orase, Milano, Londra si Atena, au cate doua echipe in grupele compertitiei si, evident, se pot mandri cu asta. Primul tur, insa, nu va programa meciuri intre formatii din acelasi oras, UEFA dirijand tragerea la sorti astfel incat sa nu fie posibil un astfel de duel.
Din fiecare grupa merg mai departe in optimile de finala primele doua clasate. A treia in clasamentul grupei urmeaza sa joace in turul III al Cupei UEFA, iar a patra va fi eliminata din toate competitiile.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă